En marxa un projecte que atorga ajudes alimentàries i econòmiques per a famílies amb infants celíacs

FCVS
Autor/a: 
Alba Pueyo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

En marxa un projecte que atorga ajudes alimentàries i econòmiques per a famílies amb infants celíacs

Autor/a: 
Alba Pueyo
FCVS

Resum: 

La iniciativa sorgeix per fer front al sobrecost anual de 1.500 euros que suposa una dieta celíaca.

L'Associació de Celíacs, la Creu Roja i la Diputació de Barcelona han iniciat una col·laboració per tal de garantir que els infants celíacs de famílies amb dificultats econòmiques puguin alimentar-se adequadament segons les seves necessitats. La iniciativa ha sorgit per tal d’atorgar ajudes a les famílies amb infants celíacs, ja que una dieta sense gluten pot arribar a representar un sobrecost anual de 1.500 euros.

El projecte, finançat majoritàriament per la Diputació de Barcelona, consisteix en ajudes alimentàries a través de lots mensuals de productes específics per aquest tipus de dietes. D’altra banda, també s’ofereixen ajudes econòmiques a través de targetes de prepagament que permeten a les famílies anar a comprar en comerços habituals per així adquirir aliments frescos.

Actualment, la iniciativa ja atén 53 famílies de Barcelona amb un pla pilot que ja s’ha assegurat que s’expandirà per tal de fer front a la doble vulnerabilitat que pateixen aquestes persones: la celiaquia i la manca de recursos. Un problema que en general no només es redueix a un membre de la unitat familiar, sinó que afecta a més d’un, ja que es tracta d’una malaltia genètica.

De fet, segons l’Observatori de la Creu Roja, un 2,3% de les famílies que atén l’organització té intoleràncies alimentàries, i un 5,7% té diferents tipus d’al·lèrgies. Els aliments que reben a través d’aquests ajuts cobreixen el 30% de les necessitats alimentàries en casos de celiaquia, el 12% dels casos d’intolerància a la lactosa i el 8% dels casos d’al·lèrgies a l’ou i la llet.

No obstant això, la celiaquia és molt més freqüent que les altres afectacions, ja que una de cada 100 persones és celíaca. Tot i així, només un 15% estan diagnosticades perquè es calcula que la mitjana que acostuma a passar entre l’aparició dels primers símptomes i el diagnòstic de la celiaquia és de 10 anys. A més a més, aquesta afectació té una repercussió molt més gran sobre l’increment del preu de la compra que la resta d’intoleràncies i hi ha un nombre molt baix d’establiments que ofereixen productes sense gluten.

Les organitzacions que han posat en marxa aquesta col·laboració també tenen previst promoure campanyes i activitats formatives per tal de millorar l’atenció a les persones amb celiaquia en risc d’exclusió.

Afegeix un comentari nou