'La teva pell té memòria': una campanya per sensibilitzar sobre el càncer de pell

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Cristina Costa Siles
 Font: Canva.
Segons dades de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), el càncer de pell melanoma serà l'onzè tipus de càncer més freqüentment diagnosticat a Espanya l'any 2023. Font: Canva.
 Font: Canva.
La campanya posa èmfasi en el fet que no només és important aplicar-se crema solar, sinó que també cal protegir-se amb barrets i ulleres de sol. Font: Canva.

'La teva pell té memòria': una campanya per sensibilitzar sobre el càncer de pell

Autor/a: 
Cristina Costa Siles
Suport Tercer Sector

Resum: 

Cada estiu la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) impulsa 'La teva pell té memòria', una campanya de sensibilització que compta amb recomanacions per fer front a l'exposició solar i prevenir el càncer de pell.

Amb l'arribada de l'estiu, l'exposició al sol és major i la protecció de la pell és determinant. És per aquest motiu que la FECEC posa en marxa cada estiu la campanya de sensibilització i conscienciació 'La teva pell té memòria'. Nascuda l'any 2001, la FECEC agrupa les principals organitzacions que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones pacients amb càncer i les seves famílies a Catalunya. Actualment, compta amb setze entitats federades i gairebé 5.000 persones voluntàries en l'àmbit oncològic.

La presidenta de la FECEC, Maria Assumpció Vilà, explica la importància de la iniciativa: "Protegir-se del sol és essencial perquè la pell acumula mala exposició, té memòria. Els efectes no es veuen a curt termini, però hi són i es poden manifestar més endavant en un càncer de pell no melanoma, que és molt comú, o bé en un càncer de pell melanoma, que és menys comú, però més agressiu i mortal".

Segons l'informe 'Las cifras del cáncer en España 2023', elaborat per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), el càncer de pell melanoma serà l'onzè tipus de càncer més freqüentment diagnosticat a Espanya l'any 2023.

En l'àmbit català, el Departament de Salut recull dades de la seva incidència des de l'any 1994. Fins a l'any 2017, va suposar, cada any, un augment d'un 1,8% en els homes. En el cas de les dones, en canvi, es va mantenir estable. Tot i això, el departament també apunta que més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir si s’evités l’exposició intensa al sol i les cremades solars.

Consells per protegir-se del sol

La presidenta de la FECEC explica com protegir-se del sol correctament: "Tothom ha de prendre'n cura, no només les persones que prenen el sol, també les persones que fan treballs a l'exterior o que passegen pel carrer en dies núvols. La crema solar no és suficient; també cal utilitzar barret i ulleres de sol per protegir el cap i els ulls".

Dins de la campanya 'La teva pell té memòria', també es recullen deu consells principals per prevenir el càncer de pell: començar a prendre el sol de manera gradual, aplicar-se crema trenta minuts abans de l'exposició als rajos de sol o evitar llargues estones d'exposició. Els nadons i els infants, a més, requereixen encara més protecció i es recomana que portin barrets i roba de cotó, especialment quan estiguin a prop de l'aigua perquè l'efecte de les radiacions solars augmenta.

Afegeix un comentari nou