Estratègia de la Unió Europea per a la integració de la població gitana
Comparteix
El Parlament Europeu va aprovar el dia 9 de març un informe en que s’estableixen les prioritats de l’estratègia per a la integració de la població gitana.
El 19 d’octubre de 2010 la Comissió Europea va anunciar la presentació d’un marc de la UE per a les estratègies nacionals sobre la població gitana, que hauria de ser presentat el proper mes d’abril.
En aquest marc, el Parlament Europeu va aprovar el dia 9 de març un informe en que s’estableixen les prioritats i objectius de cara a millorar la integració de la població gitana de la UE, que actualment és d’entre 10 i 12 milions de persones.
L’informe, aprovat per 76 voto a favor, 32 en contra i 60 abstencions reconeix que aquest col·lectiu segueix enfrontant-se a la discriminació i als prejudicis en diversos estats membre, i que l’actual crisi econòmica no ha fet sinó agreujar aquest fenomen.
Alhora, l’informe recorda que les repatriacions que s’han produït en alguns estats europeus han contribuït a generar inseguretat en la població gitana i a augmentar el racisme i la xenofòbia.
El text aprovat fa especial esment a les dones gitanes, afectades per una discriminació múltiple quan, pel seu paper clau en la unitat familiar, podrien convertir-se en la “pedra angular de la integració de les comunitats marginades”.
L’informe demana la col·laboració dels estats membre amb la UE i amb els representants de la població gitana en la posada en marxa de polítiques d’integració, fent ús dels recursos financers de previstos en el marc dels fons de la UE, particularment del FEDER, del FSE i del FEADER.
El text del Parlament Europeu fixa també les àrees prioritàries que requereixen majors esforços per part de les administracions locals, nacionals i europees:
- Drets fonamentals, no discriminació, igualtat i lliure circulació.
- Educació, formació professional i formació permanent.
- Cultura.
- Ocupació.
- Vivenda.
- Assistència sanitària.
- Participació política i civil de la població gitana, incloent-hi el seu jovent.
A més, insta la Comissió Europea a definir un full de ruta en el marc de l’Estratègia, que defineixi els nivells mínims obligatoris a escara europea en els àmbits prioritaris d’educació, ocupació, vivenda i assistència sanitària.
Quant als objectius, l’informe cita, entre d’altres:
- Adoptar i reforçar una legislació antidiscriminatòria.
- Lluitar contra el racisme i la xenofòbia, incloent-hi els mitjans de comunicació que no haurien de col·laborar a promoure una imatge positiva de la diversitat. Caldria, també, preveure la formació del personal de l’administració sobre actuacions no discriminatòries.
- Prevenir les violacions dels drets humans.
- Garantir la igualtat d’accés a una educació de qualitat així com als serveis socials.
- Garantir la incorporació de la igualtat de gènere, per respondre a les necessitats especifiques de les dones gitanes.
- Aturar la devolució de ciutadans d’ètnia gitana a països en què poden patir tortures, tractaments o càstigs inhumans o degradants.
Finalment, el document demana a la Comissió que assumeixi un paper director en la coordinació estratègica en relació amb el compliment dels objectius de l’estratègia i que vetlli per a l’adequació dels plans nacionals a l’estratègia de la UE.
Igualment, la Comissió hauria de garantir la participació de les parts interessades i de les comunitats gitanes mitjançant la Plataforma Europea per a la Inclusió dels Gitanos.
Afegeix un nou comentari