La UAB estreny llaços ‘Entre Joves’ per trencar estigmes

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Jornada de cloenda del projecte 'Entre Joves'. Font: Fundació Autònoma Solidària
Jornada de cloenda del projecte 'Entre Joves'. Font: Fundació Autònoma Solidària
'Entre Joves' ha agrupat 13 parelles de joves de fins a 24 anys. Font: Fundació Autònoma Solidària
'Entre Joves' ha agrupat 13 parelles de joves de fins a 24 anys. Font: Fundació Autònoma Solidària
Conclou la primera edició del projecte 'Entre Joves'. Font: Fundació Autònoma Solidària
Conclou la primera edició del projecte 'Entre Joves'. Font: Fundació Autònoma Solidària

La UAB estreny llaços ‘Entre Joves’ per trencar estigmes

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Finalitza la primera edició del projecte ‘Entre Joves’ amb una trobada de les 13 parelles de mentories que hi han participat.

Crear vincles entre iguals, acompanyar-se mútuament. Amb aquest objectiu 13 parelles de joves d’entre 18 i 25 anys s’han trobat al llarg d’aquest curs sota el paraigua del projecte Entre Joves, una iniciativa basada en el treball entre joves migrats sols i estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona en diferents actuacions de voluntariat com mentories, activitats grupals i activitats de sensibilització relacionades amb les joves migrades soles.

Al llarg del curs 2021-2022 s’ha dut a terme la prova pilot d’aquest projecte entre la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, i la Fundació Autònoma Solidària. Aquest dimarts 21 de juny els i les joves s’han trobat al campus universitari per tancar la primera edició, comptant amb la participació de representants dels organismes impulsors del projecte: Alexis Serra, representant de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, i Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària.

Al llarg de dues hores, els joves han gaudit d’una jornada de tancament amb jocs esportius acompanyats també per les persones educadores de referència. Si bé l’activitat ha tingut un caràcter marcadament lúdic, també s’ha aprofitat l’ocasió per fer una valoració conjunta i detectar elements de millora de cara al curs vinent, i ha finalitzat amb un berenar compartit.

Unes hores abans, a les 12 del migdia, el campus ha acollit una de les darreres activitats de sensibilització del curs, dirigida a l’alumnat de la UAB i el voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària, que ha comptat amb la participació del fotògraf i videògraf Martí Albesa, que va presentar el documental 18+1 produït per l'Agència Talaia.

Trencar l’estigma

El projecte ‘Entre Joves’ permet “contribuir a la desestigmatització de les persones joves migrades soles”, afirmen des del centre universitari, unes accions que “fomenten en el jovent universitari una major consciència sobre la importància d'avançar cap a una societat més inclusiva, crítica i compromesa, mitjançant la participació, implicació voluntària”.

En el marc del projecte s’han establert 13 parelles de mentories entre estudiants de la UAB i joves migrats atesos des de la Direcció general d’Atenció a la Infància i que actualment viuen i estudien o treballen en municipis propers a la universitat, com poden ser Rubí, Terrassa o Barberà del Vallès o Barcelona.

L’alumnat de la UAB que ha participat en aquesta primera edició cursen estudis a les facultats de Ciències, Veterinària, Dret, Comunicació i Polítiques, entre d’altres. Tant estudiants de la UAB com els joves participants tenen una edat compresa entre els 18 i els 25 anys, fet que distingeix aquesta mentoria respecte a altres propostes similars i facilita la relació entre iguals i la creació de vincles i de referències positives a través de la realització d’activitats per parelles i conjuntes.

Agents organitzadors i col·laboradors

Entre Joves és un programa de la Fundació Autònoma Solidària, entitat d’acció social universitària, que s’ha desenvolupat en coordinació tècnica amb la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET), Unitat de Joves Migrats Sols, i l’Agència Catalana de la Joventut. I en xarxa amb diferents entitats del territori, com han estat ISOM, EVEHO, Fundació Champagnat, Fundació Diagrama, SUARA, Fundació Busquets.

El programa pilot ha comptat amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat en el marc de la línia E.1 Projectes juvenils de la convocatòria ordinària per entitats, de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i de Fundació la Caixa.”Finalitza la primera edició del projecte ‘Entre Joves’ amb una trobada de les 13 parelles de mentories que hi han participat.

Afegeix un comentari nou