La ‘Trinicanya’ o com conèixer el barri per la festa major

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Infants durant una activitat d'oci de la Fundació Trinijove. Font: Fundació Trinijove
Infants durant una activitat d'oci de la Fundació Trinijove. Font: Fundació Trinijove
El reforç educatiu fora de l'horari lectiu es fa en coordinació amb les escoles. Font: Fundació Trinijove
El reforç educatiu fora de l'horari lectiu es fa en coordinació amb les escoles. Font: Fundació Trinijove

La ‘Trinicanya’ o com conèixer el barri per la festa major

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

Trinijove va néixer el 1986 a Trinitat Vella, a Barcelona, per acompanyar el jovent i ho segueix fent amb activitats com una gimcana de festa major amb diferents entitats del barri que cohesiona el teixit veïnal.

Sigui un poble o sigui un barri, parlar de festa major és fer-ho d’acció comunitària, d’activitats lúdiques, d’hores compartides... Deu ser per això que a la pregunta de quin programa té la Fundació Trinijove que la vinculi més a l’entorn i al veïnat, les responsables de l’entitat contesten que la ‘Trinicanya’, una gimcana que fan els infants i joves amb la seva família i que ja s’ha convertit en un clàssic durant la festa major.

A la ‘Trinicanya’, creada fa vuit anys, hi participen diferents entitats i serveis del barri, amb la col·laboració de la Comissió de Festes de la Trinitat Vella. S’adapta als temps de pandèmia i aquest any serà mig virtual i mig presencial. “Normalment ho fem a la plaça i es fa cua per participar-hi, però ara no pot ser i n’hem adaptat el format”, explica Lluïsa Berrozpe, coordinadora dels projectes de CaixaProinfància i del Servei d’orientació i atenció a les famílies (SOAF) de Trinijove.

Per la festa major de la Trinitat Vella, que és a finals de mes, es proposarà a les famílies que recorrin el barri a partir d’un mapa i hauran d’anar escanejant uns codis per identificar diferents indrets, visitar-ne la pàgina web, respondre preguntes i al final podran recollir un obsequi.

“A més que és un activitat en xarxa, de teixit social i de barri, s’enforteix el coneixement i l’oci divertit compartit en família”, en destaca Berrozpe. En el recorregut es visitaran el CAP de Trinitat Vella, la Biblioteca José Barbero, l’Aula Ambiental i el Centre Cívic, entre altres espais. “Segurament un usuari nostre descobrirà l’Aula Ambiental i algú habitual al Centre Cívic ens descobrirà a nosaltres”, planteja.

‘Trinicanya’ va sorgir de la Taula d’infància i família del barri de la Trinitat Vella. En aquesta taula participen Save The Children, el Centre Cívic, la Biblioteca, Espai Via Barcino, el CAP Trinitat Vella, l’Aula Ambiental Sant Andreu i la Fundació Trinijove amb projectes com Ràdio Trinijove 91,6 FM, el Centre Obert Neus Puig, el SOAF i el Centre d’art social comunitari. “‘Facilita compartir coneixements, optimitzar recursos, coordinar-nos i evitar duplicitat d’esforços -assegura Berrozpe-. I augmenta l’impacte de l’acció infantil en les festes del barri”.

La interacció amb el barri és diversa, explica la coordinadora del SOAF de Trinijove, perquè l’entitat és una vida més al veïnat. Són entitat col·laboradora del projecte Radars, que busca que les persones grans soles no estiguin desateses; fan tallers de parentalitat per a escoles i associacions de mares i pares d’alumnat, i també a les escoles, a través del programa CaixaProinfància, ofereixen serveis de logopèdia i atenció psicològica en horari lectiu.

“Fora de l’escola, a les tardes, també oferim reforç educatiu i anem molt de mà amb el professorat per atendre millor les necessitats de cada infant”, explica Berrozpe. Pel que fa a les xerrades sobre parentalitat, considera que són molt necessàries i les famílies les agraeixen. “No es tracta de dir com han d’educar -matisa-, sinó de compartir experiències i estratègies, de crear espais de reflexió i que es puguin donar suport entre elles mateixes”.

A la pregunta obligada de com s’ho han fet durant l’últim any, Berrozpe té clar que la prioritat va ser “no deixar d’atendre infants i joves encara que estiguessin confinats” i troba que s’ha aconseguit. “Encara que fos a través de les pantalles, s’han sentit acompanyats i acompanyades. I mira, hem aconseguit també que gairebé totes les famílies tinguin tauleta o ordinador, que aquest va ser un gran problema, al principi”.

Afegeix un comentari nou