Projecte Home Catalunya ha presentat l'informe anual sobre el perfil de les persones amb drogodependència ateses per aquesta ONG.
El 2013, Projecte Home ha atès als seus centres de Catalunya 1.819 persones amb addiccions i ha fet accions de prevenció del consum de drogues a escoles per a 4.139 alumnes, familiars i professorat.
L’alcohol es consolida com la segona substància de consum entre les persones adultes que han sol·licitat ajuda a Projecte Home a Catalunya durant l’any 2013. En els últims cinc anys, l’alcohol ha passat de ser la droga de referència d’un 14% a un 35% dels casos. Aquesta tendència a l'alça coincideix amb el difícil context dels darrers anys: problemes econòmics i atur, així com una gran accessibilitat i baixa percepció de risc d’aquesta substància.
La cocaïna consumida per via esnifada se segueix mantenint com la droga majoritària en el 43% dels casos de persones adultes ateses, malgrat que aquesta xifra ha disminuït més de 20 punts en els darrers cinc anys. Tot i el descens, Espanya continua encapçalant el rànquing de consum de cocaïna segons el darrer informe de l’Observatori Europeu de Drogues 2013, sent Barcelona la quarta ciutat on s’ha detectat més quantitat de cocaïna a les aigües residuals, després de Londres, Zurich i Anvers. Afortunadament, la cocaïna com a substància principal en adolescents i joves baixa encara amb més força que en adults i se situa en un 8% l’any 2013 (l’any 2008 era d’un 41%). L’elevat cost d’aquesta substància pot ser un dels motius que expliqui aquest descens en una població jove amb menys recursos econòmics i amb un elevat índex d’atur.
En canvi, entre els joves de 13 a 23 anys es dispara el consum problemàtic del cannabis. El passat 2013, un 79% dels casos de joves atesos per Projecte Home Catalunya, ho eren per consum de cannabis, mentre que el 2008 la xifra era del 44%. Els nois i noies atesos pel consum problemàtic de cànnabis presenten alhora algunes de les següents característiques: baix rendiment escolar, no estudien ni treballen, conflictes amb els pares, trastorns psiquiàtrics afegits, carència d’activitats de lleure saludables, grup d’iguals també consumidors de drogues i idealització de la cultura del cànnabis.
Actualment, 7 de cada 10 persones que inicien tractament a Projecte Home no tenen una feina remunerada que, unit a la drogodependència, exposa la persona a una situació d’alt risc d’exclusió social.
Aquesta xifra ha empitjorat respecte a fa cinc anys, quan només eren 4 de cada 10 les persones sense feina. Per aquest motiu, l’entitat ha hagut d’incrementar el nombre de places residencials i d’àpats.Pel que fa al consum, aquest perfil tipus d’usuari té la cocaïna o l’alcohol com la substància principal i el temps mitjà de consum abans d’acudir a tractament és de 15 anys, un període considerat de llarg recorregut que comporta un major deteriorament de la persona, i que, malauradament, ha augmentat tres anys respecte a el 2012.
Per això, Projecte Home aposta per la reinserciósocial i laboral, i tenir feina és el principal factor protector d'una persona rehabilitada. Com a mostra de la tasca que du a terme l'entitat, cal destacarque un 70% dels usuaris ja han trobat feina en una fase avançada del tractament.
Projecte Home ha anunciat que a finals de 2013 obrirà el Servei d’Atenció de les Addiccions a Tarragona que podrà atendre més 1.000 casos en tres anys. Així mateix, durant el 2015 i el 2016 es pretén obrir dos nous centres a Lleida i Girona. Aquestes accions són possibles gràcies a què l’entitat ha mantingut els principals suports econòmics tant de socis i donants com d’institucions públiques i privades.
Afegeix un nou comentari