Famílies voluntàries: quan la força per transformar es troba dins de casa

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Una família camina, agafant de la mà a la seva filla. Font: Pixabay
Una família camina, agafant de la mà a la seva filla. Font: Pixabay
Les famílies poden fer voluntariat en diverses activitats per cooperar amb la comunitat. Font: Ayuntamiento de Valemoro, Flickr
Les famílies poden fer voluntariat en diverses activitats per cooperar amb la comunitat. Font: Ayuntamiento de Valemoro, Flickr

Famílies voluntàries: quan la força per transformar es troba dins de casa

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

El voluntariat en família a Catalunya es potencia sobretot en el sector ambiental, on hi ha més oportunitats de voluntariat que en el social.

De famílies n’hi ha de molts tipus: tradicionals, monoparentals, sense fills, adoptives. Aquesta varietat, també es pot trobar en el voluntariat. De fet, una d’aquestes modalitats, és el voluntariat en família, un concepte emergent a Catalunya que ha trobat la seva implantació sobretot en projectes de caràcter ambiental, on la disponibilitat de temps és més flexible. “Si bé per a les famílies pot ser una oportunitat de conciliar la vida familiar i laboral, també és cert que els pot resultar difícil adquirir i mantenir un compromís estable amb l’entitat”, conclou un informe elaborat per la Fundació Pere Tarrés sobre voluntariat en família.

En el Tercer Sector Social, les unitats familiars que participen en projectes de voluntariat és avui dia més reduïda que en l’ambiental. Tot i la manca d’estudis i de bibliografia al respecte, el fet que les famílies puguin participar en projectes a l’aire lliure i de relació amb la natura, facilita que s’engresquin en activitats de conservació del medi ambient, com és el cas del Projecte Rius, de l’Associació Hàbitats, que té com a objectiu apropar a les famílies al medi i treballar la millora dels rius mitjançant l’acció voluntària.

“Els grups que fan una inspecció d’un tram de riu proper a casa seva poden ser escoles, companys de feina i també famílies”. Així explica l’Estela Anglada, responsable de gestió i projectes de l’Associació Hàbitats, de quina manera el voluntariat participa en el projecte. En l’activitat, el voluntariat familiar realitza dues inspeccions anuals, una a la primavera i l’altra a la tardor. L’any 2018 l’entitat va comptar amb 4.459 persones voluntàries.

Quins són els beneficis del voluntariat en família?

Entre els beneficis del voluntariat en família, aquesta modalitat de col·laboració amb entitats permet tenir a les persones integrants del nucli familiar experiències comunes, compartir el temps, generar relacions socials amb l’entorn, fer conèixer als infants les oportunitats que tenen per créixer i el seu context, enfortir el vincle familiar i, sobretot, educar en valors.

Tots aquests avantatges es veuen exemplificats, dins l’àmbit social, en un exemple evident extret de l’informe ‘El voluntariat en família. “Una mare que ajuda a una persona gran en les tasques de casa, mentre el fill gran s’ocupa d’acompanyar-la al metge i la filla adolescent de gestionar i ocupar part del seu temps lliure”. Aquest cas il·lustra com la força del voluntariat, també es pot trobar dins de casa.

El voluntariat en família en el Tercer Sector Social

El Gran Recapte, la campanya de recollida d’aliments a tot Catalunya que enguany ha mobilitzat fins a 28.000 persones voluntàries i ha recollit unes 4.000 tones de menjar, seria una bona oportunitat per practicar el voluntariat en família en l’àmbit social. Les activitats on les famílies es poden apuntar, sempre lligades a una entitat, poden ser de caràcter puntual, com la participació en jornades de sensibilització, o bé permanents, és a dir, quan la família participa de manera continuada amb les activitats d’una entitat.

El relat d’en Santi Godó, la seva dona i els seus quatre fills com a força voluntària a l’Associació Casa de Maria Reina de la Pau, una entitat dedicada a ajudar persones sense llar a la Barceloneta, n’és un altre exemple. “Fem una cosa molt senzilla que totes les famílies sabem fer, que és acollir i compartir”, ha explicat en Santi en declaracions al programa La Nit dels Ignorants 3.0 de Catalunya Ràdio. En l’actualitat l’associació compta amb 180 famílies que hi col·laboren.

Un altre cas de voluntariat en família el trobem en l’àmbit LGTBI. L’Associació de Famílies Lesbianes i Gais ofereix voluntariat per a famílies implicant-se amb escoles, en projectes de recerca i formació i en organització d’activitats lúdiques de l’entitat. “Que la gent vulgui fer coses per la comunitat i vulgui reunir-se ja és una acció de voluntariat”, ha destacat Katy Pallàs, presidenta de l’associació en declaracions a Idem tv.

Les dificultats respecte aquest model de voluntariat

El voluntariat en família no és el model de voluntariat més habitual a Catalunya. De fet, hi ha certs aspectes que el limiten com per exemple, la dificultat per mantenir fidelment com a voluntàries famílies senceres. Quan l’organització perd un membre de la família, també pot acabar perdent la resta.

Les famílies, com qualsevol altre aspecte de la vida, pot canviar. Els entorns familiars poden viure trencaments, desestructuració o altres elements desestabilitzadors que poden generar problemes relacionals en el marc de l’entitat. A més, pot resultar difícil saber separar els rols dels pares i mares voluntaris en les accions de voluntariat de les entitats.

És així, que el voluntariat en família encara té un ampli marge per evolucionar i transformar, en diferents àmbits com el cultural, el comunitari o de cooperació internacional. Els esplais, les colles geganteres o les escoles són espais on aquest tipus de voluntariat, precisament, pot trobar el seu encaix i encara té un llarg recorregut per explorar.

Afegeix un comentari nou