Enric Contreras: "En breu farem les primeres transfusions a pacients que estan patint la malaltia"
Comparteix
Entrevistem l'Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits, sobre la cerca de donants de plasma que hagin superat el Covid-19.
Com treballeu des de Banc de Sang per pal·liar el COVID-19?
Estem col·laborant amb diversos hospitals i centres de recerca per veure de quina manera podem usar el plasma de persones convalescents de la Covid-19 per tractar altres malalts. Són estudis incipients en els quals la comunitat científica hi tenim moltes esperances posades i que de ben segur donaran fruits que ens permeten ser optimistes.
Ara mateix el que estem fent es buscar persones que hagin superat la Covid-19 i vulguin donar plasma per participar en aquests projectes. Ja hem començat a recollir les primeres donacions i en breu farem les primeres transfusions a pacients que estan patint la malaltia.
Per què és tan valuós el plasma de les persones que han tingut la malaltia?
Quan pateixes una malaltia vírica com la Covid-19 el teu organisme genera defenses contra el virus que l’està atacant. En el cas de la Covid-19 el virus es diu SARS-CoV-2 i es transmet per via respiratòria.
Un cop has superat la malaltia, al teu plasma hi ha les defenses que ha creat el teu cos per lluitar contra el virus. Per tant, el supòsit d’alguns dels estudis en els quals participem és que el plasma de persones que han superat la malaltia pot ajudar a superar la malaltia a les que l’estan patint ara.
Quin és el perfil de les potencials persones donants?
El donant òptim de plasma convalescent de la Covid-19 és un home d’entre 18 i 65 anys que no hagi estat transfós prèviament. Les dones també poden ser donants, però si han estat embarassades els caldrà fer una prova addicional, ja que podrien tenir un anticòs al plasma que podria provocar una complicació en la transfusió.
Quin és el procediment per donar plasma?
Qualsevol persona que hagi superat la malaltia i no presenti símptomes des de fa un mínim de 14 dies, especialment si han tingut un diagnòstic a través d’una prova, pot entrar al web www.donarsang.gencat.cat on veurà un formulari on deixar les seves dades. Des del Banc de Sang ens posarem en contacte amb les persones que s’apuntin al web i els explicarem els següents passos.
Si finalment hagués de fer la donació, seria a través d’un procediment que es diu plasmafèresi. És molt similar a la donació de sang, amb la diferència que és més llarg, dura uns 45 minuts, i hi intervé un aparell que es diu separador cel·lular. La sang sortiria del donant, el separador cel·lular retindria el plasma i retornaria la resta de components sanguinis al donant.
Com esteu vivint la situació de pandèmia des de Banc de Sang?
Estem molt agraïts de la solidaritat que està demostrant la ciutadania. Moltes persones continuen venint a donar tot i les dificultats que vivim. Des d’un punt de vista més intern, hem tingut gent de baixa i en quarantena, fet que ens dificulta molt el dia a dia.
Tot i això, en aquest sentit també és un orgull veure la gran resposta de tots els companys. Molts han de fer jornades molt llargues per poder cobrir les baixes dels companys i per adaptar-nos a la nova situació.
Afegeix un nou comentari