Endo&Cat demana que la baixa per dolor menstrual no tapi la falta d'investigació de les malalties associades
Comparteix
L'Associació d'Afectades d'Endometriosi a Catalunya valora positivament la mesura en discòrdia al govern de coalició, però creu que no ha de normalitzar el dolor de regla.
Les baixes de tres a cinc dies per a les persones amb regles incapacitants podria entrar en l'esborrany de la proposta de llei anomenada fins ara de l'avortament del ministeri d'Igualtat del govern espanyol.
El punt sobre salut menstrual és l'última baula d'enfrontament al govern de coalició en què el PSOE ha mostrat els seus dubtes per si suposa l'estigmatització de les dones en l'entorn laboral.
Mentre la vicepresidenta Yolanda Díaz afirma que "el que estigmatitza és no tenir la sensibilitat suficient per comprendre que som diferents les dones i els homes i que el món laboral no és neutre", el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, diu que la mesura no afavoreix la inclusió de les dones en el mercat laboral.
Malgrat que no es posen d'acord i ja han tirat enrere la supressió de l'IVA als productes d'higiene femenina que havien anunciat, tot apunta que, finalment, la baixa serà possible si una persona especialista associa el dolor a una causa, per exemple, a malalties com l'endometriosi, l'adenomiosi, la hipermenorrea o els miomes.
Ara bé, el diagnòstic per obtenir-la podria complicar-se tenint en compte que són malalties molt poc estudiades i sense tractament, i que tarden molt en identificar-se. En el cas de l'endometriosi, el diagnòstic triga de mitjana nou anys. "Els especialistes aniran més ràpid o serà com fins ara que tarden dos anys en fer la primera visita", es pregunten des de l'Associació d'Afectades d'Endometriosi de Catalunya (Endo&Cat), que demanen derivacions deteccions i derivacions més ràpides.
El dolor menstrual no és normal
Des d'Endo&Cat valoren positivament la mesura, però volen puntualitzar que aquesta no ha de normalitzar els dolors menstruals perquè "la regla no ha de fer mal i si fa mal és conseqüència d'algun trastorn que s'ha d'investigar". I és per això que reclamen més incidència i recursos en la recerca per conèixer millor aquestes malalties, accelerar-ne el diagnòstic i invertir en la cura.
"Necessitem que aquest permís en cas de ser aprovat sigui l'inici de la solució i no d'un problema, no volem que es normalitzi el dolor menstrual, (...) i que això sigui només un pegat mentre no aconseguim investigació, diagnòstics i tractament de les malalties que causen un dolor anormal menstrual", diuen en un comunicat.
Permís menstrual sí, però abans la junta veu altres prioritats: "Ja que volen destinar 45 milions en baixes per què no es plantegen també invertir-los en investigació?"
Infografía: ¿Qué es la #endometriosis?#endoresumen #1decada10 pic.twitter.com/zUpYv6ZB8u
— Endo Catalunya (@EndoCatalunya) February 11, 2020
Afegeix un nou comentari