Àmbit de la notícia
Social

Juan Vizcaíno: "En la relació intergeneracional la diferència d'edat no és una trava, sinó un avantatge"

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Miriam Bantulà Merino
  • Imatge
    A través de l’hort, el jovent aprèn i recupera les pràctiques agrícoles, així com els costums i estils de vida que comporta l’hort. Font: Associació Juvenil Barnabitas. Font: Associació Juvenil Barnabitas
  • Imatge
    L'objectiu del projecte és "fomentar la comunicació entre aquests dos col·lectius per mirar de trencar les barreres i els estereotips que s'interposen entre ells. Font: Associació Juvenil Barnabitas. Font: Associació Juvenil Barnabitas

 L’Associació Juvenil Barnabitas, juntament amb la residència Mossèn Anton de Sant Adrià del Besós, impulsa un projecte intergeneracional que apropa als nens, nenes i joves amb la gent gran mitjançant el manteniment d’un hort.

L'entitat, guardonada per aquest projecte, ofereix una experiència educativa pensada i posada en pràctica des d'una perspectiva naturalista, ecològica i ambientalista, a més de provocar un vincle estret entre aquests dos col·lectius tan allunyats en edat.

En paraules de Juan Vizcaíno, responsable de l'Associació Juvenil Barnabitas, l'objectiu principal del projecte és "fomentar la comunicació entre aquests dos col·lectius per mirar de trencar les barreres i els estereotips que s'interposen entre ells i cobrir la necessitat de cadascun dels dos col·lectius de sentir-se escoltats i respectats pels altres."

A través de l’hort, el jovent aprèn i recupera les pràctiques agrícoles, així com els costums i estils de vida que comporta l’hort a través dels coneixements i les vivències personals que la gent gran comparteix.

El context sanitari actual ha afectat al desenvolupament d’aquest projecte, enguany que la gent gran va ser el col·lectiu més vulnerable de la pandèmia. Malgrat no poder mantenir els vincles presencials, l’associació Barnabitas no va perdre el contacte amb la residència Mossèn Anton.

Es van assegurar que rebessin dibuixos, cartes o roses realitzades pels infants el dia de Sant Jordi i es reguessin i es cuidessin les seves plantes de la residència. Així i tot, Vizcaíno assegura que tan aviat com la situació es normalitzi, tornaran a posar en marxa el projecte.

Sempre s'ha valorat que l'hort és una bona eina d'aprenentatge transversal, ja que promou la responsabilitat, el treball en equip, el respecte cap a la natura, el menjar saludable i l'aprenentatge a través de l'experiència i l'observació.

Gràcies a l'hort, complementen els coneixements de l'aula en un espai obert, natural i ecològic, enguany que rebutgen utilitzar qualsevol mena d'agroquímic, així com aprenen a fer perfum de lavanda, pasta dentífrica, insecticida natural i fins i tot a fer servir les plantes terapèutiques.

Per sort, la font de coneixements que permet el projecte de l'hort, no acaba en conèixer tot el que aquest ens ofereix, sinó que es crea un espai de diàleg i de conversa entre joves i grans en el que comparteixen els seus gustos musicals, interessos i records d'època a través de les petites entrevistes que es preparen els nens i nenes.

Malgrat tractar-se de dues franges d'edat molt distanciades, el projecte permet posar fi a la discriminació i bandejar estereotips associats a l'edat. Segons Vizcaíno, aquesta convivència "permet al jovent canviar la seva percepció cap a la gent gran i convertir-se en persones més compromeses socialment."

D'altra banda, afirma que "una societat que no cuida a la gent gran és una societat que limita, en part, la felicitat de les generacions més joves. Aquestes necessiten aprendre de l'experiència dels qui ja han viscut prou per a saber com funciona el món. Els grans, per part seva, necessiten sentir-se actius i útils per no oblidar que encara poden oferir coneixements".

L'accés a aquest espai, Vizcaíno assegura que "permet a la gent gran un envelliment actiu des d'una perspectiva física, psicològica i emocional i demostrar-se a si mateixa que encara tenen coneixements per oferir a les meves joves generacions."

Gràcies a això, se senten integrats en la societat, milloren la seva autoestima i estat d'ànim i disminueixen el sentiment solitud sentint-se integrats en la comunitat. D'aquesta manera, es compleix l'objectiu de l'associació de "promoure el contacte entre generacions perquè la diferència d'edat no sigui una trava sinó un avantatge."

Tenint en compte l'èxit d'aquest projecte, l'associació té pensat començar-ne un altre de cara al futur per continuar fomentant aquest vincle trencant la bretxa tecnològica. La finalitat serà acostar als diferents participants a través de les noves tecnologies. Els encarregats de guiar, ensenyar i assessorar en les diferents sessions seran els i les participants més joves.

"Promoure el contacte entre generacions perquè la diferència d'edat no sigui una trava sinó un avantatge."

Aquest projecte no només permetrà a la gent gran aprendre a fer servir els mitjans digitals, sinó que també servirà com un espai motivador d'intercanvi de paraules i experiències, reforçant el vincle intergeneracional gràcies a l'oportunitat de trobar-se un cop per setmana.

Gràcies a aquests projectes, l'entitat pretén oferir "un espai comú que fins ara no tenien, ajudant-se els uns als altres a entendre la importància del saber de la vida."

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari