La dieta cetogènica millora les condicions de vida de persones amb determinades malalties minoritàries

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
La mescla KetoAlícia Font: Fundació Alícia
La mescla KetoAlícia Font: Fundació Alícia
Alba Adot, nutricionista-dietista a Fundació Alícia Font: Fundació Alícia
Alba Adot, nutricionista-dietista a Fundació Alícia Font: Fundació Alícia

La dieta cetogènica millora les condicions de vida de persones amb determinades malalties minoritàries

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Fundació Alícia treballa en el projecte 'KetoAlícia', que mostra com un canvi en la manera de menjar a través d'una dieta controlada amb seguiment mèdic pot ser la principal teràpia.

Què és la dieta cetogènica

La dieta cetogènica (DC) és un tractament dietètic, que sota supervisió mèdica, està indicat per tractar l'epilèpsia refractària o altres malalties metabòliques, com són el dèficit de GLUT-1 i el dèficit de PDH i en aquelles epilèpsies que no responen al tractament.

L'Alba Abot, nutricionista-dietista de Fundació Alícia, ens explica que “la dieta cetogènica aporta l’energia a través dels greixos. Amb aquesta dieta no pots menjar pasta, arròs, pa. Es tracta d'una dieta en què els greixos són la font principal d'energia, podent presentar efectes anticonvulsionants o neuroprotectors en aquest tipus de pacients”.

La dieta rep el seu nom de les molècules (cossos cetònics) que representen la font d'energia principal per al cervell. Aquesta situació (cetosi) és creada a causa de la baixa ingesta d'hidrats de carboni i proteïnes en proporció a la de greixos.

Tot i que existeixen diversos tipus de dieta cetogènica, l'estudi realitzat per la Fundació Alícia se centra en la dieta cetogènica clàssica, en què el 80-90% de l'energia total procedeix del consum de greixos, amb una quantitat molt baixa en carbohidrats i adequada en proteïnes, per tal d’assegurar el correcte creixement i desenvolupament d'infants.

El projecte 'KetoAlícia'

El projecte de Fundació Alícia, segons afirma l'Alba, "vam crear-lo per ajudar a pacients i les seves famílies, ja que hi ha pacients que, des de petits, han de fer la dieta cetogènica terapèutica per què no poden obtenir energia a través dels hidrats de carboni".

L’Alba explica amb orgull que “hi ha casos de pacients en que, de 20 o 30 convulsions al dia, passen a no tenir-ne cap i poder fer vida normal i es pauta la dieta cetogènica com a principal tractament. Com per exemple en pacients amb epilèpsia refractaria, en què han pres 3 tipus de medicaments i no han aconseguit millora”. I és que els resultats mostren que, amb aquest tractament, un de cada quatre pacients pot arribar a no tenir més crisis epilèptiques.

La Fundació Catalunya la Pedrera impulsa el projecte que facilita a famílies i persones cuidadores la part més culinària de la teràpia. Fundació Alícia s'encarrega de fer investigació, per tal d'oferir diversitat de receptes que contribueixin a una millor adaptació al tractament i evitar la monotonia.

La Mescla KetoAlícia

A través d'una demanda de mares i pares a Fundació Alícia per fer alguna perquè els infants poguessin menjar pa, pizzes o pastes, van crear la mescla KetoAlícia. Una fórmula que les famílies poden tenir a casa com a recurs per cuinar de manera pràctica i senzilla els substituts farinacis més comuns com el pa, les galetes, els pans de pessic o els xurros.

A Fundació Alícia han desenvolupat receptes que serveixen com a substitut d'elaboracions farinàcies que aquests pacients no poden consumir per causa del seu alt contingut en hidrats de carboni gràcies a una barreja d’ingredients, basada en fruita seca o coco deshidratat, Psyllium i llavors de lli, que permet elaborar a casa una gran varietat de receptes típicament farinàcies de manera fàcil i ràpida, com ara pa, pizza, creps, magdalenes, galetes i pa de pessic.

Afegeix un comentari nou