Àmbit de la notícia
Social

Fòrum Salut Mental demana una resposta efectiva per combatre els efectes del col·lectiu per la pandèmia

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • L’entitat denúncia que gran part d’aquest patiment encara és ocult. Font: Unsplash.
    L’entitat denuncia que gran part d’aquest patiment encara és ocult. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Fòrum Salut Mental i Addiccions demana reforçar els serveis de proximitat. Font: Unsplash.
    Fòrum Salut Mental i Addiccions demana reforçar els serveis de proximitat. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

L’entitat alerta que la Generalitat no respon adequadament a l’impacte emocional que està tenint la Covid-19 en les persones amb problemes psicològics i addiccions.

La pandèmia actual està provocant un increment de molts factors de risc per la salut emocional i mental de tota la ciutadania, tant en persones grans, adultes, joves, adolescents i infants.

Enric Arqués, president de Fòrum Salut Mental, alerta que la pandèmia està perjudicant tant a la gent que ja tenia problemes de salut mental com a nous casos. “El confinament i l’aïllament social està afectant a tota la població a diferents nivells i hem de garantir una resposta immediata i eficient, tant per la gent que ja estava en tractament com per a les persones sense antecedents". 

Factors com la por, les experiències viscudes per les persones que han passat la malaltia o el cansament dels i les professionals que han estat treballant per frenar el virus estan impactant molt negativament a la seva salut mental.

Fòrum Salut Mental assegura que les vivències de pèrdues de persones estimades sense poder acompanyar-les ni acomiadar-se'n, la incertesa en projectes vitals, educatius i professionals, l’atur i l’actual precarietat econòmica i laboral, també ha agreujat la salut emocional de la població.

L’entitat denuncia que gran part d’aquest patiment encara és ocult i que la demanda d’ajuda fins ara ha arribat més lentament per les limitacions en l’accés a serveis de suport. “La por al contagi i les mesures de protecció i, sobretot, el rebuig de les persones a rebre ajuda per l’estigma social està endarrerint una resposta efectiva a la problemàtica”, assegura Arqués.

Pla contra l’impacte emocional de la pandèmia

Per aquest motiu, Fòrum Salut Mental i Addiccions demana reforçar els serveis de proximitat i, particularment, els serveis comunitaris de salut mental i addiccions com els Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) i els serveis de rehabilitació comunitària, com els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ).

L’entitat creu que aquests serveis rebran més demandes per part de la ciutadania en els propers mesos, i remarca que són les estructures que podran actuar de manera més àgil i ajudar a articular el treball en xarxa amb altres àmbits, serveis i entitats.

A més, Fòrum alerta que la gestió de la pandèmia està retrocedint dècades, sense tenir present la salut mental en la consciència ciutadana i l’agenda política.

Les demandes de Fòrum Salut Mental

Tot i que la xarxa s’ha preparat i ha fet coses molt interessants de forma telemàtica, l’entitat remarca que els serveis en línia no poden substituir els presencials. “Sí que s’han realitzat activitats online molt interessants, però al final és un complement que en cap cas pot substituir el tracte presencial”, alerta Arqués.

L’entitat assegura que no pot haver-hi salut sense salut mental i no és possible crear una cohesió social sense suport. Per aquest motiu, es demana que la Generalitat de Catalunya prioritzi l’àmbit de la salut mental i les addiccions en l’acció de govern de tots els departaments que hi tenen competències.

D’altra banda, exigeix que s’accelerin els processos de reforç definits abans de la pandèmia en cada departament implicat. També es demana que es defineixi un pla d’acció concret i coordinat amb recursos, actuacions i calendari amb l’objectiu de fer front a l’increment de les demandes vinculades a la Covid-19.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari