Àmbit de la notícia
Social

La Fundació Lluïsa Oller acull la jornada anual de treball Sapll-Savi de DINCAT

Entitat redactora
Fundació Lluïsa Oller
Autor/a
Andrea Lizana
  • Escenari amb educadors i persones usuàries de Viver de Bell-lloc

Prop d’un centenar de persones de diverses entitats han treballat sobre els reptes de futur del servei de suport a la vida independent en la jornada organitzada a Cardedeu.

La Fundació Lluïsa Oller ha acollit per primera vegada la jornada anual de treball sobre el servei de suport a l’autonomia a la pròpia llar – servei de vida independent organitzada a través de la Federació d’entitats que treballen per a les persones amb discapacitat, DINCAT.

La jornada s’ha dut a terme el divendres 4 d’octubre al Teatre Auditori de Cardedeu i ha aplegat prop d’un centenar de persones de diverses entitats federades a DINCAT amb l’objectiu de reflexionar entorn els reptes de futur d’aquest servei, que consisteix en oferir un suport a persones amb discapacitat intel·lectual que viuen de manera autònoma a la seva pròpia llar. Enguany, a més, la celebració d’aquesta jornada coincideix amb el procés de transició del que fins ara es denominava programa per tal de convertir-ho en un servei.

David Villanueva, responsable del departament de Suports en l’Etapa Adulta de DINCAT, ha explicat que el canvi sobretot es notarà a nivell de finançament, ja que abans els recursos es gestionaven com un ajut a la persona i havia causat algun malentès amb Hisenda. Aquest canvi també permetrà una major flexibilitat i personalització del suport. “Jo vull una vida, no un servei”, ha recordat Villanueva.

Manel Palou, President de DINCAT i de la Fundació Lluïsa Oller, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada, emfatitzant el treball centrat en les persones. Representants del consistori municipal han obert i tancat la jornada. L’alcalde de Cardedeu, Enric Olivé ha donat la benvinguda i la regidora d’Acció Social, Laia Munyoz ha estat l’encarregada d’acomiadar les persones assistents.

Reflexionant sobre el concepte d’assistència, Munyoz ha dit que “cal reconceptualitzar l’assistència per sortir del paternalisme” i ha assegurat que cal treballar per adaptar els entorns, ja que el “el problema no està en la diferència, sinó l’entorn”. També han estat presents el Cap del Servei de Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el director de DINCAT i de l’Associació Empresarial d’Economia Social DINCAT.

La sessió s’ha desenvolupat al voltant de 5 taules on es reflexionava sobre diferents qüestions, com ara: Es reprodueixen en els habitatges d’inclusió aspectes propis d’un funcionament institucional? Com podem afavorir l’autogestió? Com donem suport en la presa de decisions? Quina és la funció del SAPLL en la relació de la persona amb el seu entorn? Treballem amb prou flexibilitat?

A les taules han participat tant els educadors/es del servei com persones usuàries que han pogut aportar la seva visió i propostes.

La importància d’apoderar en la presa de decisions, els límits de la intimitat i el rol de l’educador han estat temes recurrents entre tots els assistents. També l’estigma cap a les persones amb discapacitat, que els fa trobar-se més obstacles dels habituals a l’hora de buscar un habitatge de lloguer.

El servei de suport a la pròpia llar a Cardedeu

La Fundació Lluïsa Oller va iniciar aquest servei fa 15 anys. Actualment es dona suport a 25 persones, que tenen el seu educador/a que els orienta en les tasques de la llar, i resol els dubtes que van sorgint en temes financers, de convivència, etcètera.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari