Les entitats socials denuncien que els bancs tenen 47.000 habitatges buits a Catalunya
Comparteix
Les organitzacions socials reclamen 800 pisos per atendre casos d'urgència i lamenten que no hi hagi un parc de lloguer social per fer front a les situacions d'exclusió.
Les entitats financeres disposen d’uns 47.000 habitatges buits a Catalunya, segons el registre de la Generalitat. D’aquests, n’han cedit de forma temporal prop d’un 10% a administracions públiques i entitats perquè siguin destinats a finalitats socials. Aquestes són dades recollides en l’informe "Els habitatges buits dels bancs. Una oportunitat perduda per ampliar el parc d’habitatge social?", de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social.
L’estudi, elaborat amb la col·laboració de la Fundació Hàbitat3, recull que 42.740 habitatges buits dels bancs a Catalunya no han estat cedits. Es tracta del 90% dels pisos que les entitats financeres tenen buits, segons el Registre d’Habitatges Buits de la Generalitat. Dels 4.260 que han estat cedits, 3.960 ho han estat a la Generalitat; 250, a l’Ajuntament de Barcelona i 50 a entitats socials.
L’informe també posa en relleu les dificultats amb què es topen les entitats socials per convertir habitatges ja construïts i buits d’entitats financeres i grans tenidors en un parc de lloguer social estable.
La coautora de l’estudi i presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, ha denunciat que segueix havent-hi un parc buit extraordinari i que les entitats financeres continuen posant greus dificultats a cedir habitatge. Per altra banda, les entitats reclamen 800 pisos per atendre casos urgents, 311 a Barcelona, i lamenten que no hi hagi un parc de lloguer social per fer front a les situacions d'exclusió.
Creació d'un fons d'inversió social per sumar habitatges públics
Des de l'aprovació del Decret 1/2015 de la Generalitat que permet el tempteig i retracte, que va donar accés a les entitats a aquest procediment, la Fundació Hàbitat3 ha rebut informació de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per un volum de 5.753 habitatges que tenen uns preus inferiors a 160.000 euros.
En la presentació de l'informe, Carme Trilla ha explicat que "l'oportunitat històrica que el tercer sector tingui accés a comprar uns habitatges que s'han desvalorat a través del dret a tempteig i retracte podria perdre's perquè no tenen suficients recursos per arribar a tots, per la qual cosa necessiten un soci financer".
Des de la Taula del Tercer Sector s'ha proposat crear un fons d'inversió social per ampliar el parc d'habitatge públic, davant la constatació que 9 de cada 10 habitatges procedents del tempteig i retracte acaben en mans privades, segons recull l'informe.
Afegeix un nou comentari