'Jornades Gatzara', cinc dies de propostes sobre la interculturalitat arabocatalana
Comparteix
Diversitat, convivència i cohesió social són els eixos a partir dels quals la Fundació Bayt al-Thaqafa organitza la segona edició de la trobada entre cultures.
La segona edició de les 'Jornades Gatzara' s’obre avui amb un acte en el qual es reflexionarà sobre la islamofòbia a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), a Barcelona, i fins dissabte hi haurà tot un seguit d’activitats per reflexionar sobre interculturalitat arabocatalana i la cohesió social.
A més de les paraules diversitat, convivència i cohesió social, els verbs conèixer, compartir, entendre, debatre i enriquir surten sovint en una conversa amb la responsable de l’àrea d’Interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa, Joana Castro, per parlar de les jornades. “Compartim cultura i volem mostrar la diversitat des del vessant més positiu”, resumeix Castro.
La Fundació Bayt al-Thaqafa acull persones migrades des del 1974 i les acompanya en el camí cap a la plena autonomia, però també aposta per generar espais d’intercanvi i de treball per combatre els discursos d’odi i estigmatitzadors que van a l’alça. I en aquesta segona línia de treball és on neixen les 'Jornades Gatzara'.
Més diversitat és riquesa
“Entenem que una societat més diversa i més rica té una millor evolució”, manté Castro. I en aquesta mateixa línia insisteix que la proposta que fan són “unes jornades de ciutat”. No es volen quedar en la fundació i el seu entorn, ni en l’entorn de les entitats socials, sinó implicar en els espais de reflexió i de convivència tota la ciutadania que s’hi senti cridada d’alguna manera. “Tenim la intenció -insisteix- de fer pensar i de generar espais de debat”.
L’agenda s’obre aquesta tarda amb la presentació del document ‘Islamofòbia a Catalunya, un repte per la convivència’, de l’investigador del CIDOB Moussa Burekba, i una posterior taula rodona amb Oumaya Amghar, de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans de Comunicació i investigadora de l’IEMED, i Salwa L. Gharbi, política, feminista i activista social. L’acte es fa a l’IEMED.
En la programació hi ha activitats gastronòmiques, religioses i musicals. Destaquen una sessió sobre sufisme i espiritualitat dinamitzada per l’Associació Adalil, un cinefòrum sobre la pel·lícula ‘Mothers’, un taller de rap dinamitzat per Versembrant i un taller gastronòmic amb l’escriptor i gastrònom Pius Alibek i nois i noies de l’Escola Restaurant El Repartidor – Llindar Tragaluz.
“Quan ens mengem la mona no sabem que ve d’un pastís àrab, ni tampoc pensem en el fet que el nostre sistema numèric té un origen àrab”, reflexiona la responsable de l’àrea d’Interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa. “Tenim unes arrels compartides -hi afegeix- i amb les jornades intentem oferir eines de sensibilització i alhora fomentar espais de debat per desmuntar prejudicis”.
COMENÇA EL JOC! Aquesta setmana en @mariusserra ens proposa engimes amb paraules d'origen àrab per guanyar un àpat amb @ElLlindar, en el marc de les II #JornadesGatzara
— Bayt al-Thaqafa (@fundaciobayt) May 16, 2022
RECORDEU! Per participar heu de respondre a l'engima a les xarxes d'en @mariusserra https://t.co/3tWhTHxdKG
Afegeix un nou comentari