Àmbit de la notícia
Social

L'accessibilitat continua sent el gran problema de les persones amb discapacitat física i/o orgànica

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
FCVS
  • El president d’ECOM, Albert Carbonell, i la responsable de l’àrea de Defensa de Drets, Inma Gómez, van comparèixer al Parlament per presentar ‘Radar ECOM 2022’.
    El president d’ECOM, Albert Carbonell, i la responsable de l’àrea de Defensa de Drets, Inma Gómez, van comparèixer al Parlament per presentar ‘Radar ECOM 2022’.
  • ECOM fa arribar cada any a la Síndica el 'Radar ECOM' perquè tingui constància de les vulneracions de drets.
    ECOM fa arribar cada any a la Síndica el 'Radar ECOM' perquè tingui constància de les vulneracions de drets.

El ‘Radar ECOM 2022’ també detecta vulneracions en el dret al treball i el dret a la mobilitat i el transport.

ECOM reitera que l'accessibilitat és per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica el gran problema per poder exercir amb igualtat els seus drets. Així es conclou en l'informe 'Radar ECOM 2022', que és l'últim que ha elaborat l'entitat, que és la màxima representant de la discapacitat física i/o orgànica a Catalunya. També passava en l'edició del 2021.

"S'evidencia que l'accessibilitat és un problema transversal per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica, perquè les perjudica en el dret al treball, el dret a la salut, en el dret a la participació en les activitats culturals, de lleure i les esportives", resumeix el president d'ECOM, Albert Carbonell. Prop de la meitat de les vulneracions detectades al 'Radar ECOM 2022' tenen relació amb problemes d'accessibilitat: de les 290 vulneracions registrades, 130 (el 44,8%) tenen a veure amb l'accessibilitat.

Quan es parla de vulneracions en l'accessibilitat, en la gran majoria d'ocasions el problema són barreres arquitectòniques a l'espai públic –carrers i places- o la manca d'accessibilitat d'edificis públics i privats. Però també problemes d'accés a la xarxa de transport, itineraris no adaptats o manca de taxis adaptats, i en el dret a l'habitatge, on un 37% de vulneracions detectades feia referència a problemes a les comunitats de veïns per poder dur a terme actuacions i reformes d'accessibilitat en els espais comuns.

Pel que fa a qui vulnera els drets del col·lectiu, l'Administració pública va tornar a ser, com en l'any anterior, el principal agent vulnerador. Quant als àmbits, en el 57% dels casos eren instal·lacions públiques, i en un 20%, oficines d'atenció al públic i serveis de titularitat pública.

"Les vulneracions de l'Administració fan referència tant a males praxis i/o atenció no adequada per part de personal públic com a vulneracions que s'han produït a conseqüència de la pròpia estructura i funcionament de l'administració, que situen en desavantatge les persones amb discapacitat, com és el cas de lleis i normatives que no es compleixen bé o l'aplicació de polítiques públiques que no contemplen les necessitats de les persones amb discapacitat", indica Carbonell. "Malauradament, no millorem gaire", es lamenta.

El 61% de les persones que han fet arribar experiències de vulneracions patides a ECOM eren dones, i el 66% tenien entre trenta-cinc i seixanta-quatre anys.

Després del dret a l'accessibilitat (24% de les vulneracions detectades), hi ha les queixes pel dret a treball (un 23% dels casos detectats) i pel dret a la mobilitat i el transport (un 19% del total de vulneracions). Aquests tres drets en conjunt van representar el 66% de les vulneracions detectades l'any 2022.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari