Fòrum Salut Mental demana vacunar tot el personal sanitari del sector el més aviat possible

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
El president de Fòrum Salut Mental, Enric Arqués, denuncia que el personal sanitari de l’àmbit de la salut mental no s’ha tractat com el personal sanitari dels altres àmbits. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El president de Fòrum Salut Mental denuncia que el personal sanitari de l’àmbit de la salut mental no s’ha tractat com el personal sanitari dels altres àmbits. Font: Unsplash.
Des del sector de la salut mental i addiccions, recorden que els serveis de salut mental i d'addiccions són col·lectius prioritaris de la fase 1 del protocol de vacunació. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Des del sector de la salut mental i addiccions, recorden que els serveis de salut mental i d'addiccions són col·lectius prioritaris de la fase 1 del protocol de vacunació. Font: Unsplash.

Fòrum Salut Mental demana vacunar tot el personal sanitari del sector el més aviat possible

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

L'àmbit comunitari de salut mental i addiccions denuncia que durant la pandèmia han deixat el col·lectiu en un segon pla.

Fòrum Salut Mental i Addiccions, la Federació Catalana de Drogodependències (FCD) i la Coordinadora de comunitats terapèutiques de pisos de reinserció i centres de dia per drogodependents de Catalunya alerten greus mancances durant aquests darrers mesos de pandèmia.

Des que es va decretar l’estat d’alarma el passat març, els col·lectius consideren que no s'ha reconegut prou la diversitat que representa el sector ni la feina que realitza dia rere dia per la salut comunitària.

El president de Fòrum Salut Mental, Enric Arqués, denuncia que el personal sanitari de l’àmbit de la salut mental no s’ha tractat com el personal sanitari dels altres àmbits. “Hem hagut d’insistir molt perquè vacunin al nostre sector i encara tenim gent que no ha rebut la primera dosi”. “En moments decisius i rellevants com aquests, la gestió ens deixa en segon pla, sense solucions efectives, amb una sensació de discriminació absoluta”, afegeix el president.

Un retard de dos mesos

La darrera situació viscuda per part del sector de la salut mental i addiccions és especialment negativa, ja que han patit un retard de gairebé dos mesos en la vacunació dels i les professionals dels serveis de salut mental, sobretot en l’àmbit de l’atenció a les drogodependències.

Actualment, els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències, les comunitats terapèutiques d’addiccions de Catalunya i alguns serveis de rehabilitació comunitària encara no han estat vacunats en la primera dosi ni tenen una data prevista de vacunació sent personal sanitari i sociosanitari de primera línia i formant part de la xarxa d’utilització pública.

“Tenim personal sanitari contractat des del mateix CatSalut i encara no estan vacunats, per no parlar del personal que tenim dins el sector social, que ja queda relegat a un tercer pla sense saber quan es vacunarà i que pot estar en contacte directe amb la Covid”, apunta Arqués.

Des del sector de la salut mental i addiccions, recorden que els serveis de salut mental i d'addiccions són col·lectius prioritaris de la fase 1 del protocol de vacunació i molts d’ells encara no estan vacunats, amb el risc que això comporta.

Una discriminació que ve de lluny

Des del sector denuncien que aquesta no ha estat l’única situació de desigualtat i menysteniment viscuda en aquests darrers mesos. A l’inici de la pandèmia, les comunitats terapèutiques d’addiccions i els serveis de suport residencial van estar setmanes sense que el sistema informàtic tingués en compte aquests serveis per rebre i, fins tot, per demanar Equips de Protecció Individual (EPI’s).

D’altra banda, els i les professionals de les residències de salut mental i addiccions van ser excloses de la retribució addicional que altres àmbits residencials van rebre.

Arqués remarca que el sector ja fa temps que aporta un valor afegit rellevant a la societat i al sector sanitari i no entenen aquest tracte desigual. “Ens resulta difícil entendre que tot i el compromís continu que mantenim vers la societat, les polítiques públiques no realitzin un tracte equitatiu cap al nostre sector en moments claus com els que estem vivint”.

“S’ha vacunat abans a professors que al nostre personal sanitari, quan per protocols, el nostre sector estava per davant”, afegeix Arqués. Per aquest motiu, el sector de la salut mental i les addiccions, demana que es vacuni definitivament a tot el personal sanitari el més aviat possible. “Nosaltres no som tants, al voltant d’uns 900. Amb una bona gestió ja fa mesos que estarien vacunats tots”, afegeix Arqués.

Afegeix un comentari nou