Àmbit de la notícia
Social

La Natural Coopmunicació, una entitat de comunicació que treballa per aconseguir una societat més digna

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Laura, Elena, Ana Belén, Francina de La Natural Coopmunicació
    Laura, Elena, Ana Belén, Francina de La Natural Coopmunicació Font: La Natural Coopmunicació
  • La Laura i la Francina realitzant la seva tasca comunicativa
    La Laura i la Francina realitzant la seva tasca comunicativa Font: La Natural Coopmunicació
  • L'Ana Belén i la Francina a la llibreria Synusia
    L'Ana Belén i la Francina a la llibreria Synusia Font: La Natural Coopmunicació

Hem parlat amb la Laura Soriano, l'Elena Ortega, l'Ana Belén Mesa i la Francina Gorina de l'entitat terrassenca, que entenen la comunicació social i responsable com un recurs per enllaçar persones i projectes i per millorar l'entorn.

Què és La Natural Coopmunicació?

La Natural Coopmunicació és una cooperativa de comunicació on treballem 4 persones en diferents àmbits. Impulsem la germinació de projectes col·lectius i comunitaris, a través de la intercooperació, l'acompanyament i la cerca de recursos per a la seva consolidació. Apliquem el model d'Economia Social i Solidària per generar un impacte socioeconòmic al territori.

Som entitat agregada a l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental; participem en la comunalitat de Terrassa, Barri Futur; formem part de la Xarxa d'Economia Social i Solidària de Terrassa, la Llançadora, i des d'aquí impulsem les Jornades d'Economia Feminista de Terrassa i el projecte de moneda social La Mola.

De quina manera enteneu la comunicació?

Des d'una perspectiva integral, com una eina per connectar persones i projectes i de transformació del territori. Ho fem oferint serveis de comunicació, recursos didàctics i formacions adaptades a cada necessitat.

Treballem per enxarxar entitats i afavorir la intercooperació al territori.

Com va sorgir aquesta entitat de comunicació?

Va néixer de les inquietuds i la il·lusió de l'Ana Belén i l'Ali per aportar els seus coneixements, experiències vitals i valors ideològics al sector de la comunicació, amb passió i amb una visió transformadora dels models socioeconòmics actuals i basant-se sempre en els valors de cooperació, col·laboració i responsabilitat social. El projecte va sorgir durant la pandèmia després que totes dues col·laboressin en una altra cooperativa de segon grau.

Quina tasca desenvolupeu per ajudar a millorar la comunicació de les entitats a la ciutat de Terrassa?

Hem treballat amb diverses entitats de Terrassa: Synusia, el Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, 3 turons, l'Observatori de l'Aigua de Terrassa o L'Egarenca. Realitzem elements comunicatius diversos segons les necessitats de cada projecte. Webs, xarxes socials, cartelleria, gràfiques publicitàries, maletes pedagògiques... Entenent la comunicació com una eina transformadora, a més d'aquests serveis comunicatius, fem formacions perquè els projectes siguin autònoms o els ajudem a aconseguir finançament, i elaborem plans de comunicació i guies d'estil.

També treballem per enxarxar entitats i afavorir la intercooperació al territori. Estendre la xarxa implica afavorir a tots els projectes. Hi ha un potencial comunicatiu d'anar sumant, però també de millorar la sostenibilitat dels projectes.

 Entenem la transformació a través de la col·lectivització, la lluita comunitària i els béns comuns.

Quina és la finalitat de la vostra tasca? Per què és important?

Volem contribuir a la transformació del territori i la societat cap a models comunitaris que posin les vides al centre. La pandèmia va deixar clar que necessitem xarxes de suport mutu, tenir projectes amb valors de solidaritat, cooperació i transparència.

Necessitem alternatives al sistema capitalista, sostenir les vides de forma digna i anar cap a un futur on puguem viure i no sucumbir a la paralització que provoquen les distopies que estem consumint als últims anys. Això passa per la col·laboració, l'enxarxament, mancomunar béns, tenir estructures d'autogestió on tothom tingui cabuda. I això també és comunicació.

Com competeix una entitat de comunicació amb una agència de comunicació privada?

El que ens diferencia sobretot són els valors. Cerquem activament la no competició, perquè entenem la transformació a través de la col·lectivització, la lluita comunitària i els béns comuns. Reivindiquem el valor del treball, la professionalitat i la creativitat, cuidant i empoderant les persones dins i fora de la nostra cooperativa.

També ens relacionem amb projectes de lluita social per aconseguir una societat on tothom pugui viure amb dignitat. Això passa per un aprenentatge i una revisió constant dels nostres privilegis, així com del llenguatge que utilitzem per comunicar-nos. La gent ens coneix a partir de tota aquesta tasca i s'apropa perquè compartim aquests valors.

Volem contribuir a la transformació del territori i la societat cap a models comunitaris que posin les vides al centre. 

 

Quin tipus de feines feu?

Ens adaptem a les necessitats de cada projecte. Creem les identitats corporatives dels projectes perquè siguin reconeixibles, disseny de papereria, cartelleria i material publicitari. També hem maquetat llibres i gestionem la impressió. Fem webs per revistes, projectes educatius, botigues. No només portem diverses xarxes socials, també fem formacions i donem consells perquè la gent sigui autònoma. Elaborem campanyes i plans de comunicació, fem il·lustracions per diferents aplicacions i també recursos didàctics.

A banda de l'Ateneu i la Llançadora, acompanyem projectes en la seva ideació i consolidació, divulguem el cooperativisme i organitzem activitats relacionades amb la cultura o la interseccionalitat amb Synusia, Punt Lila, CEHT o La Coordi. Amb la comunalitat de Terrassa, Barri Futur, coordinem projectes i subvencions per dur-los a terme, dissenyem estratègies i dinàmiques per propiciar la creació de xarxes de suport mutu.

Teniu equip tècnic o tot l'equip és voluntari?

Totes som treballadores i percebem un sou. Ara mateix som quatre persones: la Francina és Comunity Manager, s'encarrega de les xarxes socials i elabora plans de comunicació; l'Elena i la Laura són dissenyadores gràfiques i maquetadores, a banda la Laura és dissenyadora web i l'Elena és il·lustradora; i l'Ana Belén és coordinadora de projectes i porta la part tècnica de desenvolupament de la intercooperació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari