La pobresa s’agreuja en famílies monomarentals

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La pobresa s’agreuja en famílies monomarentals

Resum: 

L’informe “Més soles que mai” de Save the Children alerta que a Espanya hi ha prop de 1,5 milions de llars amb mares soles on el risc de pobresa infantil arriba al 53,3%.

Save the Children ha presentat l’informe “Mes soles que mai” que estudia la situació de pobresa a les famílies monoparentals, és a dir, les formades per una mare o un pare amb fills. Al document es destaca que a Espanya hi ha 1.754.000 llars amb un sol progenitor, i fins el 82% (prop d’1,5 milions de llars) d’aquestes famílies estan encapçalades per una dona, famílies “monomarentals”.

En aquestes famílies monomarentals el risc de pobresa o exclusió social incrementa. D’aquesta manera, si la taxa de risc de pobresa infantil arriba al 35,4% dels menors de 16 anys del total de la població espanyola, el 53,3% el formen famílies monomarentals.

Factors com la feina, l’habitatge, la salut i molts cops l’aïllament, són el desencadenant o l’agreujant del problema. Així, quan la mare és a l’atur, la pobresa infantil afecta a tres de cada quatre infants, però sovint, quan treballen, ho fan en condicions de precarietat o inestabilitat. A més, un 52% d’aquestes mares no té feina.

Si la taxa de risc de pobresa infantil arriba al 35,4% dels menors de 16 anys del total de la població espanyola, el 53,3% el formen famílies monomarentals

Habitatge

L’habitatge és un altre dels factors de risc. En aquest sentit, no poder fer front a la hipoteca o al lloguer, la manca de condicions d’habitabilitat, haver de rellogar una habitació o tornar a viure a casa dels pares, són alguns dels problemes que incideixen negativament en la família i en la infància. Segons l’informe, el nombre de dones que han hagut de tornar a viure a casa dels seus pares amb els fills, duplica el total de llars.

Alimentació i salut

Són importants també els problemes d’alimentació i de salut. D’una banda, es destaca que una de cada tres llars monomarentals viu en situació d’exclusió relacionat amb la salut. D’aquesta manera, el 21% d’aquests infants no poden tenir unes ulleres i el 30% no pot seguir un tractament especialitzat. D’altra banda, pel que fa l’alimentació, el 68% d’aquestes famílies ha hagut de reduir despeses relacionades amb l’alimentació. A més, no poden seguir una dieta equilibrada amb les proteïnes i vitamines suficients. Això podria derivar en malnutrició, problemes psicològics o incidir en el seu rendiment escolar.

El missatge de Save the Children

Save the children fa una crida als poders públics per a que augmentin la inversió social en polítiques de protecció a la infància. També demana una estratègia integral de lluita contra la pobresa infantil, amb recursos suficients i de qualitat. Aquesta ha de recolzar les famílies, i en especial les més vulnerables, com és el cas de la monomarentals, perquè mai més, elles no es trobin soles.

Afegeix un comentari nou