Àmbit de la notícia
Social

Entrevista a la Sílvia Foz, assessora d’imatge, personal shopper i maquilladora

Autor/a
PICAM

“L’oncoimatge treballa la imatge i tots els aspectes estètics que es produeixen durant i després del càncer”



La Sílvia Foz és assessora d’imatge, personal shopper i maquilladora professional. Les seves passions són gaudir de la  família, els amics i de la seva professió, però a més a més li encanta ballar, escoltar música i, sobretot, gaudir de la vida.

La seva mare ha estat el seu referent i des que va patir càncer va voler fer un canvi en la seva vida professional i dedicar-se a ajudar les persones pel que fa a la seva imatge. La seva mare tenia un gran cor i ajudava a tothom, sempre podies comptar amb ella. Durant la seva malaltia, la Sílvia va veure i conviure amb tots els canvis, sentiments i sensacions que aquesta produeix. Va ser després de la seva mort quan va voler dedicar-se a l’assessorament personal: tenia clar que volia ajudar i aportar seguretat a les persones durant la malaltia.

La Sílvia col·labora amb PICAM i ha estat la nostra professora. Gràcies a ella podem ajudar les persones a millora la seva imatge. Qui tingui menester dels seus serveis pot anar directament a ella. Només cal que truqui a PICAM i se li facilitarà el contacte.

Què és ser assessora d’imatge o l’assessoria d’imatge?

La imatge personal és comunicar a través del vestuari, dels complements, dels colors, a través del pentinat, del maquillatge, de la nostra forma de parlar, de moure’ns, de caminar, de gesticular, de la nostra expressió no verbal. La nostra imatge és la primera impressió, és el que transmetem als altres.

Per a mi, l’assessoria d’imatge és molt més que buscar una imatge adequada, o molt més que trobar l’estil adequat… És ajudar totes aquelles persones que volen sentir-se millor amb si mateixes, a potenciar la seva bellesa externa i d’aquesta forma reforçar la seva autoestima, cosa que, en definitiva, fa que ens sentin molt més segures de nosaltres mateixes. Si ens sentim bé externament, lògicament també ho estarem per dins.

És una feina que cada dia va a més. Hi ha més demanda?

Considero que és una professió molt bonica i enriquidora. Cada dia està sent més sol·licitada i, lògicament, cada vegada hi ha més demanda. Cada cop se’n sent a parlar més, però, tot i així, es creu que només és per a gent amb un poder adquisitiu alt.

En un món cada vegada més competitiu i global, la gent busca el reconeixement tant personal com professional, però sobretot vol sentir-se bé i a gust amb la seva imatge i amb si mateix.

Qui sol·licita aquest servei?

La gran majoria de clients són gent qualsevol, amb un poder adquisitiu normal i que té ganes de reforçar la seva autoestima. Cada vegada més el sol·liciten persones més joves, persones que professionalment volen encaixar la seva imatge amb la seva professió; també persones amb problemes de pes, angoixa, càncer o alguna malaltia que produeix un canvi en el seu aspecte físic o psicològic.

Serveix tant per a la dona que va al mercat a comprar com per a la que té una vida social intensa?

I tant! L’assessorament és per a tothom! A tots ens agrada veure’ns bé i atractius, i si ens veiem bé externament, ens sentirem millor internament.

El punt de vista d’un expert en la imatge és totalment objectiu: et dirà per què et veuen més seriós o massa proper, t’explicarà per què un color t’afavoreix més o menys, per què és millor una peça amb escot que una altra, o quin pentinat ressaltarà les teves faccions… Consells per aconseguir reforçar la nostra imatge i l’autoestima.

Els homes també utilitzen aquest servei?

És clar que sí! Encara que no ho sembli, són molt presumits, tenen molts dubtes i preguntes, i al final són molt aplicats i fidels.

El sector creix més en nombre de dones o d’homes?

Lògicament, les dones es preocupen pel seu físic i és el target que més consultes fa, però va creixent en qüestió de temps el client home.

Assessora d’imatge es relaciona normalment amb la roba. Abasta més camps?

Moltes vegades sí que es creu que només està relacionat amb la roba, potser perquè es pot confondre amb l’estilista de moda, que crea looks per a un anunci, una sessió de fotos… però l’assessorament treballa més que el vestuari, colors, teixits, i complements: treballa el cabell, saber quin tipus de pentinat o color és més afavoridor dependent de les faccions, conèixer quin és el maquillatge més idoni i fins i tot l’expressió, com la gesticulació, el moviment i la veu. És buscar la imatge més adequada per al que volem transmetre.

Solen assessorar sobre el conjunt de la persona o només per al que se’ls sol·licita?

Lògicament, l’ideal és poder assessorar en el conjunt i no solament en una part com potser el cabell… Si es treballa el conjunt, lògicament aconseguirem una harmonia en tots els aspectes. I sempre és recomanable fer els canvis o les millores de la imatge de forma progressiva i mai un canvi radical, ja que no ens reconeixeríem, la gent ens veuria diferents i perdríem la nostra identitat.

Creu que és necessari per reforçar l’autoestima?

Sí, crec que és una part necessària per a l’autoestima. Considero que sentir-se bé i a gust amb la nostra pròpia imatge reforça la nostra autoestima.

Oi que si et veus atractiu o atractiva et sents millor i més positiu o positiva?

Ha observat, en general, si enfortir l’autoestima passa per millorar o canviar d’imatge? No seria millor fer-ho a l’inrevés? És a dir, has observat que millorant la imatge s’enforteixi l’autoestima?

El 100% de les vegades, quan ens sentim insegurs o hi ha canvis personals o professionals busquem motivacions. Tots ens movem per sensacions i motivacions. Si millores la teva imatge, sigui vestuari, cabell o tot en conjunt, reforces la teva motivació i, en conseqüència, la teva autoestima.

El terme ‘oncoimatge’ a què fa referència exactament?

Arran de la meva experiència personal amb la malaltia del càncer, i mentre estudiava assessoria d’imatge, tenia molt clar cap a on ho volia enfocar: la imatge i els canvis durant la malaltia del càncer.

Veure tots els canvis produïts per la malaltia, com la caiguda del cabell, celles i pestanyes, el canvi de color de la pell, la pèrdua dels pits, l’angoixa, la baixa autoestima…. Tot plegat em va fer reflexionar i veure realment el malestar que comporta tant la malaltia com tota la resta de canvis en el físic…

Per això, vaig voler treballar la imatge personal en pacients oncològics. El terme fa referència als dos conceptes: onco, d’oncologia, i imatge, de la imatge personal.

L’oncoimatge tracta de treballar tant la imatge com tots els aspectes estètics que es produeixen durant i després del càncer.

Què pot fer l’assessora d’imatge per una persona que està passant per un procés de quimioteràpia que, a vegades, fa que canviï el seu cos?

A més de reforçar la seva imatge per donar-li pautes en els canvis produïts, pot informar-li dels canvis que es produiran, aconsellar-li com poder sentir-se millor amb la seva imatge, tant pel cabell i el maquillatge, com per la roba i els colors adients. La idea és que tingui consells que l’ajudin durant aquest procés.

Cada vegada hi ha més dones que treballen durant el tractament, segons el tipus de feina. Això fa que hi hagi més demanda del servei de l’assessora d’imatge?

Lògicament, s’han fet molts avenços mèdics dintre de l’oncologia i això fa que el càncer es detecti més d’hora i sigui totalment factible conciliar la vida professional amb la malaltia.

Si la dona continua la seva vida rutinària, aconseguirà estar més positiva i no pensar tant en la malaltia. I la dona o l’home que demana el servei d’assessorament es reforçarà i se sentirà més segur.

Percep un canvi psicològic en les persones que reben i segueixen els consells que els dóna?

Totalment. No fa gaire una clienta em va comentar: “Sílvia, fas que em senti completa, motivada”. Des que comencem hi ha un canvi molt positiu extern, però la part interna és la més important i on es noten més canvis.

Assessoren en l’adquisició d’una perruca, per exemple?

Sí, és clar, durant la “quimio”, la pèrdua de cabell produeix molta angoixa i moltes vegades va acompanyada de la recerca d’una perruca. I aleshores acabes amb una perruca que no té res a veure amb tu i amb la qual no et veus afavorida o no et sents còmoda.

A la hora de buscar una perruca, és important pensar a no fer un canvi gaire brusc, és a dir, si porto el cabell castany i mitja melena, no canviar de sobte a un cabell ros i llarg… Si ja són difícils els canvis per culpa de la “quimio” i la malaltia, encara ho és més escollir una perruca molt diferent a com som nosaltres o el nostre estil.

També és important veure com són les faccions, la forma del rostre, el color de la pell, dels ulls i del cabell natural.

M. Teresa Mariano
Voluntària de PICAM en l’Àrea de Comunicació

 

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari