Àmbit de la notícia
Social

La Marató per les malalties respiratòries cerca persones voluntàries

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • Voluntària telefonista.
    El període de preinscripció finalitza l'11 de novembre. Font: Twitter @dsocialscat
  • Marcador final de La Marató 2023.
    La Marató de TV3 va recaptar, l'any passat, 5.705.395 euros per la salut sexual i reproductiva. Font: Xarxanet

Les persones interessades a formar part de la 33a edició de La Marató de TV3, dedicada a les malalties respiratòries, poden fer la seva sol·licitud d’inscripció fins l’11 de novembre, a les 10 hores.  

Torna La Marató de TV3, que enguany tindrà lloc el 15 de desembre. Aquest any la jornada solidària estarà dedicada, per segona vegada (la primera va ser el 2003) a l’impuls en la recerca de les malalties respiratòries. La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) de la Generalitat de Catalunya ja ha obert el sistema de preinscripcions de persones voluntàries. Per vuitè any consecutiu, la inscripció no serà immediata, sinó que permetrà entrar en el sorteig de les places disponibles.

Les persones voluntàries s’encarregaran de diverses tasques relacionades amb la captació de donacions. Els rols que es podran desenvolupar són: atenció telefònica, atenent les trucades de particulars i empreses que ofereixen donatius; caps de taula, que resolen dubtes i tramiten les butlletes; missatgeres, encarregades de completar el circuit de les butlletes i la logística; separadores, que reben totes les butlletes amb donatiui en fan una primera separació; servei d’àpats, que preparen el menjar per a les persones que inicien el seu torn; servei d’ordre, dedicat a facilitar el desplaçament de persones voluntàries per la seu amb el màxim ordre i silenci; i atenció a convidades, per a acompanyar els i les convidades a La Marató, i coordinar i assessorar la tasca de les telefonistes.

La DGACC del Departament de Drets Socials és l’encarregada del registre, l'organització i la formació del voluntariat que hi participa. A més, col·labora en la campanya de sensibilització i mobilització de la ciutadania prèvia a l’esdeveniment.

 

 

En el moment de la preinscripció es podrà escollir la seu, la preferència de tasca i el torn per ordre de prioritat. El sistema assignarà de forma automàtica a cada persona un número que serà la referència per al sorteig posterior. La via de comunicació amb les persones preinscrites serà el correu electrònic. Un cop finalitzat el termini de preinscripció es farà un sorteig públic que determinarà el número de tall a partir del qual s'assignaran les places entre les persones preinscrites, segons l'ordre i les preferències escollides.

Per a més informació sobre el voluntariat i el sistema de es pot consultar la web de la secció de voluntariat de La Marató 2024.

Les malalties respiratòries 

Segons la classificació internacional de malalties (CIE-10), existeixen, oficialment, unes 350 malalties respiratòries. D’aquestes, n’hi ha 71 que són considerades “molt freqüents”, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma, les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. A l’altre extrem de l’espectre hi ha malalties menys freqüents però de grandíssim impacte, com la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó o la tuberculosi. 

El Departament de Salut calcula una prevalença a Catalunya d’aquesta mena de malalties de dos milions de persones. Pel que fa a la mortalitat, aquestes afeccions representen la tercera causa de mort a Catalunya, amb 10.000 defuncions el 2022, i representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als Centres d’Atenció Primària (CAPs) i el 25% de les visites pediàtriques.  

Arreu del món, el conjunt de les patologies respiratòries es troben en increment continu en prevalença i incidència, a causa de factors com la contaminació ambiental, el tabac, l’obesitat, els hàbits higiènics i determinats agents irritants laborals. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari