Àmbit de la notícia
Social

Inmaculada Pinar: “No podrem passejar per la Rambla, però amb iniciatives solidàries serà un dia bonic”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • L'entitat ha elaborat un conta col·lectiu anomenat 'Sant Jordi també està confinat'. Font: Fundació Joia.
    L'entitat ha elaborat un conta col·lectiu anomenat 'Sant Jordi també està confinat'. Font: Fundació Joia.
  • El llibre recull cinc relats de persones usuàries de l'entitat. Font: Unsplash.
    El llibre recull cinc relats de persones usuàries de l'entitat. Font: Unsplash.

La codirectora general i directora tècnica de la fundació Joia explica els projectes que tenen preparats per Sant Jordi i alerta de la crisi econòmica i social que es donarà després de la crisi sanitària.

Com ha canviat la vostra activitat durant el confinament?

Ha canviat moltíssim. Hem reduït al mínim l’atenció presencial, només per a casos amb més vulnerabilitats i dificultats, i ho fem des dels nostres centres o a domicili.  Les activitats, l’atenció individual i l’atenció familiar la fem en format telemàtic i telefònic.  L’objectiu és no abandonar les rutines aconseguides i continuar amb els processos de recuperació i processos d’inserció laboral de les persones usuàries, a més de realitzar molta contenció emocional per l’angoixa que genera el confinament i els danys col·laterals que van sorgint.

Per això, cada servei ha creat un horari d’activitats i d’atenció individual i familiar, que tenim publicat al nostre web i les fem a través d’apps com Meet, Zoom, Jitsi o, quan això no és possible perquè l’usuari no té accés a Internet, a través de trucades telefòniques. A més, en els serveis d’inserció laboral hem posat en marxa l’app de Google Classroom, per continuar amb totes les activitats programades.

A quanta gent esteu arribant ara mateix?

Estem donant cobertura a més de 1.300 persones vinculades als nostres serveis i tenim contacte diari amb totes les persones usuàries, fins i tot dos cops al dia, amb els que estan en una situació més greu, ja sigui per la situació de la seva salut mental o per la situació esdevinguda. A més, ens estem trobant amb un volum significatiu de persones que en aquests moments ja no estaven vinculades als nostres serveis, però que ens tenen com a referents i a les quals també estem donant suport diari.

Això fa que estiguem treballant en coordinació molt estreta amb els serveis sanitaris en cas de símptomes o contagi de Covid-19; també amb els serveis socials de cada districte quan detectem situacions socials urgents, com pot ser gestionar portar àpats a domicili, i amb els centres de salut mental en el cas d’empitjorament del trastorn de salut mental de les persones usuàries dels nostres serveis.

Com esteu preparant aquest Sant Jordi?

Serà un Sant Jordi molt diferent a com el teníem planificat i això ha fet que busquem alternatives tant amb les persones usuàries de la fundació com amb el nostre centre especial de treball Apunts, que sempre té un paper important amb els clients durant Sant Jordi, amb la venda de roses de paper sostenibles i fetes a mà.

Per part de l’entitat, hem ideat un conte col·lectiu de Sant Jordi entre les persones usuàries. Per part d’Apunts, hem engegat la campanya de venda de roses a través de la nostra botiga en línia. Hi ha diferents models i les enviem per missatgeria a casa de qui vulgui. Perquè arribin el dia de Sant Jordi la compra s’ha de fer abans del 19 d’abril

En què consisteix el conte que esteu realitzant col·lectivament?

Serà un conte col·lectiu que porta per títol ‘Sant Jordi també està confinat’ i recull cinc relats que han escrit persones usuàries de tots els nostres serveis de salut mental. Cada relat és una història de com els protagonistes del conte celebren Sant Jordi en ple confinament. Estan sortint relats de tota mena i amb molta imaginació.

Del disseny i maquetació del conte s’està carregant el nostre centre especial de treball Apunts i el penjarem en format digital al nostre web i a xarxes socials perquè estigui a l’abast de tothom.

Què és el que més us agrada d’aquest projecte?

És un projecte molt maco que ha sorgit arran del confinament perquè realment no era el nostre pla per celebrar Sant Jordi. Però un cop vam veure que passaríem el 23 d’abril tancats a casa, vam pensar que havíem de fer alguna cosa que ens engresqués a professionals i persones usuàries de l’entitat, i va sorgir la idea del conte col·lectiu. El conte el presentarem el 23 d’abril a les 17.00 h a través d’un directe que farem al nostre Instagram @fundaciojoia.

Esteu portant alguna altra iniciativa a terme?

A la nostra web hem creat un espai ple d’activitats i recursos per passar el confinament de forma més unida i amena.  A més, hem obert un canal de Telegram que es diu Fundació Joia on cada dia donem el bon dia amb una cançó i la bona nit amb un audiollibre. També cada dia de dilluns a divendres fem un directe amb un taller al nostre Instagram. Hem fet tallers de tot tipus: de cuina, de relaxació, de música, d’esport, de màgia, de dibuix…

Com creieu que es viurà aquest 23 d’abril?

El 23 d’abril és una data molt significativa pel conjunt de la ciutadania catalana. Viure un Sant Jordi confinats serà dur, però a partir d’iniciatives com la del CET Apunts i altres formes creatives, com el directe per Instagram que farem per presentar el nostre conte col·lectiu de Sant Jordi, creiem que amb això aconseguirem que el 23 d’abril del 2020 sigui una data per recordar i no passi desapercebuda. No podrem passejar per la Rambla i fer un cop d’ull a les paradetes del carrer, però creiem que malgrat això, podrem gaudir d’un bonic dia.

Podeu treure alguna conclusió positiva d’aquesta situació?

En podem treure moltes. La primera és que estem molt agraïts i orgullosos de l’equip humà que formem i del temps i entrega que estan dedicant a aquesta situació, treballant a primera línia de la Covid-19, com per exemple gestionant l’implant de Picking de l’Hospital Clínic, o amb el servei de missatgeria, que han repartit paquets a farmàcies i laboratoris. Amb aquesta situació hem pogut demostrar que el col·lectiu de persones amb trastorns de salut mental té molta capacitat i competències per desenvolupar en el mercat laboral.

També hem pogut comprovar que a la Fundació Joia estàvem bastant més preparats del que pensàvem per afrontar aquesta situació. El fet que els equips assistencials ja fessin teletreball abans de tot això ha significat que hem pogut posar totes les accions en marxa per poder continuar amb l’activitat durant el confinament més aviat del que pensàvem.

Com veieu el futur de l’entitat un cop passi tot això?

La situació que ens deixarà la pandèmia serà de crisi econòmica i social i les entitats que treballem processos d’inserció laboral amb col·lectius vulnerables patirem en primera línia aquesta situació, donat que moltes persones amb trastorns de salut mental hauran patit ERTO o no trobaran feina. A més, provocarà una situació de patiment psicològic i creixerà el número de persones que visquin sota el llindar de la pobresa. El futur de l'entitat passa per poder continuar desenvolupant projectes d’inserció laboral pel col·lectiu de salut mental.

Per això, hem de comptar amb l’administració i que ens ajudi a posar en el centre de les polítiques d’ocupació els col·lectius vulnerables i d’especials dificultats. També hem vist que l’apoderament en xarxes socials i TIC’s del col·lectiu de salut mental que té més dificultats en aquests aspectes és un tema clau a garantir, ja que, tot i que hem trobat solucions per continuar amb un contacte diari, s’han transformat en eines imprescindibles que ens seran de molta ajuda per organitzar la tornada a la normalitat de forma esglaonada.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari