Montbau i La Casa dels Xuklis: una història de germanor

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eduardo Izquierdo i Sandra Pulido
La Casa dels Xuklis de l’AFANOC se situa al barri de Montbau, on han trobat uns grans veïns i veïnes. Font: AFANOC.
La Casa dels Xuklis de l’AFANOC se situa al barri de Montbau, on han trobat uns grans veïns i veïnes. Font: AFANOC.
La Casa dels Xuklis és un allotjament temporal que acull infants i adolescents amb càncer i les seves famílies. Font: afanoc
L’any 2006 l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC) va rebre per cessió els terrenys on ara hi ha La Casa dels Xuklis. Font: AFANOC.

Montbau i La Casa dels Xuklis: una història de germanor

Autor/a: 
Eduardo Izquierdo i Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

Des que l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya va arribar al barri, només ha rebut suport dels veïns i veïnes.

L’any 2006 l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC) va rebre per cessió els terrenys on ara hi ha La Casa dels Xuklis. La primera pedra d’aquesta llar que acull “temporalment infants i joves amb càncer i les seves famílies durant els tractaments” -segons indica l’entitat- no es va col·locar fins al 2009, moment en el qual va començar una relació de germanor entre l'AFANOC i el veïnat de Montbau. Es tracta d’un barri del districte d’Horta-Guinardó que se situa a tocar de Collserola i, en part, la ronda de dalt el separa de la resta de Barcelona.

Aquesta estreta relació entre el barri i l’AFANOC es reflecteix, per exemple, en la Junta Directiva de l’entitat. En Ramon Marcó actualment n’és secretari: “D’ençà que es va construir La Casa dels Xuklis a Montbau, el meu barri, davant mateix del restaurant dels meus pares que ara regento juntament amb mon germà, em vaig convertir en voluntari d'un projecte captivador”.

Com en Ramon altres veïns i veïnes hi col·laboren de forma més o menys habitual i barri i entitat sempre han treballat en la mateixa direcció. De fet, en Narcís Serrats, qui també participa en l’Associació de Veïns i Veïnes de Montbau (AVV Montbau), va començar dedicant unes hores a l’AFANOC fins que es va convertir en el gerent.

El barri es bolca per dotar de recursos la casa

Tal com indica Marcó, el 60% del pressupost de l’entitat prové de les quotes de les persones associades, dels donatius, de campanyes de sensibilització i recaptació, principalment ‘Posa’t la gorra!’ que és “el primer cavall de batalla i principal font d’ingressos”, i de la venda de marxandatge a través de la botiga en línia o en esdeveniments. Marcó reconeix que la gorra de l’AFANOC, amb un disseny diferent cada any, s’ha convertit en “un símbol de solidaritat i de normalització de la malaltia”.

També es duen a terme un munt d’actes i activitats que realitzen altres entitats o persones a favor de l’AFANOC: els ‘Implicat’. “Per això, podeu imaginar la duresa d’aquests dos anys de pandèmia en què a la força hem sigut l’única entitat capaç de programar concerts en plena època de restriccions”, comenta. En aquest sentit, l’associació va ser guardonada pel districte d’Horta-Guinardó per la seva feina durant la pandèmia i amb la presentació de la proposta per part de l’AVV Montbau.

‘Rock pels Xuklis’, un esdeveniment per fer visibles els infants amb càncer

Des de fa una dècada també se celebren els concerts de ‘Rock pels Xuklis’, en els quals la gent del barri sempre ha estat molt implicada; “aquesta és una campanya que volem dirigir als oblidats i incompresos adolescents amb càncer”. Ramon Marcó explica aquesta campanya: “Neix del vincle entre l’AFANOC i el barri de Montbau, com un petit retorn a la fantàstica acollida dels veïns i que de mica en mica va passar de l‘AFANOC a l’Associació de Veïns i, finalment, a ‘Rock pels Xuklis’, sota la tutela de l’entitat”.

“Organitzem concerts per obtenir visibilitat entre un públic diferent, que segueix els grups que actuen, a més d’aconseguir tots els beneficis possibles”, assegura Marcó. També destaca la col·laboració de tothom qui fa possible aquests esdeveniments: “No només els músics, sinó també promotors, sales de concerts, empreses de backline, d’infraestructura d’escenaris... i un munt de voluntaris d’actes, que són la nostra ànima”.

En Ramon Marcó comenta que, més enllà de grups de rock, en aquests trenta-dos concerts hi han passat artistes de molts estils. La campanya va néixer al barri i, de fet, enguany s’ha fet un cicle de música de barri “commemorant el desè aniversari”. L’èxit, però, ha fet que els Xuklis també hagin arribat a altres llocs de la ciutat, com la sala Apolo amb un concert de música country. “També tenim un projecte de versions de clàssics del rock amb l’orquestra de l’escola de música de Sant Andreu a l’Auditori”, recorda.

Un projecte únic a Europa

De la tasca que desenvolupa l’AFANOC i La Casa del Xuklis, Marcó considera que donen resposta a una mancança de l’administració: “Si tinguéssim més apartaments, més que n’omplirem”. “De fet, el projecte de l’AFANOC és únic a Europa: una casa d’acollida gestionada per una associació sense ànim de lucre”, destaca.

De cara al futur, en Ramon Marcó no sap com aniran les coses, però té molt clar que els hi agradaria “continuar ajudant les famílies amb aquesta realitat, però amb més suport de l’administració”, reconeix. “Que poguéssim arribar a final de mes sense la necessitat de l’empenta desinteressada de centenars de persones, famílies i empreses que s’impliquen en el nostre projecte, i la feina de molts voluntaris picant pedra a peu de carrer”.

Afegeix un comentari nou