La Fundació Comtal, contra l’abandonament escolar

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
La Fundació Comtal forma part del model d’Escola de Segona Oportunitat i treballa dia rere dia perquè joves i infants puguin tenir un futur digne al seu abast. Font: Fundació Comtal. Font: Font: Fundació Comtal.
La Fundació Comtal forma part del model d’Escola de Segona Oportunitat i treballa dia rere dia perquè joves i infants puguin tenir un futur digne al seu abast. Font: Fundació Comtal.
A l’E2O ofereixen a joves desvinculats del sistema educatiu una nova oportunitat per formar-se realitzar la transició des de l’escola al món laboral. Font: Fundació Comtal. Font: Font: Fundació Comtal.
A l’E2O ofereixen a joves desvinculats del sistema educatiu una nova oportunitat per formar-se realitzar la transició des de l’escola al món laboral. Font: Fundació Comtal.
L’entitat posa l'accent en la necessitat de millorar la qualitat i l'equitat en l'educació i la formació i aplica una sèrie de mesures que funcionen per combatre l’absentisme i l’abandonament escolar. Font: Fundació Comtal.  Font: Font: Fundació Comtal.
L’entitat posa l'accent en la necessitat de millorar la qualitat i l'equitat en l'educació i la formació i aplica una sèrie de mesures que funcionen per combatre l’absentisme i l’abandonament escolar. Font: Fundació Comtal.

La Fundació Comtal, contra l’abandonament escolar

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’entitat remarca la necessitat d’un suport acadèmic i emocional per eradicar la pobresa.

Aquest diumenge 24 de gener es celebra el Dia Internacional de l'Educació, una data reconeguda per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). L’objectiu d’aquest dia és conscienciar a la societat de la importància de l'educació per a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i acabar així amb la pobresa en termes globals.

Al llarg de la pandèmia i sobretot durant el temps de confinament, el dret a l'educació no va estar a l’abast de tots els infants. A més, l'educació ha estat un dels drets més vulnerats, ja que milions d’infants, adolescents i joves no han pogut seguir les classes a distància degut a la bretxa digital que existeix. Tot plegat, ha provocat que una part del jovent desconnecti, desaprengui, es desmotivi i abandoni els estudis.

Repensar el sistema actual

El fracàs escolar és un dels factors més alarmants en l’actual sistema educatiu, ja que segons les dades de l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat), l’Estat espanyol és el segon país de la Unió Europea amb la taxa més alta de fracàs escolar d’Europa, amb un 19 % de joves que abandonen els seus estudis.

La insatisfacció escolar durant l’etapa obligatòria i la manca d'un sistema preventiu eficaç i coordinat entre la família i l’escola provoca que els problemes d’aprenentatge i d’adaptació de l’alumnat s'aguditzin a la secundària.

D’altra banda, en l'actual context de crisi econòmica existeixen més dificultats que són conseqüència directa de la falta de recursos per part de les famílies. Es veuen casos d’adolescents que no disposen de material escolar complementari, joves que no poden participar en activitats extraescolars que són fonamentals per al seu desenvolupament o infants que no reben la suficient atenció per part de la família en l’àmbit acadèmic i/o personal perquè es troba superada per la mateixa inestabilitat econòmica i laboral en la qual es troben.

Més suport acadèmic acompanyat d’estabilitat emocional

A més d’una bona atenció acadèmica i reforç escolar personalitzat, el jovent necessita un suport emocional que els acompanyi en l’etapa educativa. En molts casos, s’ha de recórrer a eines i serveis de salut mental per millorar el seu malestar emocional a causa de la falta d’autoestima, problemes a casa com una separació o abusos i la integració a l’escola amb problemes com l’assetjament escolar, dificultats d’aprenentatge i de concentració. A més, molt sovint, les famílies no es poden permetre accedir a aquests recursos.

És fonamental que es redueixi l’abandonament escolar prematur pel futur de la societat i es trenqui el cicle de la pobresa. Tots aquests factors provoquen l'exclusió social de molts infants i joves que, a conseqüència del fracàs escolar, incrementen el seu risc d'atur, es veuen obligats a ocupacions més precàries i redueixen les possibilitats de que els seus fills i filles en un futur tinguin èxit en els estudis.

E20: garantia d’un futur digne a la joventut

La Fundació Comtal forma part del model d’Escola de Segona Oportunitat i treballa dia rere dia perquè joves i infants puguin tenir un futur digne al seu abast.

La reducció de l’abandonament escolar prematur és un dels principals objectius Europa 20-21 amb la intenció de baixar la taxa de l’Estat espanyol fins al 15% i la de la Unió Europea fins al 10%. D’aquesta manera, es pretén proporcionar a la joventut una nova ocasió de formar-se i inserir-se al món laboral.

A l’E2O ofereixen a joves d’entre 14 i 21 anys, desvinculats del sistema educatiu, una nova oportunitat per formar-se i per realitzar la transició des de l’escola al món laboral en les millors condicions. Ho aconsegueix a través d’una formació en competències transversals i gràcies a itineraris personalitzats on el jovent és sempre el protagonista d’un procés d’aprenentatge personal, acadèmic i professional.

L’entitat posa l'accent en la necessitat de millorar la qualitat i l'equitat en l'educació i la formació i aplica una sèrie de mesures que funcionen per combatre l’absentisme i l’abandonament escolar.

Un exemple són les ràtios baixes, l’orientació i motivació formativa i laboral, les experiències pràctiques vinculades amb el món empresarial i amb la comunitat i un sistema de tutories individuals que acompanyen a l’alumnat en el seu projecte vital, en el seu procés cap a l’autonomia i en els seus problemes del dia a dia.

Afegeix un comentari nou