Garantir extraescolars i activitats d’estiu per tots els infants i joves, la proposta d’Aliança Educativa360
Comparteix
L’Aliança Educativa 360 reclama la creació d’una oficina interdepartamental i un fons de finançament per garantir l’accés universal a les extraescolars
En el camí cap a una educació a temps complet a Catalunya, s’obren noves perspectives per garantir oportunitats educatives més enllà de l’àmbit escolar. L’objectiu de l’Aliança Educativa 360 és assegurar que tots els infants i adolescents (6-15 anys) tinguin accés a activitats extraescolars durant el curs i dues setmanes d’educació en el lleure a l’estiu, segons s’ha anunciat en la proposta ‘Cap a una educació a temps complet a Catalunya: bases d’una política per garantir l’educació extraescolar i d’estiu’.
L’Aliança ha presentat aquesta publicació durant la seva Jornada Anual, celebrada a Barcelona el 8 de novembre. Aquesta iniciativa, ha sorgit després que, durant el ple monogràfic d’Educació del Parlament de Catalunya del mes de juny, el Parlament instés al Govern a redactar un pla d’actuació per garantir l’accés universal a les extraescolars.
La Jornada Anual de l'#Educació360 ens va mostrar una aliança gran, diversa i activa convençuda del dret d’infants i adolescents a gaudir d’oportunitats d’aprenentatge més enllà del temps escolar.
— Educació 360 (@educacio360) November 26, 2023
Aquí. teniu el vídeo resum #ConstruïmEducació360 https://t.co/7BqNQhUUP1
L’entitat ha destacat que Catalunya ja compta amb un marc legal que reconeix el dret al lleure, considerant això com un element que fa que una política d'educació extraescolar i d'estiu sigui "viable". Apunten que per tirar endavant, s’hauria de disposar d'un marc normatiu "clar" i d'un finançament "estable". Es calcula que aquest pla d’acció hauria de comprometre un pressupost d'aproximadament 52,8 milions d'euros per a la seva implementació.
La proposta destaca la necessitat d’una política generalitzada, garantista i universal per assegurar l’accés a l’educació extraescolar i d’estiu. En aquest sentit, es planteja la creació d’una oficina interdepartamental a la Generalitat de Catalunya per coordinar i assegurar la coherència d’aquesta política.
Aquesta oficina establiria requisits mínims, com qualificacions necessàries, ràtios i condicions laborals, i buscaria col·laboració amb les administracions locals. Diversos departaments de la Generalitat tindrien implicació en aquesta oficina: el Departament d'Educació, però també el de Drets Socials o el d'Universitats i Recerca.
S’insisteix en la importància de la cooperació entre la Generalitat i les administracions locals (ajuntaments, consells comarcals, diputacions) per desplegar aquesta política a tot el territori català. Es destaca la necessitat de superar barreres d’accés i participació mitjançant ajudes econòmiques, materials informatius, simplificació burocràtica i campanyes de sensibilització.
De què parlem quan parlem d'educació a temps complet?
— Educació 360 (@educacio360) November 23, 2023
No us perdeu el nou article del #Butlletí360! https://t.co/VzVYk5fKCd pic.twitter.com/Z2dtMWF8xz
L’accés a les extraescolars, un factor de desigualtats
Aquesta iniciativa neix de la convicció que l’educació no es limita a les aules, sinó que abraça un ventall d’oportunitats d’aprenentatge que es produeixen tant dins com fora de la institució escolar. Diversos estudis han demostrat que les activitats extraescolars i el lleure educatiu durant l’estiu contribueixen de manera significativa a la salut, motivació i desenvolupament de competències personals, especialment en aquells amb situacions desfavorides.
No obstant això, es reconeix que les desigualtats socioeconòmiques condicionen l’accés a aquestes oportunitats, accentuant les diferències educatives i socials entre infants i adolescents. Això crea un espai de desigualtats, que va més enllà de l'exclusió, convertint-se en un problema de segregació. Per exemple, el 92% d’infants i joves de famílies amb un nivell econòmic alt participen en activitats extraescolars, per un 66% si la família té un nivell econòmic.
La participació en les activitats extraescolars està condicionada pel nivell socioeconòmic de les famílies.
— Educació 360 (@educacio360) November 27, 2023
És el moment de fer un pas endavant i universalitzar l'accés a l'educació fora escola perquè tothom pugui tenir garantit aquest dret.
https://t.co/VzVYk5fKCd pic.twitter.com/3UBROhIulv
Un pas per construir un futur més equitatiu
Finalment, la publicació apunta a la millora dels resultats educatius i la reducció de l’abandonament escolar prematur com a possibles beneficis d’aquesta política. Es confia en que assegurar oportunitats educatives contribuirà a la formació de comunitats més fortes i cohesionades, amb una educació que connecti el que passa a l’escola amb el que passa fora d’aquesta, traçant itineraris personalitzats per als joves.
La iniciativa marca un pas endavant cap a una educació a temps complet a Catalunya, amb la intenció de construir un futur més equitatiu i amb més oportunitats per a tots els infants i adolescents.
Afegeix un nou comentari