L’alumnat amb sordesa afronta les PAU amb més problemes de comunicació per la covid

Ravalnet
El Martí estudiant per les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) Font: ACCAPS
El Martí estudiant per les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Font: ACCAPS.

L’alumnat amb sordesa afronta les PAU amb més problemes de comunicació per la covid

Ravalnet

Resum: 

L'associació Catalana per a la Promoció de Persones amb Sordesa demana que es reforcin mesures com el bucle magnètic o les emissores FM que milloren la qualitat del so que arriba a les pròtesis auditives.

El Martí començarà aquest dimarts les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), com milers d'estudiants catalans. Confia que pugui accedir plenament a tota la informació que es digui durant l'examen: “Em posaré a primera fila i un dels professors que explicaran les pautes es posarà davant meu". També portarà l’emissora FM, que l’ajuda a que el so li arribi a l’implant coclear. Espera poder estudiar enginyeria informàtica després d'un curs complicat amb classes virtuals, que dificulten el seu accés a la informació.

Són jornades de nervis per a tot l'alumant, però no totes les persones faran l'examen en les mateixes condicions. Les persones amb sordesa tindran més problemes de comunicació que altres anys per les mesures de la covid. La mascareta i la distància de seguretat els perjudica ja que no poden llegir els llavis del professorat, mentre que el soroll ambiental, que s'intensifica amb les finestres obertes per ventilar, fa que el so no arribi bé a les seves pròtesis auditives.

És per això que l'Associació Catalana per a la Promoció de Persones amb Sordesa (ACAPPS) demana que als centres on es fan les proves es reforcin mesures d'accessibilitat com el bucle magnètic o les emissores FM, que milloren la qualitat del so que els arriba als audiòfons o implants coclears, que són les ajudes que els permeten sentir en condicions normals.

De fet, és el que diu la normativa estatal que regula les proves d'accés, que indica que s’adoptaran les “mesures necessàries per assegurar la igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal".

Àngels Videla, presidenta de l'Associació, ha demanat que s’inverteixi en aquests recursos en totes les etapes educatives i ha recordat que l'ús de mascaretes transparents permet que les persones amb sordesa puguin llegir els llavis. Unes mascaretes que als centres educatius van arribar a finals del primer trimestre i que el 13 de març es van incloure en la normativa que regula les mascaretes higièniques.

Afegeix un comentari nou