Arrenca el V Congrés del Tercer Sector Social

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Arrenca el V Congrés del Tercer Sector Social

FCVS

Resum: 

L'acte va servir per reclamar créixer socialment per tal de revertir les desigualtats socials que amb la crisi s’han agreujat.

El tret de sortida del V Congrés del Tercer Sector Social s'ha celebrat aquest dimarts, 14 de juny, a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. Gairebé 800 persones han assistit a l’acte inaugural del V Congrés, que finalitzarà el proper 17 de juny. A la cerimònia d'obertura també hi ha assistit el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, la consellera Bassa i els consellers Comín i Romeva, així com membres de la Diputació, del Senat, de l'Ajuntament de Barcelona i dels principals agents socials i econòmics del país.

El projecte “Vozes. Música para la integración” ha estat l’encarregat d’obrir l’acte amb una actuació musical on els més petits han sigut els protagonistes. Després del discurs de Toni Codina, Director General de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; la presentadora de l’acte, Mònica Terribas, ha donat pas a Xavier Antich, filòsof i professor de la UdG. El professor ha pronunciat la conferència:"Créixer socialment. Més equitat, més sostenibilitat, més solidaritat".

L'eix d'aquesta ha estat reflexionar sobre com créixer socialment entre tots i com aconseguir aquest repte de dignitat col·lectiva. Xavier Antich ha volgut enviar un missatge clar: "L'augment del PIB no vol dir una millora de la qualitat de vida de les persones". Per altra banda, el filòsof ha exposat que el pas necessari que cal fer, per part de les entitats i institucions, és "reformular els drets socials com a drets imperatius. De compliment inexcusable." i a la vegada, "ser conscient que en aquesta batalla no n'hi ha prou amb la interpel·lació a les institucions, sinó que cal un compromís ètic personal". Antich ha conclòs demanant "que ningú busqui excuses per fer front a les desigualtats perquè no n'hi ha".

Durant el Congrés no podia faltar fer una menció especial als voluntaris i voluntàries. Els encarregats han estat l’associació Pallapupas que, amb un toc d’humor, han volgut agrair als voluntaris i voluntàries que siguin "l'ànima del tercer sector”.

Abans de començar amb la part més institucional de l’acte, Mònica Terribas, juntament amb el presentador del TEBVist, Cristian Garcia, ha fet un repàs de les dades del Baròmetre del Tercer Sector Social. Segons el Baròmetre 2016, les més de 3.000 entitats socials catalanes agrupades a la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya van atendre l’any passat 1.550.000 persones, un 2,5% que l’any 2014 i prop d’un 6% més que fa dos anys.

Acte institucional

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa i el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, han volgut dedicar unes paraules als presents i al sector social.

En el discurs inaugural, el president de la Taula del Tercer Sector Social ha recordat que “l’economia ha crescut els darrers dos anys de forma continuada, però també és cert que s’han augmentat les desigualtats i s’ha cronificat la pobresa al nostre país.” Illa ha fet una crida per créixer socialment “per avançar en equitat, en sostenibilitat i en solidaritat. Alhora, hem de reforçar els drets socials que aquests anys de crisi han deixat greument erosionats i garantir una vida digna" ha sentenciat.

El president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa ha fet una defensa de les entitats socials del país, ja que “aquests últims anys hem pogut sentir orgull del tercer sector social, perquè ha actuat com un potent instrument al servei dels més vulnerables”. També ha tingut unes paraules per fer les administracions presents a la inauguració recordant-los que “som aliats per revertir una situació que sabem i compartim que no és la que voldríem. Toca dir-los que el nostre paper és treballar pels drets socials, per la dignitat de les persones i per reduir la distància cada cop més gran de la nostra societat”.

Per part de Carles Puigdemont, Ada Colau i Mercè Conesa les paraules dirigides a totes les persones que formen part del sector han seguit la mateixa línia: destacar el valor i la qualitat del tercer sector social i l’associacionisme català, reconèixer les mancances que existeixen actualment en el sector i comprometre’s a donar resposta i fer front a les emergències socials lluitant conjuntament amb totes les entitats catalanes. Cal destacar també la crida de Carles Puigdemont demanant el retorn de la gestió del fons del 0,7 % de l’IRPF per destinar-lo a les entitats.

Finalment l'actuació final ha anat a càrrec de la companyia de dansa integrada, “Liant La Troca”.

Afegeix un comentari nou