Àmbit de la notícia
Social

Enric Contreras: "Tenim el deure cívic de donar sang per permetre que les persones que la necessiten puguin viure"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits
  • Persones donant sang a la campanya "Anima't a donar sang"
    Persones donant sang a la campanya "Anima't a donar sang"
  • Persones donant sang a la campanya "Anima't a donar sang"
    Persones donant sang a la campanya "Anima't a donar sang"
  • Persones del Banc de Sang i Teixits animal a donar sang
    Persones del Banc de Sang i Teixits animal a donar sang

Parlem amb l'Enric Contreras Barbeta, director assistencial del Banc de Sang i Teixits.

Quins objectius voleu aconseguir amb la campanya d'estiu?

L’estiu és una de les èpoques més complicades pel Banc de Sang i Teixits perquè les donacions disminueixen més d’un 25 % mentre que les necessitats de sang són similars a les de la resta de l’any.

L’objectiu principal de la campanya d’estiu és aconseguir mantenir unes reserves de sang que ens permetin cobrir les necessitats habituals i tots aquells imprevistos que es puguin presentar. Animem a tothom perquè faci una donació de sang abans de marxar de vacances.

Quina és la situació actual de donacions de sang a Catalunya?

Actualment disposem d’unes reserves de sang que garanteixen el subministrament als Hospitals durant 7 dies, encara que hi ha grups sanguinis, com l’A negatiu i l’O negatiu dels que només disposem de reserves per 3 dies.

El grup O negatiu mereix una atenció especial, ja que és un grup sanguini poc freqüent (menys d’un 7% de la població és O negatiu), però com que és compatible amb la resta de grups sanguinis (donant universal),es fa servir per situacions d’emergència, quan la urgència no et permet fer les proves per garantir la compatibilitat, per exemple davant d’una hemorràgia per un accident de trànsit.

Per què és tan important donar sang?

La sang és el nostre líquid vital, la vida no és possible sense sang. Malgrat els esforços de la ciència, avui en dia encara no disposem de sang artificial i no hi ha cap substància que pugui fer totes funcions que fa la sang al nostre cos. L’única manera d’obtenir sang és a partir de les donacions voluntàries i altruistes de persones sanes.

Si tenim la sort de gaudir de bona salut tenim el deure cívic de donar sang per permetre que les persones que la necessiten puguin viure.

Què cal fer per donar sang?

La donació de sang és molt senzilla, en poc més de 15 minuts podràs salvar fins a tres vides. Primer cal omplir un qüestionari de salut, desprès un professional del Banc de Sang i Teixits el revisarà i et farà algunes proves per garantir que la donació no et provocarà cap perjudici (mesura de la tensió arterial, de la freqüència cardíaca i una prova per comprovar que no pateixes anèmia). 

Un cop realitzada aquesta visita podràs efectuar la teva donació. Desprès d’una petita punxada al braç, durant poc més de 5 minuts t’extraurem uns 450 cc de sang. Aquesta extracció no comporta cap risc per la teva salut. Un cop finalitzada l’extracció et donarem alguna cosa per menjar i per beure i desprès podràs fer vida normal.

Quin és el perfil més comú de les persones que necessiten transfusions?

La sang de totes les donacions arriba al Banc de Sang i Teixits, on s’analitza i es separa en els tres components principals, els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes. Els glòbuls vermells s’administren a persones que tenen hemorràgies (per exemple accidents de trànsit o intervencions quirúrgiques) o a malalts que no poden fabricar correctament la sang (malalties que afecten al moll de l’ós).

El plasma conté substancies que fan que la sang coaguli i s’administren a malalts que tenen problemes per coagular la sang. Les plaquetes també intervenen en la coagulació de la sang i les persones que les necessiten són aquelles que no tenen la quantitat suficient de plaquetes per garantir que la sang coaguli correctament. Són, majoritàriament, persones malaltes de càncer que reben quimioteràpia.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari