Els centres penitenciaris de Catalunya disposaran d'un equip permanent de salut mental

FCVS
Els consellers de Salut i Justícia, reunits al Centre Penitenciari Brians 1 amb professionals i interns Font: Generalitat de Catalunya
Els consellers de Salut i Justícia, reunits al Centre Penitenciari Brians 1 amb professionals i interns.
Centre penitenciari Font: Pixabay
Aquest creixement permetrà la contractació de més d'un centenar de professionals sanitaris a partir de la tardor.

Els centres penitenciaris de Catalunya disposaran d'un equip permanent de salut mental

FCVS

Resum: 

El Govern contractarà més de 100 nous professionals sanitaris per a les presons i crearà una nova figura, el gestor de casos a la comunitat, per tal d'acompanyar als interns en el seu procés de reinserció social.

El Govern, a través dels departaments de Salut i Justícia, amplia amb 6,5 milions d'euros el pressupost destinat al tractament dels problemes de salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil. En total, hi destinarà 18,5 milions d'euros l'any.

Els problemes de salut mental afecten la meitat dels interns als centres penitenciaris de Catalunya. Es tracta majoritàriament d'homes d'entre 30 i 40 anys, amb trastorns d'ansietat, trastorns de personalitat, depressions i esquizofrènia.

El creixement del pressupost permetrà la contractació de més d'un centenar de professionals sanitaris, que suposarà un increment del 60% de la plantilla dedicada a la salut mental a les presons. D'aquesta manera, tots els centres disposaran d'un equip de salut mental permanent. A més de psiquiatres, tots els centres penitenciaris disposaran, per primera vegada, de psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals.

Catalunya té tres centres penitenciaris de referència per a l'ingrés de tots els interns amb problemes severs de salut mental: la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1, Brians 2 i a Quatre Camins. Per altra banda, els problemes de salut mental d'adolescents i joves es tracten al centre de referència de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu els Til·lers.

Les presons comptaran amb un gestor de casos a la comunitat

L'augment de recursos per a la salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil respon a un doble objectiu. D'una banda, servirà per a prevenir, detectar i tractar millor i més ràpidament els problemes de salut mental en cadascun dels centres i així evitar que casos poc rellevants evolucionin cap a grans trastorns.

D'altra banda, farà possible la creació d'una nova figura, el gestor de casos a la comunitat. Aquest professional intervindrà al final de la pena, quan l'intern obtingui el tercer grau i recuperi progressivament la llibertat. A més, durant el procés de reinserció social, el gestor de casos a la comunitat vetllarà perquè l'intern continuï el tractament.

Més de 200 llits per als casos més greus de salut mental

El Govern també incrementarà els llits per als casos més greus, que estan a les unitats d'hospitalització psiquiàtrica de Brians 1 i Brians 2 i Quatre Camins. El conjunt del sistema passarà dels 136 llits actuals a disposar de 209 llits per a aguts, subaguts i rehabilitació intensiva, un 53% més que fins ara. L'augment de llits també inclou la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu de justícia juvenil Els Til·lers, que doblarà la seva capacitat.

Afegeix un comentari nou