La força dels voluntaris

La força dels voluntaris

Resum: 

Aquest és el titular del suplement de El Periódico que ha publicat aquest dimarts 8 de juny on s’entrevisten representants de diverses ONGs i s’expliquen els motius que empenyen a tants homes i dones a fer-se voluntaris.

El Periódico de Catalunya d’aquest dimarts 8 de juny ha tret un suplement de solidaritat ciutadana de dotze pàgines que, amb el títol de “+ persones”, fa un repàs del voluntariat de Catalunya des de diferents punts de vista. El titular i el subtítol són prou reveladors: La força dels voluntaris. La crisi n’ha incrementat el nombre i ha ampliat el perfil de les persones que col·laboren amb les oengés socials de Catalunya, que prepara una llei per regular el sector.

Segons els articles que conformen aquest suplement, si una cosa bona té la crisi és que ha fet aflorar de manera contundent la solidaritat ciutadana, que es tradueix amb més de 600.000 voluntaris socials arreu de Catalunya. Ara, el Govern de la Generalitat vol protegir aquest altruisme amb una llei que pot veure la llum dins d’un any i que evitarà, entre altres, que algunes administracions públiques, principalment petits ajuntaments substitueixin professionals per voluntaris.

“un voluntari no és aquella persona que serveix per a tot, que té bona fe i pot suplir un treballador”

Segons declaracions de Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FDVS) que aplega prop de 300 entitats sense ànim de lucre, s’està confonent el terme “un voluntari no és aquella persona que serveix per a tot, que té bona fe i pot suplir un treballador” i espera que la nova llei preservi i cuidi la definició i la figura del voluntariat; Alsina també reconeix el creixement del nombre de voluntaris, i comenta, satisfeta, com en les xerrades a escoles els nois i noies mostren una especial sensibilització i “ens pregunten com poden ajudar”.

Així mateix, Josep Marquès, president de Creu Roja Catalunya, reconeix en una entrevista que “sense l’acció del voluntariat, Catalunya tindria problemes”. D’altra banda, Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector, diu en un article d’opinió, que podem estar contents dels resultats de la Marató de la pobresa de TV3 (més 4 milions d’euros recollits) però que cal no abaixar la guàrdia, i que no eximeix la responsabilitat del poder públic.

Metges sense fronteres parla de la seva tasca per vèncer la “malaltia oblidada” el chagas, provocada per la picada d’un insecte i que és endèmica a Amèrica Llatina. Cal destacar també el reportatge sobre el Projecte Radars, al barri del Camp d’en Grassot, que té per objectiu evitar l’aïllament o exclusió de persones grans i del que ja se’n beneficien més de 250 ancians. Així mateix, un reportatge parla de l’agència ABITS de l’ajuntament de Barcelona que dóna assessoria i acompanyament contra les situacions d’explotació sexual, i que acaba de clausuarar un curs per inseriri laboralment 14 dones.

Per últim, en la darrera pàgina, en l’apartat Agenda, es troben un seguit d’activitats a diverses poblacions catalanes amb finalitats socials; una menció especial per la campanya “Mulla’t i navega per l’esclerosi múltiple” que celebrarà un acte central el 8 de juliol al DIR del c/Ganduxer de Barcelona, per recaptar fons per lluita contra aquesta malaltia degenerativa.

La “cirereta” d’aquest suplement de El Periódico són les experiències dels/les quatre voluntaris/es que, des de àmbits i procedències molt diverses, són un estímul i un exemple a seguir, alhora que són una petita mostra dels milers i milers de voluntaris anònims que es mobilitzen cada dia. Gràcies a Joan Manuel Parra, empresari; María Sánchez, administrativa en atur; Joaquin de Abreu, enginyer; Rosa Bertranpetit, professora jubilada.

Consulta el suplement complet

Afegeix un comentari nou