L'activisme partidari de la Renda Bàsica Universal treu pit amb el suport d'una quarantena d'entitats

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
La Xarxa Renda Bàsica defensa la necessitat de trobar noves formes de lluita contra la pobresa.e Font: Xarxa Renda Bàsica
La Xarxa Renda Bàsica defensa la necessitat de trobar noves formes de lluita contra la pobresa. Font: Xarxa Renda Bàsica
Un moment de la roda de premsa de la Xarxa Renda Bàsica per presentar les firmes de suport al seu manifest. Font: Xarxa Renda Bàsica
Un moment de la roda de premsa de la Xarxa Renda Bàsica per presentar les firmes de suport al seu manifest. Font: Xarxa Renda Bàsica

L'activisme partidari de la Renda Bàsica Universal treu pit amb el suport d'una quarantena d'entitats

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La Xarxa Renda Bàsica (XRB) no vol que la proposta catalana d'investigar amb un pla pilot els resultats d’una possible Renda Bàsica quedi en l'oblit i està aconseguint el suport del tercer sector.

El 24 de març van fer públic el Manifest en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica i han obtingut el suport de més de quaranta entitats. Representants de la Xarxa Renda Bàsica (XRB) han explicat aquest dilluns en roda de premsa que entre les signants hi ha des de Greenpeace, fins a la Taula d'entitats del Tercer Sector passant pel Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS).

Va ser el 10 de març, quan PSC, Junts, Vox, Ciudadanos i PP van votar al Parlament de Catalunya a favor de la retirada del Pla Pilot de la Renda Bàsica. La Generalitat fa dos anys que hi treballa i estava previst que es posés en marxa a finals d'any. ERC, CUP i En Comú Podem s'han mostrat a favor de mantenir-lo.

"El PSC feia setmanes que havia anunciat que estava en contra del pla pilot. El que sobtava era l'oceànica misèria intel·lectual dels seus arguments. Estic convençut que el problema és la Renda Bàsica. El pla pilot era l'objectiu immediat", explica Daniel Raventós, membre de la XRB.

A més d'insistir en els dos anys de feina de preparació, Daniel Raventós subratlla que és "un Pla Pilot que ha despertat l'interès per la seva qualitat tècnica de bona part de la comunitat acadèmica internacional interessada en el tema". En el manifest que han signat la quarantena d'entitats, s'hi llegeix que en l'experiència catalana es recullen plans fets a diversos llocs del món i alhora aporta aspectes innovadors.

Un dels aspectes nous, tal com va explicar el responsable del Pla Pilot, Sergi Raventós, en una entrevista a Xarxanet, és el fet de conferir la Renda Bàsica no a individus aïllats, sinó a dos municipis, per una banda, i, per l'altra, a tots els membres d'un bon nombre de llars seleccionades aleatòriament del conjunt del territori català. "Amb aquest disseny innovador es vol aportar una evidència científica i diferents aprenentatges en termes de comportament de les persones i de producció de política pública que no ens podem permetre desaprofitar", indiquen des de la XRB.

"Donem suport al pla pilot perquè cal avançar amb noves formes de lluita contra la pobresa. És una eina i una oportunitat clara", defensa, en nom de la Taula del Tercer Sector, Sira Vilardell. Que hi afegeix: "Es pot estar en contra o a favor de la Renda Bàsica, però un pla pilot aporta informació molt valuosa". Des d'ECAS consideren que "el desplegament de mesures com aquesta suposen un pas fonamental per a un canvi de paradigma que posi les persones i les cures en el centre".

Afegeix un comentari nou