Àmbit de la notícia
Social

Juli Simón: "S'ha d'exigir que la tecnologia sigui inclusiva"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Juli Simón, president de Fundació FiraGran
    Font: Fundació FiraGran

Entrevistem el president de Fundació FiraGran, que ens explica quina és la situació respecte a la bretxa digital que pateix la gent gran en l'actualitat i concretament quina és la situació després de la pandèmia.

Quina és la situació de la gent gran en referència a la bretxa digital actualment?

Si mirem enrere veurem com la nostra manera de comunicar-nos, de consumir, d'accedir a serveis, de passar el nostre temps d'oci, és a dir, la nostra manera de viure, ha canviat radicalment. Fa deu anys les pel·lícules les veiem al cinema, Amazon venia llibres, podies anar al banc i parlar amb la persona de tota la vida o anar presencialment a l'administració per demanar un servei.

Aquest ritme espectacular de canvi tecnològic provoca que moltes persones grans no el puguin seguir, la qual cosa suposa que la bretxa digital de moltes persones grans creixi cada dia i comença a ser preocupant quan afecta poder accedir a alguns serveis bàsics que formen part de la qualitat de vida de les persones grans.

S'ha vist agreujada aquesta situació amb motiu de la pandèmia?

Sense dubte i de manera radical, la pandèmia ha estat un accelerador en el ritme de digitalització. D'una banda perquè durant un temps no ens podíem veure i ens vàrem obligar a fer totes les gestions necessàries en línia, independentment de si tenies els equips necessaris i xarxa o si estaves capacitat per fer-les en línia, ens vàrem veure amb l'obligació de fer-ho tot en línia.

I les persones que, o bé no tenien internet o no tenien els coneixements suficients, van deixar de rebre molts serveis bàsics. I una gran part d'aquesta gent que va quedar fora eren persones grans, amb l'agreujant que han estat les grans víctimes de la Covid-19.

Com treballeu en aquest aspecte per ajudar les persones grans?

Des de Fundació FiraGran creiem que la tecnologia és positiva quan es posa al servei de les persones i millora la seva qualitat de vida i quan no provoca que cap persona deixi de rebre serveis o es torni vulnerable perquè per accedir a aquests serveis necessiti l'ajuda d'un tercer. Creiem que cal exigir que la tecnologia no sigui excloent.

No pot ser que per fer una instància en una administració pública necessitis que t'ajudi una altra persona. O que per fer una gestió en un banc necessitis un màster tecnològic. Moltes vegades sota el paraigua de la digitalització el que s'està fent és treure a la gent gran dels llocs. En el cas dels bancs és claríssim.

Què feu des de Fundació FiraGran per ajudar aquestes persones?

Fem estudis sobre la situació per tenir una diagnosi certa, fem propostes concretes viables, presentem aquestes propostes a les empreses, entitats i administracions, sensibilitzem a les persones grans perquè no tirin la tovallola tecnològica i defensin el seu dret i també millorem els coneixements tecnològics de les persones grans.

Hi ha solucions que pot aportar la mateixa tecnologia, el que és important és que hi hagi la voluntat de trobar-les i un marc legal que exigeixi que aquestes es trobin.

Quines són les situacions més greus de discriminació en què la bretxa digital perjudica la vida de les persones grans?

Són totes, però jo destaco dues: aquelles que poden provocar un maltractament a una persona gran per la seva dependència tecnològica, com anar a fer un tràmit a un banc on t'has de refiar d'una persona coneguda o professional de la teva oficina i els acabes donant les contrasenyes i altres dades que poden motivar que et buidin el compte. D'altra banda les situacions que afecten drets fonamentals de la persona.

Ens podries explicar alguns exemples de les dificultats que es troben les persones grans per fer tràmits en línia?

Quan t'exigeixen que per accedir a un servei públic ho has de fer exclusivament en línia. Suposa que moltes persones no accedeixin a aquest servei perquè no tenen la capacitat de fer-ho. Però des de la Fundació FiraGran no ens agrada diferenciar categories de bretxa digital, ans al contrari creiem que s'han d'abordar totes per igual. Doncs el problema és global i creixent.

Per nosaltres una persona gran que vulgui viatjar i no ho pugui fer perquè ja no hi ha agències de viatge a la seva ciutat i no sàpiga com contractar un bitllet d'avió, un hotel o un cotxe de lloguer, o com omplir el formulari Covid-19 que exigeix el govern espanyol per entrar al nostre país, és igual de greu que aquella persona que per donar-se de baixa d'una companyia telefònica o elèctrica t'exigeix que ho facis telemàticament.

Què feu des de FiraGran per ajudar a reduir el seu impacte en la vida de la gent gran?

Vam contactar amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i vam traslladar la nostra preocupació. Vam descobrir una gran sensibilitat sobre el tema i que s'havien posat a treballar per reduir la bretxa digital des del vessant d'augmentar el coneixement digital de les persones grans a través de dos programes: la xarxa punt TIC i el curs ACTIC.

I hem consensuat que hi haurà un espai de formació dins de FiraGran 2021, que se celebrarà a Les Drassanes de Barcelona del 27 al 29 d'octubre. Pretenem que milers de persones grans surtin de FiraGran 2021 amb més coneixements digital que abans d'entrar a la fira.

Com creus que serà la situació en els anys vinents? Creus que millorarà?

Crec sincerament que la digitalització de la societat i del món empresarial i industrial és imparable i positiu. Per exemple crec que la tecnologia és imprescindible per tenir un planeta sostenible, és a dir, la tecnologia ajudarà a revertir el desastre mediambiental en què estem actualment. I crec també que s'ha d'exigir que la tecnologia sigui inclusiva.

Un exemple és el servei de teleassistència, que és molt positiu i ha salvat moltíssimes vides. És una tecnologia al servei de les persones, perquè no has de saber informàtica o tenir un ordinador, ni tan sols un mòbil per rebre el servei. Tan sols has de tocar un botó

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari