Àmbit de la notícia
Social

Gemm C. Nova: “Cal llegir persones del col·lectiu que escriguin sobre el col·lectiu”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Judit Vela
  • Tornem-hi! col·labora amb la llibreria Còmplices, especialitzada en temàtica LGTBIQ+.
    Tornem-hi! col·labora amb la llibreria Còmplices, especialitzada en temàtica LGTBIQ+. Font: Unsplash
  • Gemm C. Nova, membre de Tornem-hi!, explica quins llibres LGTBIQ+ poden triomfar enguany.
    Gemm C. Nova, membre de Tornem-hi!, explica quins llibres LGTBIQ+ poden triomfar enguany. Font: G. C. N. Font: Gemm C. Nova
  • La parada es va muntar per primera vegada l'any 2019, just abans de la pandèmia.
    La parada es va muntar per primera vegada l'any 2019, just abans de la pandèmia. Font: G. C. N. Font: Tornem-hi!

L'associació Tornem-hi! de Badalona munta de nou per Sant Jordi una parada especialitzada en llibres LGTBIQ+.

Si durant la diada de Sant Jordi es passeja per Badalona, es podrà trobar un any més una de les parades més especials i necessàries de la jornada: la que munta Tornem-hi!, l’associació LGTBIQ+ de la ciutat.

Aquesta entitat va néixer l’any 2015, quan tres persones badalonines que feien activisme LGTBIQ+ a Barcelona es van adonar que a casa seva també calia un espai de trobada per a famílies i persones del col·lectiu.

Gemm C. Nova, membre de l’associació, explica per què són necessaris els llibres de temàtica LGTBIQ+, quins títols es podran veure enguany i per quins moments passa el moviment a dia d’avui.

Com va sorgir la idea de muntar una parada de llibres LGTBIQ+?

Sempre que hi ha algun acte a la ciutat de Badalona, ens plantegem què podem aportar nosaltres com a associació LGTBIQ+. En aquest cas vam aventurar-nos per primera vegada al Sant Jordi de 2019. No vam poder repetir l’any següent a causa de la pandèmia, però al 2021 la vam tornar a muntar.

D’on surten els llibres?

Comptem amb el suport de la llibreria Còmplices, ja que una membre de Tornem-hi tenia contacte amb el món editorial i ens va ajudar a aconseguir aquesta col·laboració. Còmplices ens cedeix el material, part del qual és una donació a l’entitat. A la paradeta, però, no només hi ha llibres: també venem marxandatge de Tornem-hi fet per nosaltres.

Com reacciona la gent quan s’apropa a la vostra parada?

En un primer moment, la gent se sorprenia pel fet que hi hagués una parada especialitzada en llibres LGTBIQ+. A la tarda es van apropar moltíssimes persones, així com els mitjans de comunicació de Badalona. D’aquesta manera vam poder fer saber que hi ha vida més enllà de les entitats i les llibreries tradicionals.

Per què són importants els llibres que oferiu?

És una mica cansat per a les persones del col·lectiu haver de fer pedagogia constantment, així que aquesta no és només una manera de fer-nos visibles, sinó també una forma d’aprenentatge per a totes aquelles persones que volen entendre les nostres realitats.

Gemm C. Nova: “És una mica cansat per a les persones del col·lectiu haver de fer pedagogia constantment”.

A més, moltes vegades es creen discursos d’odi per culpa del desconeixement, per això creiem que és imprescindible llegir gent del col·lectiu que escrigui sobre el col·lectiu o sobre qualsevol altra qüestió.

Heu viscut alguna situació específica durant les vendes de llibres que vulgueu explicar?

Una vegada va apropar-se una família explicant-nos que la seva filla els acabava de dir que era trans. Aquella família no sabia per on tirar, però gràcies a la parada van trobar llibres i persones que estaven vivint el mateix. Es va crear una sinergia molt bonica. La gent s’apropa per aprendre i acaba trobant un espai segur en el qual compartir les seves experiències.

Quins llibres podrem trobar enguany a la vostra parada?

Aquest any tindrem dos llibres clau: ‘Todo era por ser fuego’, el nou poemari de Roberta Marrero (autora també de ‘El bebé verde’, sobre infàncies trans), i ‘Construccions identitàries’, el llibre de l’exposició de fotografies de Mar C. Llop, activista trans a qui volem retre homenatge.   

També tindrem el nou llibre d'Elizabeth Duval, ‘Madrid será la tumba’, i els contes per a infants de Bel Olid: ‘Les bruixes d’Arlet’ i ‘Les aventures extrabombàstiques de la Frederica Bladuliqui’ (amb la col·laboració de Pol Galofre).

Quins altres projectes teniu entre mans?

Estem preparant ja els actes del dia 17 de maig, que és el Dia Internacional Contra la LGTBIfòbia (enguany coincideix amb el final de les festes de Maig de Badalona). També estem fent propostes perquè el 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, hi puguin venir artistes del col·lectiu a actuar. Creiem que aquesta manera de donar visibilitat també és essencial.  

Gemm C. Nova: “Si volem dir que som una ciutat inclusiva, hem de fer alguna cosa més a part de la foto protocol·lària”.

Ens agradaria tenir el suport de l’Ajuntament en tots els sentits... Perquè, si volem poder dir que som una ciutat inclusiva, a l’hora de la veritat hem de fer alguna cosa més a part de la foto protocol·lària. La clau seria treballar conjuntament i conèixer les nostres realitats de primera mà.

Amb quines entitats de la ciutat treballeu en xarxa?

Aquest any està sent bastant difícil. Recentment, s’ha dissolt el col·lectiu transfeminista de Badalona, l’únic que es posicionava clarament i lluitava sempre al nostre costat. Ha estat una llàstima perdre aquesta aliança, sobretot en un moment en què el feminisme transexcloent està ocupant tants espais a la ciutat de Badalona, també a l’àmbit institucional.

Afortunadament, encara queden col·lectius amb els quals col·laborar, com el Grup de Dones del barri de Llefià o l’Associació Dona i Cultura Badalona. També treballem conjuntament amb el Badiu Jove, un punt de trobada gestionat per l’Ajuntament; fem xerrades i formacions a escoles sobre orientació sexual; i tornarem a participar a la Fira d’Entitats de Llefià.

I quines aliances heu fet més enllà de Badalona?

Al 2019 va néixer Territori LGTBI, que ara per ara integra totes les entitats LGTBIQ+ de Catalunya. Va ser una iniciativa de Santa Coloma, que va convidar en els seus inicis a Mataró, Masnou, Ripollet, l’Hospitalet i Badalona.

Aquesta xarxa va sorgir de la necessitat de teixir aliances més enllà de la ciutat de Barcelona, per fugir una mica del centralisme de sempre. La considerem imprescindible, ja que ens ha permès trobar persones que estan passant pel mateix que nosaltres: la frustració que genera la burocràcia, la necessitat de tenir un SAI (Servei d’Atenció Integral LGTBI), etc.

Per què està trigant tant l’arribada del SAI a la ciutat?

Tots els grups municipals denuncien aquesta situació quan estan a l’oposició, però, en canvi, es queda estancat quan es troben al càrrec. La realitat política de Badalona ho posa difícil, ja que cada dos anys estem canviant de govern, amb la qual cosa mai acabem d’arrencar.

Últimament, estem tenint reunions amb l’Ajuntament que semblen anar en bona direcció, però el SAI cada vegada és més urgent: a Badalona estan trigant més d’un any en donar cites per un canvi de nom al registre civil.

Per quin moment penseu que passa l’activisme LGTBIQ+ actualment?

Per un moment bastant dur. Les persones trans estan alçant la veu, però, com sempre passa quan algú alça la veu, hi ha persones a l’altra banda disposades a fer-les callar.

Gemm C. Nova: “La nostra hauria de ser una lluita conjunta basada en aliances”.

Això és el que està passant. Hi ha una part del feminisme que fa massa soroll i que vol ocultar aquestes realitats, quan la nostra hauria de ser una lluita conjunta basada en les aliances.

Ha de ser difícil mantenir les forces en alguns moments...

Hi ha moments durs en què vols plegar, perquè ho veus tot molt fosc... però la lluita val la pena. Molta gent continua invisibilitzada, marxant a Barcelona perquè no considera Badalona un espai segur i perquè té por a exposar-se, així que de moment continuarem treballant, encara que haguem de parar de tant en tant per cuidar-nos internament. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari