Àmbit de la notícia
Social

Joan Ríos: "Durant el confinament a Ampert no ens hem aturat ni un sol dia"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia del servei d'AMPERT d'acompanyar malalts de càncer. Imatge d'AMPERT.
    L'acompanyament de malalts i malaltes de càncer és un dels serveis essencials d'AMPERT. Imatge d'AMPERT. Font: Imatge d'AMPERT.
  • Fotografia de la furgoneta d'AMPERT. Imatge d'AMPERT.
    La furgoneta d'AMPERT no s'ha aturat durant la padèmia de la Covid-19. Imatge d'AMPERT. Font: Imatge d'AMPERT.

AMPERT és una entitat de Vilafranca del Penedès que ofereix transport a pacients de càncer que s’han de tractar amb radioteràpia. L’entitat no s’ha aturat ni un moment durant l’època de confinament.

Què és AMPERT?

Ampert – Associació contra el càncer, és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 2008 a Vilafranca del Penedès, i declarada d'utilitat pública per la Generalitat de Catalunya el 2016.

La creació de l’entitat va sorgir davant de la necessitat de les persones que vivim als municipis de l’Alt Penedès, i en concret, quan a un veí o veïna li diagnostiquen qualsevol tipus de càncer i requerreix de tractament de radioteràpia.

El fet que el centre sanitari de referència per a fer aquest tipus de tractaments sigui fora de la comarca, concretament a l’Institut Català d’Oncologia (ICO), situat a l’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat, fa que les persones usuàries necessitin traslladar-se cada dia des del seu municipi fins al centre on tractar-se.

Davant d’aquesta situació, les famílies de les persones afectades es troben la majoria de vegades sobrepassades per la necessitat de transport (algunes no disposen de vehicle privat), pels horaris laborals (és freqüent haver de demanar permisos per acompanyar el familiar), per qüestions econòmiques, etc.

Què ofereix AMPERT?

L'objectiu principal de l'associació és aportar i fer millores concretes que arribin directament al pacient oncològic i a les persones del seu entorn més immediat.

Per aconseguir les seves finalitats l'associació realitza, entre d'altres, les següents activitats: oferir un transport i acompanyament diari als pacients oncològics dels 27 municipis de l'Alt Penedès per tal de rebre tractament de radioteràpia a l'ICO, organització de xerrades, exposicions, caminades solidàries, assessorament, i d'altres activitats per difondre el projecte de l'entitat.

Què és i com funciona el servei d'acompanyament de malalts?

El servei es desenvolupa amb un vehicle microbús de 17 places, una xòfera professional i un grup de persones voluntàries formades en l'àmbit oncològic. Es passen a buscar a les persones usuàries als punts de trobada establerts, un a Vilafranca del Penedès i l'altre a Sant Sadurní d'Anoia.

L’objectiu de l’associació és posar a disposició dels veïns de l’Alt Penedès, un servei de transport ràpid, còmode i proper, que faciliti la tasca diària d’anar i tornar a l’ICO a rebre tractament de radioteràpia.

Des de l'ICO agrupen a tots els usuaris d'Ampert en una franja horària de dues hores, on tots els usuaris fan la seva sessió de radioteràpia, l'un darrere de l'altre, de forma coordinada, i una vegada finalitzades totes les sessions tornem de nou cap al Penedès,

La idea de l'associació és que per a les persones que utilitzen el servei, anar a tractar-se diàriament ocupi el mínim temps possible, i que puguin fer-ho d'una forma autònoma, sense dependre de ningú.

Actualment, quants usuaris utilitzen el servei d'AMPERT?

Degut a la situació d'emergència sanitària, l'activitat de l'ICO s'ha vist afectada i de retruc també el número de persones usuàries del servei.

Actualment, quatre persones estan utilitzant el servei d'Ampert, tot i que, aquesta xifra varia cada setmana atès que hi ha persones que comencen i d'altres que acaben el seu tractament. Fins avui, aquest 2020 han utilitzat el servei, a data d'avui, vint-i-nou persones.

Per disposar d’algunes xifres, cal dir que Ampert ha donat servei a més de 628 persones des de la seva posada en funcionament. Durant l’any 2019, el servei de transport col·lectiu ha estat utilitzat per 54 persones i ha realitzat 1.171 serveis.De les persones que van fer ús del servei el passat 2019, entre les dones el tipus de càncer més freqüent és el de mama, i en el cas dels homes trobem el de pròstata.

Quants voluntaris participen en l'acompanyament de malalts?

Ampert té signat amb Creu Roja Alt Penedès un conveni de col·laboració per al foment i gestió del voluntariat. Aquest conveni pretén promocionar i col·laborar en accions de benestar social de serveis assistencials, amb especial atenció a col·lectius o a persones amb dificultat per les seves malalties.

Mitjançant aquest conveni, Ampert disposa d’un voluntari o voluntària diàriament, que s’encarreguen de fer el servei d’acompanyament tant en el transport com durant l’estada hospitalària a l’ICO mentre es fan els tractaments.

Actualment comptem amb un grup de 20 voluntaris, entre els fixos que tenen assignat un dia a la setmana, i els substituts que realitzen acompanyament de manera puntual.

Quines són les funcions del voluntari o voluntària que acompanya malalts?

Són vàries les funcions del voluntari o voluntària:

  • Donar suport a les persones usuàries tant en el desplaçament com en l'estada a l'ICO.
  • Obrir i tancar la porta del microbús,
  • Ajudar a la gent que ho necessiti a acomodar-se dins del vehicle, ajustar-se els cinturons de seguretat, actualment distribuir entre els usuaris tot el material necessari per a evitar nous contagis de la Covid-19 (mascaretes, gel hidroalcohòlic, guants...)
  • Atendre qualsevol imprevist que pugui sorgir durant el desplaçament.
  • Estar amb les persones usuàries a la sala d'espera de l'oncològic.
  • Acompanyar a les visites aquelles persones que ho necessitin.
  • Donar suport a la conductora en qualsevol cosa que pugui necessitar mentre condueix.
  • Proporcionar el material necessari per a la mobilitat a aquelles persones que ho necessitin (cadira de rodes, crosses...).
  • Ajudar a la gent amb mobilitat reduïda a moure's i pujar i baixar del vehicle, etc.
     

Com heu viscut el confinament?

Durant el confinament a Ampert no ens hem aturat ni un sol dia i hem continuat oferint el servei de transport i acompanyament diari fins a l’ICO. Des de la junta es va valorar la situació i es va prioritzar el no interrompre el servei perquè cap persona es quedés sense poder fer el seu tractament per manca de transport.

S'ha realitzat el servei d'acompanyament durant el confinament?

Durant el confinament el servei s'ha realitzat únicament amb les persones usuàries que s'estan tractant, sense el suport dels voluntaris, només amb la conductora, per tal de no superar el 50% de l'ocupació del vehicle, intentant mantenir certa distància de seguretat entre els usuaris (fet que a dintre d'un microbús, no és fàcil).

Les persones usuàries han estat acompanyades en tot moment de la conductora.Durant aquests dies del confinament s'ha reforçat la neteja diària del vehicle, i de forma mensual es realitza un servei en un centre especialitzat que purifica i higienitza l’aire de l’interior del mateix.

Amb la situació viscuda del confinament i la Covid-19, com véieu el futur del servei?

Creiem que quan la situació s'estabilitzi una mica el servei funcionarà amb normalitat, poc a poc es tornaran a reprendre els tractaments, les visites, les proves que van quedar aturades i l'activitat a l'oncològic recuperarà el seu ritme, el fet de que es tanquessin quiròfans i s'aturessin els tractaments va fer disminuir, molt, tota l'activitat.

Malauradament, el futur d'Ampert passa per seguir ajudant a totes aquelles persones que ho necessiten, i molt. Per això, ara més que mai, Ampert no s’atura i la col·laboració de tothom continua sent essencial. Tot i que la nostra il·lusió seria no haver d'acompanyar a ningú a l'oncològic, tenir el vehicle buit..., això voldria dir moltes coses bones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari