Àmbit de la notícia
Social

Jornades de 75 hores: la cara oculta de Shein

Entitat redactora
Colectic-comunitari
  • Treballadores tèxtils en una fàbrica de Bangladesh.
    Treballadores tèxtils en una fàbrica de Bangladesh. Font: Solidarity Center, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Un informe de Public Eye difós per Setem Catalunya deixa al descobert les condicions laborals de l'empresa líder en moda ràpida.

Una varietat gairebé infinita d'últimes tendències de moda a un clic de casa teva a un preu d'escàndol i una forta estratègia digital. Aquesta és l'aposta de Shein, l'empresa de moda ràpida que ha arrasat des de la pandèmia i que ha estat valorada en 100.000 milions de dòlars, més que la seva competència, H&M i Inditex, juntes. Tot a costa de, com era previsible, les condicions laborals de les persones treballadores.

Jornades de 75 hores, i contractes i mesures de seguretat inexistents. Public Eye, una ONG suïssa orientada al desenvolupament solidari, ha publicat una investigació, traduïda i difosa per la Campanya Roba Neta de Setem Catalunya, que arriba "fins als camins més tortuosos de Guangzhou, al sud de la Xina", on milers de treballadores fabriquen aquestes peces de roba.

El poble de Shein

La investigació porta l'ONG a Nuncan Village, un poble amb desenes de tallers petits dedicats gairebé exclusivament a la producció de roba per a Shein, un fet no habitual ja que els tallers acostumen a produir alhora per a marques locals, i perquè les grans empreses de roba cerquen proveïdors grans i ben regulats.

De fet, és una cadena de subministrament basada en la subcontractació de petits proveïdors que liciten a través de WeChat la fabricació de comandes curtes el que permet a Shein rebentar preus i fabrica una peça en una setmana.

En un dels tallers més grans no hi troben sortides d'emergència, les bosses de roba barren al pas i hi ha reixes als pisos superiors. “No vull ni pensar què passaria si es declarés un incendi”, diu la investigadora xinesa contactada per l'ONG que treballa per una organització que defensa els drets laborals, el nom de la qual no es revela per evitar represàlies del govern xinès.

Jornades maratonianes

Les treballadores entrevistades per la investigadora coincideixen amb les hores de feina. Treballen al matí, de 8 a les 12 h; a la tarda, de 13:30 a 17.45 h; i a la nit, de 19 a les 22 o 23 h; i tenen un dia de festa al mes. Això suposa més de 75 hores de feina setmanals, una doble jornada que és il·legal segons la normativa xinesa i també segons el protocol de Shein per a proveïdors. Les hores extres mai no es retribueixen.

La investigadora comenta que això no és inusual, recull l'informe. Les treballadores de la indústria tèxtil acostumen a ser persones migrades que venen de les províncies temporalment a la ciutat soles per treballar totes les hores que puguin i guanyar un sou més digne que als pobles.

44 cèntims d'euro per fer un vestit

En una de les fàbriques, la investigadora calcula el preu que pagaran a una treballadora per fer un vestit senzill de polièster amb flors blaves estampades que es pot comprar a la web de Shein al 50% per poc més de 5 euros. Com a molt, les treballadores cobraran 44 cèntims per peça.

Cobren per peça de roba segons la seva complexitat. Una de les persones entrevistades afirma que el salari per peça és considerablement més baix aquí que en altres fàbriques on havia treballat abans, però afegeix que les exigències de qualitat tampoc són gaire estrictes.

Els salaris mensuals, però, poden arribar a uns 1.415 euros en mesos bons, i a un terç d'aquesta xifra en mesos dolents. Estan, per tant, per sobre del salari digne mensual al país però corresponen a una doble jornada laboral.

Cap de les entrevistades té contracte ni cotitza a la Seguretat Social. En tallers petits no és estrany, però en empreses de més 100 treballadores, com és el cas de les persones entrevistades, la llei xinesa obliga a fer un contracte.

"Magatzems internacionals"

Quan fas una compra a Shein, l'aplicació et permet fer el seguiment del producte. Abans de l'enviament, arriba a un "magatzem internacional" sense més informació sobre la seva ubicació. La investigació en situa un a Ambo, a una hora en cotxe de les fàbriques de Guangzhou. És propietat de l’empresa de logística estatunidenca Prologis i dona feina a 10.000 empleades.

Les seves condicions no són millors que les de les fàbriques. Fan jornades diàries de 12 hores i de 14 en èpoques puntes, treballen almenys 22 dies al mes i fins a 28 dies ja que el preu per peça es dobla a partir del 23è dia treballat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SETEM Catalunya (@setemcat)

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari