Àmbit de la notícia
Social

Els efectes de l’emergència climàtica en la salut mental dels infants: la dana a València

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • Infants dana
    Save The Children està recaudant fonts econòmics i béns de primera necessitat per a les famílies afectades per la dana. Font: Save The Children Font: Save The Children

L'emergència causada pel pas de la dana al País Valencià ha tingut greus conseqüències en la salut mental de les persones afectades. En especial la dels infants.  

El 29 d’octubre de 2024, les vides de les veïnes de 69 municipis valencians es van veure pausades i canviades dràsticament. Els carrers on feien la seva rutina, els parcs on jugaven els infants, el forn on compraven el pà, els seus centres de treball, les escoles dels seus fills i les seves pròpies cases quedaven sepultades per una aigua densa i bruta. Des d’aquell dimarts, les persones afectades per la dana veuen cada dia cotxes destrossats i apilats, muntons de mobles i records trencats, fang per tot arreu i una feina que sembla no acabar-se.  

Les conseqüències que aquesta situació té en la salut mental de la població comencen a aflorar i es manifesten també en els més petits. Segons Save The Children, entitat que des de l’inici de la tragèdia està fent seguiment de l’impacte d’aquesta en els nens i nenes, la infància és un dels col·lectius més vulnerables en l’àmbit psicològic. L’organització alerta que els malsons recurrents, la por a la pluja o a sortir al carrer i el fet de no voler parlar de la situació ja són símptomes freqüents entre els infants.

 

Davant una situació com aquesta, Save The Children recomana no amagar la realitat als infants, sinó explicar-la amb un llenguatge adaptat a la seva edat i sense sobreinformar-los. “Si a casa tenim dos infants, com ara un adolescent de 14 anys amb preguntes més específiques, podem portar-lo a la seva habitació i donar-li totes les respostes que necessita. En canvi, el seu germà de sis anys no necessita escoltar aquesta informació”, exemplifica Verónica Collado, psicòloga de Save the Children a València.

En aquesta línia, des de l'organització es recomana a les famílies controlar l'accés a notícies, ja que, afirmen, les imatges i informació repetitiva poden augmentar l'ansietat. Una altra de les recomanacions és intentar oferir als infants una visió més positiva de la catàstrofe, centrada en la solidaritat i en el que s'està fent per solucionar la situació.

Per últim, l’organització recomana als familiars observar atentament els infants. “Sovint es tendeix a pensar que, quan un nen o una nena no verbalitza res, presenta menys símptomes, però en realitat és tot el contrari. Això indica que no disposa dels recursos a nivell cerebral per comunicar-se o expressar el que sent. Per això, és essencial observar, donar espai i escoltar”, explica Collado.

L’escola, peça clau en la salut mental

Segons indica Save The Children, 71.664 infants i adolescents en edat escolar viuen en municipis especialment afectats i que s'han vist obligats al tancament de centres educatius. L'organització defensa que les escoles són espais segurs en els quals els nens i nenes poden socialitzar els uns amb els altres, jugar, relacionar-se, estudiar i fugir temporalment de la situació d'emergència que viuen a casa seva i buscar, en la mesura que sigui possible, la normalitat i l'estabilitat dins de la catàstrofe.  

 

 

L’organització indica que els infants també necessiten espais d'expressió, adaptats al seu nivell evolutiu. En aquest sentit, les escoles, més enllà de ser llocs d'aprenentatge, són espais en els quals els infants poden compartir les seves inquietuds. “Alguns nens i nenes estan adoptant rols d'adults, agafant funcions que no els corresponen per a la seva edat. El que necessiten és tornar al col·legi, a les seves rutines, veure que continuen tenint suport a classe. Tenen un espai on poden confiar informació que a casa seva els fa por treure, no per terror als pares i mares, sinó perquè no volen preocupar-los”, explica la psicòloga.

L'organització adverteix que alguns símptomes psicològics que van sorgir durant la crisi de la Covid-19 podrien reaparèixer en aquest context. “Per als infants, hi ha un efecte retraumatitzant que els recorda la Covid, la impossibilitat d'anar a l'escola amb normalitat o de sortir de casa en molts casos. Això provoca una reactivació de símptomes anteriors que no es van processar adequadament i que poden tornar a emergir”, assegura Collado.

Save the Children ha elaborat una guia amb pautes clares i breus per ajudar les famílies a acompanyar infants i adolescents davant l'impacte emocional que poden patir en situacions de crisi o catàstrofes naturals. L’entitat també està impulsant ajudes econòmiques i d'articles de primera necessitat a famílies afectades, acompanyament psicosocial i de salut mental a la infància afectada per la catàstrofe i suport en la protecció de la infància com, per exemple, en la gestió d'espais segurs.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari