Gestiona el temps durant el confinament

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Peluixos amb mascareta quirúrgica Font: Unsplash
Peluixos amb mascareta quirúrgica Font: Unsplash

Gestiona el temps durant el confinament

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Organització, rutines, distribució de tasques i franges horàries durant el període de mesures per contenir el coronavirus.

L'estrès, la por o l'avorriment es barregen aquests dies de restriccions de l'activitat de la ciutadania per reduir la propagació de la Covid-19, Coronavirus. Per fer més tolerable la situació de confinament a casa, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha publicat una guia amb recomanacions de gestió psicològica durant quarantenes per malalties infeccioses.

Calma, control i informació. D'entrada, el Col·legi recomana que la ciutadania consulti únicament canals d’informació oficials o contrastats; tingui cura amb les fake news (notícies falses que circulen per les xarxes socials); contrasti la informació abans de compartir-la; estigui informada però evitar romandre les 24 hores pendent de les notícies i eviti els missatges catastrofistes.

Consens en l'organització i rutines

En essència, la guia aconsella a la ciutadania que mantingui les seves rutines diàries i faci vida normal en la mesura del possible. No cal ni fer més activitat de la que era habitual, ni romandre en en una actitud sedentària.

Ara que, en molts casos, hem de compartir sostre, cal que les persones que convisquin arribin a acords explícits per organitzar la logística domèstica: compres, cura dels familiars dependents, espai destinat a les persones que poden tenir el virus… El millor és no donar res per sobreentès, cal parlar-ho.

Durant el confinament, és imprescindible que es respectin espais diferenciats quan es comparteix l'habitatge, ja que cada persona necessita el seu espai. No cal estar tota l'estona junts. Per això, si hi ha infants a la llar, hi ha moments per a tot i per a tothom. Alguns moments seran per jugar tothom junts, d'altres per a la individualitat, d'altres per teletreballar, d'altres per a la parella, ... Es poden consensuar torns de dedicació a la cura de la canalla i/o a persones dependents. Es tracta que tothom gaudeixi de temps de qualitat, en la mesura del possible.

Pel que fa a la feina, no totes les empreses han ofert la possibilitat de teletreballar. En tot cas, cal que cada persona treballadora expliqui de forma clara la seva situació a superiors, companys i companyes de feina i proveïdores (per correu, per exemple), per poder pactar la nova dedicació a la feina, tant d'horaris com d'eficiència.

En cas de teletreball, cal establir un espai i horari el més semblant possible a l'habitual, per mantenir l'ordre mental i la sensació de normalitat.

En una situació excepcional, és evident que les mesures són excepcionals, i el rendiment, possiblement es redueixi. La prioritat és ara la salut pública del conjunt de la població mundial.

No obstant, per evitar l'angoixa i la incertesa – i, per tant, gaudir d'un temps de confinament més agradable- cal assegurar-se i pactar els termes econòmics de la nova situació.

Mens sana in corpore sano

“Accepta que hi ha una part de la situació que no és a les teves mans i no pots controlar ni preveure. El que sí podràs és prendre decisions a mesura que es presentin els reptes. En el fons, com tots fem sempre”, assegura la guia del Col·legi.

En aquest sentit, es recomana tenir temps per relaxar-se i temps per fer exercici amb activitats diverses: ioga, meditació, aeròbic, ... Han sorgit una gran infinitat d'opcions online, en directe o càpsules de vídeo, per mantindre's en forma. Això sí, no cal que fem aquests dies tot l'esport que no fem habitualment!

També han sorgit iniciatives d'oci online gratuït: concerts en streaming, museus virtuals, llibres i revistes, pel·lícules i curtmetratges, teatre i òpera online… I per últim, el document recomana mantenir el sentit de l'humor per mantenir l'angoixa a ratlla.

Afegeix un comentari nou