Guia per a l’autodefensa de les persones amb discapacitat
Comparteix
El CERMI elabora una guia per a l’autodefensa de les persones amb discapacitat, a fi de donar-los eines per enfrontar-se a situacions de discriminació.
El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha actualitzat i ampliat la guia que ja va elaborar l’any 2009. D’aquest treball, n’és fruit la segona edició de la guia per a l’autodefensa de les persones amb discapacitat.
Segons la guia, la societat encara ha de canviar molt per aconseguir que les persones amb discapacitat se sentit ciutadans i ciutadanes en igualtat de condicions. Per això, l’objectiu de la guia és el de donar eines i recursos a les persones amb discapacitats per defensar els seus drets, lluitar contra situacions de discriminació i evitar l’exclusió social.
La guia ens recorda que la discriminació és il·legal a Espanya i que, per detectar-la, cal tenir en compte algunes premisses:
- Hi ha discriminació quan una persona és conscient que, en cas de no tenir cap discapacitat, la conducta de qui discrimina seria diferent.
- No cal tenir una discapacitat per ser discriminat per aquest motiu: poden esdevenir-se tractaments de desigualtat per suposició o aparença de discapacitat.
- La conducta de qui discrimina provoca sobre la persona amb discapacitat un desavantatge respecte la resta de les persones.
- És discriminació l’incompliment de lleis obligatòries d’accessibilitat a entorns productes o serveis.
Per afrontar les situacions de discriminació, la guia proposa 6 passes:
- Identificar aquelles situacions, conductes, etc. que resulten menys favorables per a persones amb discapacitat.
- Informar-se sobre lleis i normes que podrien estar incomplint-se tant en l’àmbit estatal, autonòmic o local.
- Localitzar els recursos adequats i emprar-los com cal (trobar com cal formalitzar una queixa, etc.).
- Buscar ajut.
- Crear opinió pública.
- Ser persistents.
Seguidament, la guia conté un repertori de recursos administratius on la persona discriminada es pot adreçar i que són de caire gratuït, com ara l’Oficina Permanent Especialitzada (OPE) del Consell Nacional de Discapacitat.
Alhora, el document també fa referència a recursos judicials per a la denúncia de casos de discriminació i, finalment, ofereix una sèrie de models i formularis útils en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat (model de carta per denunciar una discriminació, model de queixa a l’OPE, etc.)
Afegeix un nou comentari