La música promou la desigualtat de gènere, segons el jovent

Ravalnet
Els i les adolescents consideren que la música que escolten transmet estereotips de gènere i fomenta la desigualtat entre homes i dones Font: Pixabay
Els i les adolescents consideren que la música que escolten transmet estereotips de gènere i fomenta la desigualtat entre homes i dones Font: Pixabay

La música promou la desigualtat de gènere, segons el jovent

Ravalnet

Resum: 

Tot i reconèixer els estereotips i les desigualtats implícites en la música, els i les adolescents admeten que les representacions de la masculinitat i la feminitat a la música influeixen en la seva forma de vestir, comportar-se i relacionar-se.

A aquestes i altres conclusions ha arribat el projecte europeu 'Play it for Change'. Concretament, són dades que aporta l'informe sobre Catalunya elaborat per la Fundació Surt, que és una de les organitzacions sòcies del projecte. Aquesta entitat ha entrevistat alumnat i professorat de tres instituts del país per elaborar l'estudi.

El 87% dels nois i noies participants es mostren crítics i crítiques amb els valors i els patrons de gènere que promou la música que escolten. Les noies demostren una major capacitat d'analitzar i identificar formes més diverses i subtils de masclisme a la música i ho fan amb més frustració, indignació i malestar.

Més de 8 de cada 10 opina que, en els videoclips, es valora més l'aspecte de les dones que el dels homes. A més, assenyalen que les dones es representen de forma hipersexualitzada i submisa, mentre que els homes es mostren amb poder, diners i objectivitzant les dones.

El fet de mostrar una visió crítica no evita, però, que els models de feminitat i masculinitat que promou la música condicionin les expectatives, gustos i desitjos tant dels nois com de les noies.

Cal treballar-ho a les aules, però manquen recursos

I què n'opina el professorat? Coincideix bastant amb les opinions del seu alumnat: defineix la música que escolten els i les adolescents com un element identitari i de construcció de la pròpia subjectivitat i afirma que reprodueix formes de discriminació envers les dones. A més, els professors i professores alerten que la música transmet un ideal d'amor basat en la submissió i la dependència i que això representa un factor de risc.

També creuen que és una qüestió que caldria treballar a les aules, però admeten que la gran majoria del professorat no ha rebut formació en perspectiva de gènere. Davant aquesta necessitat, el projecte 'Play it for Change' formarà professorat en eines preventives de les violències masclistes a través de la música i l'audiovisual.

Afegeix un comentari nou