Elena Manso: "La nostra tasca és molt dura. Però la nostra felicitat arriba quan els animals troben una llar"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Elena Manso, de l'Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Elena Manso, de l'Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Elena Manso, de l'Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Elena Manso, de l'Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Gats a Vilanimal Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Gats a Vilanimal Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Gossos a Vilanimal Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Gossos a Vilanimal Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Gos a Vilanimal Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals
Gos a Vilanimal Font: Associació Vilanimal per la Protecció i Defensa dels Animals

Elena Manso: "La nostra tasca és molt dura. Però la nostra felicitat arriba quan els animals troben una llar"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem parlat amb l'Elena, que col·labora amb Vilanimal, associació de defensa dels animals. Ens explica quina és la situació es troben cada dia amb els animals que cuiden i tot el que li aporta fer aquest tipus de voluntariat.

Com definiríeu els drets dels animals?

Els drets dels animals són els que ha de tenir tot ésser vivent. Els que en animals humans tenim reconeguts per la llei i també a la Constitució. Són el dret a alimentació, a serveis sanitaris veterinaris, a tenir aixopluc i un lloc digne on viure i sobretot a no patir maltractaments i a tenir una vida digna. El dret a poder viure en família. El dret a tenir les necessitats cobertes i a què no siguin utilitzats per fer feines que no siguin dignes i segures per la seva integritat.

Per a nosaltres, els animals han de tenir els mateixos drets que els animals humans, dret a tenir una vida i una mort dignes. A tenir les seves necessitats cobertes en tot moment. Que les lleis siguin la seva protecció i que el maltractament i l'abandonament, per desgràcia tan freqüents al nostre país acabin. Tenen dret a ser atesos quan ho necessiten, alimentats correctament, a no estar lligats i a tenir l'escalfor d'una família sempre que sigui possible. I sobretot no patir maltractament ni físic ni psicològic.

Com són de freqüents les conductes cruels vers els animals?

Són molt freqüents. La tortura i l'explotació són encara normals al nostre país, molt lluny de les lleis de països del nostre entorn. Posar-nos a la seva alçada és prioritari.
Que les feines que facin no siguin un perill per la seva integritat. I que no siguin utilitzats en tasques perilloses. I no fets servir per la guerra.

La nostra entitat funciona des de fa molts anys, vam començar amb un petit grup de persones amb molta il·lusió

Què opineu de la llei de protecció animal que ha sortit recentment?

La nova llei de protecció animal és un seriós retrocés en la protecció dels animals. Ja la seva primera redacció no va satisfer la majoria d'animalistes i entitats però, l'esmena posterior exclou els gossos de cacera i activitats com gossos de pastura, esport, teràpies assistides, policia o exèrcit entre d'altres. La llei ha quedat molt minsa i ddeixa fora de la protecció els gossos de cacera als animals que més necessiten protecció per part de les nostres institucions.

Pots posar exemples concrets?

Temes com l'explotació sexual, actes sexuals amb animals participació en zoo pornografia i altres conductes molt doloses pels animals queden sense càstig. Això ha fet la reforma del nou codi penal. Robar animals, amenaçar amb matar-los no seran a partir d'ara un delicte. Per tot això la nova llei és un despropòsit i tira enrere anys de treball de juristes i entitats que lluitem pel benestar dels animals i contra el seu maltractament

És a més una llei injusta pels propietaris de gossos de cacera, de família, ja que caçadors i llebrers seguiran amb les seves pràctiques dolentes sense cap problema i a altres propietaris la llei els obliga a fer coses que fins ara no eren obligatòries.

La nova llei de protecció animal és un seriós retrocés en la protecció dels animals.

Creieu que aquesta llei evitarà el maltractament animal?

La nova llei no evitarà el maltractament i a sobre les penes seran més baixes. Serà, per tant, una mala llei que farà retrocedir al nostre país en protecció animal.

Com creieu que es podrien reduir el nombre d'abandonaments d'animals?

De quina manera ajudeu des de l'entitat als animals?

Tenim un petit refugi on tenim els gossos que tenen més urgència i on mirem que tinguin tot el que necessiten i poder fer difusió per buscar-les una llar o un lloc on la seva vida sigui la millor possible. La millor. Però necessitem sempre els nostres socis, voluntaris/es i de tota la gent que aporta el seu granet de sorra, per ajudar els animals.

Hem de fer moltes activitats complementàries per finançar el nostre projecte. Paradetes solidàries, fires, esdeveniments, i sobre tot divulgar la nostra tasca perquè la gent solidària ens doni un cop de mà. Nosaltres rescatem gossos i gats sobretot, però també d'altres animals que necessiten ajut. Tota vida importa. Rescatem, del carrer o dels amos en situació de risc. I donem una nova vida digna a éssers vius que no tenen culpa de la seva desgràcia.

Amb quines situacions us trobeu?

Gossos i gats abandonats sense escrúpols, camades de gatets al contenidor, animals en estat crític que per ser vellets o estar malalts són abandonats a la seva sort. Rescatem sobre de tot molts gossos de caçadors o llebrers que han sigut abandonats perquè ja no eren útils o perquè tenien alguna malaltia que suposava una despesa veterinària important.

I nosaltres els recuperem i els cuidem i els busquem una nova família perquè puguin tenir allò que se'ls hi ha negat fins aquell moment. Hem de fer molta difusió de la nostra tasca perquè arribi a la més gent possible i establir una xarxa amb altres protectores per poder ajudar a més animals que ens necessiten.

Com contribuiu des de l'entitat al benestar dels animals?

Vilanimal és una associació per a la defensa dels animals sense ànim de lucre que funciona amb el suport d'un equip de persones voluntàries i també gràcies a les aportacions i ajudes econòmiques de les persones associades i que simpatitzen amb la nostra tasca.

Nosaltres rescatem, recuperem i donem una nova digna en família a molts animals del carrer o que es troben en situació de risc. Gossos que han estat abandonats, camades de gats de carrer que nosaltres recuperem i els busquem famílies on puguin tenir una vida feliç i acabar les seves vides amb dignitat.

Quina ha estat l'evolució de l'entitat al llarg dels anys?

La nostra entitat funciona des de fa molts anys, vam començar amb un petit grup de persones amb molta il·lusió i després de molts anys continuem sent un grapat de persones amb molta més il·lusió. Hem tingut sempre molta gent que ens ha ajudat, quan les protectores o entitats com la nostra eren minoritàries i la feina la fèiem de forma molt precària i sense el recolzament de les institucions.

Va ser molt més tard que des de, sobretot, ajuntaments de la comarca del Vallès Oriental, es va començ a fer una feina més coordinada, a buscar socis i entitats de suport i rebre petites subvencions perquè la nostra feina fos més efectiva i menys dura. Sempre hem col·laborat amb altres entitats i empreses per arribar al punt que tenim ara, una protectora consolidada, amb moltes mancances, és clar, però coneguda i reconeguda per part de particulars o institucions.

Creus que la gent és concient de les situacions de maltractament que pateixen els animals?

A vegades molta gent no és conscient de les barbaritats que es fan amb uns éssers desvalguts i desprotegits. Qui no ha vist la imatge dels llebrers a la forca? I per això nosaltres sempre ens proposen fer arribar a la gent bona i solidària que ens envolta el que els animals necessiten, i en el que nosaltres podem ajudar. Cadascú ha de ser responsable dels seus actes i això és el que intentem explicar.

Quina és la importància de l'educació per acabar amb aquesta situació?

Molta. Anem a les escoles a detallar el treball que suposa recollir, cuidar i buscar destí un animal amb problemes físic i la majoria de vegades emocionals. Gossos amb pors importants que necessiten tornar a confiar en l'ésser humà.Les noves generacions tenen un gran interès pel proteccionisme i la cura dels animals i amb ells incidim d'una forma molt senzilla i que aporta moltes bones experiències tant a ells com a nosaltres com a protectora.

El treball de les protectores i de la nostra també ha anat experimentant canvis rellevants en la manera de fer i d'actuar. I les xarxes socials han donat un gran impuls a la nostra entitat. El fet que la gent sàpiga la nostra tasca i la valori ha creat un vincle que ens fa sentir orgulloses del que hem aconseguit.

Col·laborar amb Vilanimal m'aporta la tranquil·litat de saber que ajudo éssers vius preciosos que m'han encomanat.

La vostra tasca és dura i emotiva alhora. Amb quin moment emotiu et quedes?

Tasca dura i difícil. Hores per fer un rescat, o ajudar un animal que necessita control veterinari. Dolor quan no podem salvar una vida que se'n va sense poder ajudar. Molt dura, duríssima si pensem que tenim a la nostra responsabilitat vides que volen salvar i que tinguin una vida digna. Si ho aconseguim serem feliços, i si no haurem de compensar-lo amb la felicitat que tenim quan un gos o un gat que no tenien cap futur poden tenir una família, una vida digna i l'escalfor i l'amor de les persones amb què han de conviure.

El moment de la seva marxa, el saber d'ells i que estan bé i són estimats, aquest moment ens fa superar la duresa del camí recorregut abans. Dels mals moments o dels moments que pensaven que perdrien i que no podrien fer res més per salvar aquella vida. Les fotos amb la família, estimats i feliços són el que ens reconforta del tot.

Què t'aporta col·laborar amb Vilanimal?

Passo moltes hores i inverteixo molts esforços a cuidar els nostres gossos i gats. Col·laborar amb Vilanimal, la meva protectora, m'aporta la tranquil·litat de saber que ajudo aquells éssers vius i preciosos que m'han encomanat, que explicar a la gent la nostra tasca pot canviar una mica el món i fer-lo millor i que no podem perdre de vista els valors de solidaritat que és el millor i que més pot ajudar justament per canviar el món.

Mai havia pensat fa molts anys que la meva col·laboració amb protectores d'animals en fes tan feliç i que podria fer tan feliços a tants animals.

Com podem contribuir individualment als drets dels animals?

Cadascú de nosaltres podem fer moltes coses per contribuir al benestar dels animals. Com ja sabeu hi ha cada vegada més gent i més jove que es fa vegana perquè sap que és l'única opció de vida per a molts animals. Si més no, pensar que evitar el patiment i treballar perquè la vida dels animals tingui valor és una opció. Intentar en el possible que els animals siguin respectats si veiem alguna injustícia, mirar d'ajudar si estan en perill.

Les lleis encara no són justes, però entre tots i aquesta podria ser ara una tasca individual, podem fer que això canviï, que les lleis no siguin tan nefastes pels animals. Lluitar amb les entitats que ho fem, seria un gran ajut. Cada persona suma. Cada gest suma. I entre tots podrem canviar una mica el món.

Afegeix un comentari nou