Àmbit de la notícia
Social

La salut mental de la postpandèmia

Entitat redactora
Fundació Comtal
Autor/a
comunicació
  • salut mental

Més de la meitat de la societat afirma que la seva salut mental ha empitjorat des de l’inici de la pandèmia.

La situació provocada per la Covid19 (pèrdues dels que estimem, de la feina, del negoci, de la llibertat...) ha posat de manifest, entre altres coses, la importància que té la salut mental.

Més de la meitat de la societat afirma que la seva salut mental ha empitjorat des de l’inici de la pandèmia. Malauradament, no només s’ha disparat el nombre de casos nous de trastorns mentals, sinó que ha empitjorat el benestar de qui ja en patia, agreujant símptomes o provocant recaigudes.

La gent jove, la més afectada

Entre les persones més joves, l’augment de casos amb trastorns de salut mental, ha estat especialment preocupant. Segons les dades del Departament de Salut, durant la primera onada de la pandèmia, les consultes per trastorns d’ansietat van disparar-se un 127% i un 74% les relacionades amb el suïcidi i conductes autolesives.

Durant el 2020, els intents de suïcidi i conductes autolesives en menors de 18 anys van créixer un 27% i les visites a pacients de trastorns de la conducta alimentària (TCA), que majoritàriament són noies joves, un 25%.

Estats emocionals i pandèmia

La primera onada de la pandèmia va estar marcada per la por a allò desconegut i la incertesa davant la situació. A la tornada de les vacances d’estiu, patir de nou les restriccions, les quarantenes i el distanciament físic i social, va generar ràbia i frustració. Ara, un any i mig després de l’inici de la crisi sanitària, les emocions predominants són el desànim i l’apatia.

Dades alarmants

L’OMS estima que un 60% de la població europea pateix la denominada fatiga pandèmica, provocant insomni, trastorn per estrès, depressió i/o ansietat. Aquestes dades alarmants, han posat al descobert la gran mancança de recursos públics que hi ha per prevenir i tractar els problemes de salut mental, així com els estigmes socials que l’envolten.

Des de la Fundació Comtal

La Fundació Comtal treballa dia a dia per millorar el benestar emocional de les persones que atenen oferint un servei de suport i acompanyament psicològic gratuït per a infants, joves i famílies en situació vulnerable. Rosa Coscolla, psicòloga de la Fundació Comtal, explica quina lliçó ens ha donat la pandèmia i conclou:

 

Ara el compromís amb la teràpia és més alt. Les famílies participen amb més consciència, saben que necessiten afrontar els seus pensaments, conductes i/o relacions pertorbadores, per millorar el seu benestar emocional.
La pandèmia ha ajudat a entendre que cuidar la salut mental és important. Que tothom en tenim i tothom la podem perdre. Que si tenim símptomes els hem d’atendre. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari