La Fundació Roure posa en funcionament un rebost social a Ciutat Vella

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
 Font: Fundació Roure
Les persones usuàries trien cada quinze dies els aliments que volen emportar-se.
 Font: Fundació Roure
L'economat social s'ha ubicat al Pou de la Figuera, a Ciutat Vella.

La Fundació Roure posa en funcionament un rebost social a Ciutat Vella

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Aquest nou servei permet a persones amb pocs recursos escollir els aliments que necessiten i emportar-se’ls gratuïtament. En el projecte també s’hi han implicat diverses entitats i comerços del districte.

Contribuir a cobrir les necessitats alimentàries bàsiques dels veïns i veïnes en situació de precarietat dels barris de Sant Pere, Santa Caterina, la Ribera i el Gòtic de Barcelona però amb un format que comporti la seva implicació i corresponsabilitat i s’allunyi de la perspectiva assistencialista.

Aquest és l’objectiu de l’economat social que la Fundació Roure va inaugurar el mes de juny al Pou de la Figuera de Barcelona. Un total de 130 famílies usuàries, derivades per serveis socials i per altres entitats, s’hi apropen cada quinze dies per decidir quins productes els hi calen i aprovisionar-se de forma gratuïta. Prèviament s’ha pactat amb cadascuna dia i hora de trobada al local amb la idea d’”evitar cues al carrer i treballar valors com la puntualitat, el compromís i el respecte” explica Soco Delàs, responsable de l'àrea de projectes assistencials de l'entitat.

Com a element innovador, aquest economat no funciona oferint lots sinó mitjançant un sistema de pagament per punts. Els diversos productes exposats es valoren en funció de criteris com el valor nutritiu, la quantitat disponible, l’ús quotidià... amb la idea que el 75% dels punts dels quals disposa cada família s’inverteixi en aliments bàsics i nutritius i la resta en d'altres tipus. La fruita, la verdura i els aliments per a infants no tenen cap cost en punts.

Però la iniciativa no es limita a subministrar aliments sinó que promou que les persones usuàries s’involucrin activament com a voluntàries en iniciatives tant de la fundació com d’altres projectes del barri.

Alhora, segons Delàs, es persegueix evitar que es creïn dependències respecte a les ajudes socials. “Si algú està derivat durant molt de temps i està estancat, es proposa una reunió de coordinació entre tots els professionals implicats per veure, juntament amb la persona, possibilitats de remuntar. També treballem estretament amb la Fundació de l’Esperança que té un departament d’inserció laboral des d’on se li orienta i ajuda a formar-se i a trobar feina”.

El treball en xarxa amb altres agents i comerços del barri i la implicació d’altres organitzacions esdevenen també un element clau de la tasca que es realitza en aquest rebost solidari. La Fundació Comtal, el Mercat de Santa Caterina, GENAB, Fundació Adsis o el Centre de Serveis Socials del Casc Antic i el Banc d’Aliments són algunes de les entitats que col·laboren en aquesta iniciativa.

Afegeix un comentari nou