Lafede.cat llança una campanya amb propostes per abordar la nova crisi social i econòmica

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Campanya 100% justícia global Font: Lafede.cat
Campanya 100% justícia global Font: Lafede.cat

Lafede.cat llança una campanya amb propostes per abordar la nova crisi social i econòmica

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Es tracta de la campanya ‘100% Justícia global’, en què entitats de pau, drets humans i cooperació catalanes reclamen que la crisi post Covid-19 es gestioni posant la vida al centre.

La Covid-19 ha generat una crisi social i econòmica sense precedents que ha suposat més d'11 milions de persones infectades i més de mi milió de persones mortes a tot el món,de moment. A més, ha posat en evidència la situació a què ens ha portat la globalització i la interconnexió i interdependència mundial a nivell sanitari, econòmic i social així com les desigualtats i injustícies que això provoca.

Segons paraules del web justiciaglobal.cat, és ‘una crisi històrica com aquesta suposa un xoc emocional i social, i la manera de sortir-ne determinarà el nostre futur immediat i el de les properes generacions”. Per aquest motiu es reclama construir un sistema global en què la població precaritzada, vulnerabilitzada i invisiblilitzada sigui la prioritat així com l’objectiu educatiu i cultural sigui construir societats antiracistes, feministes i ecologistes. A més, el web recull propostes per a que la gent s’informi i actuï en clau de Justícia global.

Xavi Casanovas, vicepresident de Lafede.cat, afirma que “tots els governs i la pròpia UE estan aprovant o intentant aprovar plans de reconstrucció econòmica però aquest cop, per tal de no repetir errors i no seguir augmentant les desigualtats, cal una resposta diferent a la que es va donar a l’anterior crisi econòmica de 2008, aquest cop cal posar-se les ulleres de la Justícia global”.

Les 15 propostes per construir un nou model post Covid-19 de la campanya ‘100% Justícia global són: apostar per l’economia transformadora, posar als drets humans al centre de l’acció de govern, repensar les institucions internacionals i establir un nou model de governança global, fer polítiques feministes, treballar per societats realment antiracistes, establir una renda bàsica universal, controlar les multinacionals, cancel·lar el deute dels països empobrits, enfortir la cooperació internacional, disminuir la despesa i presència militar, activar un procés de transició energètica, apostar per un model agroalimentari sostenible, invertir en serveis públics, posar una mirada global en l’educació i garantir un sistema comunicatiu plural.

Des de Lafede.cat han creat aquest vídeo per crear consciència sobre la necessitat d’aquest canvi a nivell global.

D'altra banda, les entitats reclamen aprofitar aquesta crisi com una oportunitat per a entendre realitat global i per a la reflexió crítica sobre les desigualtats i la solidaritat. En aquesta línia i des del seu eix de treball d’educació, proposen aquestes 8 idees clau per educar post Covid-19 amb una mirada de Justícia global: formem part d'una comunitat global, som interdependents, fem una lectura crítica de la crisi, tenim diversitat d'opinions, impulsem el diàleg, estem compromesos amb els drets, posar les cures al centre: som ecodependents i fem partícips als infants i joves.

Afegeix un comentari nou