Es posa en marxa un nou canal per respondre dubtes sobre la malaltia de l’Alzheimer

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Una persona amb Alzheimer camina pel carrer amb un caminador. Font: Pixabay
Una persona amb Alzheimer camina pel carrer amb un caminador. Font: Pixabay
Un dels símptomes de l'Alzheimer és l'oblit progressiu i la pèrdua de memòria. Font: PxHere
Un dels símptomes de l'Alzheimer és l'oblit progressiu i la pèrdua de memòria. Font: PxHere

Es posa en marxa un nou canal per respondre dubtes sobre la malaltia de l’Alzheimer

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La Taula Barcelona per l’Alzheimer, iniciativa del consistori barceloní i cinc entitats de la ciutat, ja ha incorporat més de cent preguntes i respostes.

L’Alzheimer és encara una malaltia neurodegenerativa poc coneguda per a moltes persones. Per pal·liar aquest dèficit, la Taula Barcelona per l’Alzheimer ha engegat un nou canal per respondre tots els dubtes que la ciutadania pugui tenir al voltant de la malaltia, amb un centenar de preguntes i respostes ja acumulades.

La plataforma, integrada per l’Ajuntament de Barcelona i cinc entitats (AFAB, Fundació Alzheimer Catalunya, Fundació ACE, Fundació Pasqual Maragall i Fundació Uszheimer), ha llençat en el marc del treball en xarxa i col·laboratiu l’InfoCanal BCN sobre l’Alzheimer. El nou espai s’adreça especialment a les famílies i persones cuidadores, tant professionals com no professionals.

En aquest canal es pot trobar des d’informació bàsica sobre les malalties neurodegeneratives fins a recursos pràctics com petites càpsules audiovisuals. L’InfoCanal serveix d’agregador de continguts que han facilitat les cinc entitats de la ciutat especialitzades en aquesta malaltia amb enllaços i recursos per ampliar informació.

Així doncs, la plataforma serveix per oferir informació útil, en cap cas vinculada amb la part del tractament mèdic, i actualitzada pel que fa a l’evolució i les diferents etapes de la malaltia. A la part inferior de la web de la Taula hi ha una barra blava on es pot escriure la pregunta i automàticament el motor de cerca cercarà a la base de dades la resposta més adequada.

En el cas que l’InfoCanal no trobi la resposta desitjada, ho indicarà. Si per a la pregunta formulada, a més, troba diferents respostes, les disposarà en pantalla perquè la persona usuària triï aquella que li és més escaient.

Una iniciativa que neix durant el context de la Covid-19

L’eina va néixer de la necessitat de facilitar l’accés remot a informació veraç i de qualitat al voltant de les malalties neurodegeneratives durant la pandèmia de la Covid-19.

L’InfoCanal es va posar en marxa coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre) i preveu que en la segona fase s’incorporin noves respostes en col·laboració amb entitats l’Associació Catalana per al Parkinson i l’Associació Catalana de la Malaltia de Huntington.

La Taula Barcelona per l’Alzheimer es va engegar durant l’any 2018 per part del departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu principal de la plataforma és fer que Barcelona sigui una ciutat amigable i inclusiva per a les persones amb Alzheimer i el seu entorn.

Què és l’Alzheimer?

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que es detecta per l’aparició lenta i contínua de símptomes que empitjoren al llarg dels anys. La persona malalta d’Alzheimer té petits oblits, perd habilitats comunicatives i depèn d’una altra persona per poder realitzar les activitats del dia a dia (tasques de la llar, control financer, gestió dels medicaments, etc.).

La malaltia afecta actualment a més de 46 milions de persones a tot el món i a l’Estat espanyol són més de 800.000 persones les que el pateixen. En el cas de Catalunya, la xifra arriba fins a 86.000 casos.

L’Alzheimer és una malaltia progressiva i sense cura. La pèrdua d’habilitats com raonar o comunicar-se es produeix per la mort de les neurones, unes cèl·lules del cervell, amb desconeixement de quin és el seu origen actualment.

Afegeix un comentari nou