Josep Maria Carreto: "La Covid-19 ha generat en persones sense llar més por i angoixa per la seva salut"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Josep Maria Carreto Poveda, director de la Fundació Bonanit.  Font: Fundació Bonanit
Josep Maria Carreto Poveda, director de la Fundació Bonanit. Font: Fundació Bonanit
Fundació Bonanit Font: Fundació Bonanit
Fundació Bonanit Font: Fundació Bonanit
Fundació Bonanit Font: Fundació Bonanit
Fundació Bonanit Font: Fundació Bonanit

Josep Maria Carreto: "La Covid-19 ha generat en persones sense llar més por i angoixa per la seva salut"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Entrevistem al director de la Fundació Bonanit, que ens explica com ha afectat la Covid-19 a les persones sense llar i a la tasca de l'entitat.

Què és Fundació Bonanit?

Fundació Bonanit és una entitat nascuda a Tarragona, la finalitat de la qual és ajudar les persones sense sostre i sense llar, facilitant un lloc per a dormir a la ciutat de Tarragona.

Com inicia la seva activitat?

L’activitat de la Fundació va començar el 1 de setembre de 2006, acollint les primeres 15 persones a la Pensión Carmen i posteriorment a la Pensión Alhambra. Aquestes pensions acollien durant els mesos de més fred de l’any.

L’1 de novembre de 2013 i gràcies a la cessió per part de l’Obra Pia Montserrat de dues plantes de la Casa de Sant Auguri vam ocupar l’actual Alberg Bonanit, el qual té activitat durant tot l’any, excepte el mes d’agost.

Quantes persones passen durant l’any per les places de Bonanit?

Unes 600 persones, de les quals un 10% són dones. Del total, un 50% d'usuaris provenen de l’Estat Espanyol i la resta de diverses nacionalitats (marroquins, algerians, romanesos, altres països europeus, sud-americans, etc.

Amb les 20 places de l’alberg vam ampliar a 30 el nombre total durant els mesos de fred i de 20 durant la resta de l’any.

Què oferiu?

A més d’atendre i proporcionar allotjament la Fundació disposa de Programa Habitatge que ofereix 10 habitatges per a famílies amb menors. Cinc a diferents barris de la ciutat (St. Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Torreforta, La Floresta, Camp Clar) i els altres cinc al Casc Antic i zona Centre.

Aquest nou projecte no hauria vist la llum sense la cessió de tres dels habitatges per part del Servei d´Habitatge de la Generalitat. Dos més de la Companyia Maria Lestonnac i la resta gràcies a preus avantatjosos sobre el preu de mercat. Les famílies acollides són 5 espanyoles, 1 dominicana, 1 equatoriana, 1 peruana i 2 colombianes. En conjunt, viuen en aquests pisos 40 persones.

Amb quins ajuts compteu per dur a terme el vostre dia a dia?

El Patronat de la Fundació rep ajuts econòmics institucionals, particularment de l’Ajuntament de Tarragona. També de la Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès i altres ajuntaments així com donatius d’associacions professionals, fundacions, empreses i particulars. Gràcies a tots ells, el nostre projecte pot tirar endavant.

Quina tasca duu a terme la Fundació?

La principal tasca és l’acolliment durant la nit de persones sense sostre. Amb l’ajut d’altres entitats aconseguim que disposin de l’alimentació diària completa. Esmorzar gràcies al projecte Cafè Caliu, dinar pel projecte Taula Amiga de l’entitat Formació i Treball finançat per l’Ajuntament de Tarragona i sopar que preparem des de la nostra entitat.

També ens ocupem de la cura d’higiene personal, neteja de roba i servei de consigna.

Quin valor afegit aporteu en la vostra tasca?

No ens limitem només a cercar condicions materials que els ajudin al descans. Creiem que el nostre servei els ha de portar a sentir-se més dignificats i a cercar el seu empoderament. En aquest objectiu té molta importància la tasca dels monitors que duen a terme l’activitat diària a l’alberg Bonanit.

Com ajudeu a que tinguin cobertes les seves necessitats emocionals?

Escoltar, comprendre, animar, orientar, posar en comú idees i reflexions, proporciona un ambient de pau i distensió que ajuda a establir vincles dels que sorgeixen millores a nivell personal, social i professional.

Anomenar a cadascú pel seu nom sembla poc però és molt important doncs permet la visibilitat de la persona, la seva dignificació i per tant, l’augment de la seva autoestima.

Quina és la situació actual al vostre municipi?

A Tarragona, segons el recompte del 14 de maig de 2019 hi havia 70 persones dormint al carrer. 84 si tenim en compte les 14 que dormien a l’alberg aquella nit. Incideixen factors com les particularitats del clima benigne que tenim, la situació estratègica en quant a lloc de comunicacions, la proximitat de poblacions marítimes de gran renom turístic com Salou, Cambrils, Altafulla, Torredembarra, Hospitalet de l’Infant, Port Aventura, etc.

Quina és la situació actual a Tarragona ciutat?

La limitació de desplaçaments produïda pel Covid-19 ha fet que durant el darrer any i fins aquest primer trimestre de 2021 s’hagi donat un descens de les sol·licituds del nostre servei. No s’ha traduït en un descens d’ocupació ja que el nombre de llits oferts ha estat més limitat donada la necessitat de mantenir la distancia de seguretat.

A Tarragona ciutat, l’alberg Bonanit és l’única institució privada que proporciona allotjament a persones sense sostre. L’Ajuntament de Tarragona, mitjançant els seus Serveis Socials, i més concretament el Punt d’Atenció als Sense Sostre, realitza un treball de recerca, seguiment i acompanyament dels mateixos, i proporciona llits d’emergència en habitatges propis i en diferents pensions.

I de la comarca?

A nivell comarcal la situació en els municipis no té la transcendència en xifres com a Tarragona ciutat. Molts d’ells atenen amb cura a les persones del seu propi municipi, com no pot ser d’altra manera, i també d’altres llocs en la mesura en que poden.

Per la resta, bastants d’ells mitjançant els seus Serveis Socials ens adrecen persones per tal que els donem allotjament. Alguns d’aquests municipis tenen un conveni amb la Fundació per tal d’ajudar econòmicament a la nostra tasca.

Com ha afectat la Covid-19 a les persones sense llar?

L’afectació del Covid-19 a les persones sense llar ha estat en diversos àmbits com ara afectació a la mobilitat, impossibilitat d’accés a organismes i entitats, per tal de rebre ajuda i informació, més por i angoixa per la seva salut, més sensació d’invisibilitat per part de la resta de la societat.

En alguns casos ha comportat un excedent de solidaritat per part de familiars i amics que els han donat acolliment davant aquesta situació tan greu i excepcional.

Com gestioneu l’afectació del Covid-19?

La presa de temperatura corporal i gel hidroalcohòlic a l’entrada, recomanació de rentada sovint de mans, control estricte d’utilització de la mascareta individual, desinfecció després de cada utilització del bany i dutxa, manteniment de la distància individual de 2 metres, en tots els espais, atenció especial als casos de malaltia esporàdica o crònica.

Per tal de preservar i augmentar la desinfecció vam augmentar la durada de les tasques diàries habituals de neteja incrementant l’horari diari i també els dissabtes.

Com gestioneu habitualment la vostra tasca a l’alberg?

Les persones usuàries provenen en un 50% de la derivació de professionals i organismes que treballen amb els sense sostre; l’altra 50% acut directament a nosaltres per demanar el servei.

El temps habitual d’estança és de 14 nits. Pensem que és el mínim per tal de que es recuperin d’un període de carrer. L’horari d’entrada a l’alberg és a les 21h i la sortida abans de les 9h del matí. L’horari de descans va des de les 23h fins les 8h del matí.

Quina és la situació sobre la vacunació? Estan incloses les persones sense llar?

En quant a la vacunació, donat que la edat mitjana dels nostres usuaris és de 40 a 55 anys, era de preveure que trigaria en arribar el seu torn. Fa pocs dies hem rebut indicacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per tal de remetre les dades dels nostres usuaris, de cara a la seva vacunació.

Aquesta petició és recent, però tenim tota la impressió que la vacunació serà efectiva per aquest col·lectiu molt aviat. Desitgem que després d’aquesta mesura, en breu temps, es pugui tornar a l’activitat normal, per tal de seguir prestant els nostres serveis a aquestes persones.

Com feu xarxa amb la resta d'entitats que treballeu amb perones sense sostre?

Totes les entitats que treballem amb persones sense sostre a Tarragona pertanyem, ens comuniquem i ens coordinem gràcies a la Xarxa d’Atenció Integral de Persones Sense Sostre (XAIPSLL) liderada pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona. El treball en equip és prioritari en un camp tan complex.

Per exemple, per donar cobertura a les persones que ocupaven el Palau Firal de Tarragona i en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona estem oferint en l’actualitat 20 places a l’Hostel Ram Rooms.

Afegeix un comentari nou