L’art com a motor de transformació social, una reivindicació de les entitats de persones amb discapacitats

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Maria Roda
•	Les obres guanyadores i finalistes es podran comprar a la Pigment Gallery de Barcelona des del 20 fins el 30 de setembre de 2022. Font: Fundació Setba. Font: Carles Rodríguez
Les obres guanyadores i finalistes es podran comprar a la Pigment Gallery de Barcelona des del 20 fins al 30 de setembre de 2022. Font: Fundació Setba.
Aquest any les obres presentades han augmentat en quantitat, però sobretot en qualitat. Font: Fundació Setba. Font: Carles Rodríguez
"Aquest any les obres presentades han augmentat en quantitat, però sobretot en qualitat", expliquen des de Setba. Font: Fundació Setba.

L’art com a motor de transformació social, una reivindicació de les entitats de persones amb discapacitats

Autor/a: 
Maria Roda
Suport Tercer Sector

Resum: 

El premi Setba als/les artistes amb discapacitat intel·lectual torna a ser un punt de trobada de les persones defensores de l’art com a eina indispensable en la transformació social.

La gala anual del Premi Setba va tornar a ser un any més, i ja van dotze edicions, un espai de reivindicació per part de les entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual de més i millors polítiques públiques pel seu col·lectiu. Al voltant d’aquest premi, un certamen anual de pintura organitzat per la Fundació Setba, es van trobar artistes, familiars, monitors/es, educadors/es així com els quatre membres del jurat i representants polítics/es com Jordi Foz, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més de dues-centes persones, aquest any ja sense mascaretes ni distàncies, han escoltat discursos des de dalt de l’escenari de l’auditori del CaixaForum de Barcelona, “un espai obert a sumar forces per donar a conèixer programes d’entitats vinculats a l’art”, ha explicat Mireia Domingo, directora del CaixaForum. Aquest any s’han registrat setanta-quatre​ entitats del sector de la discapacitat intel·lectual de Catalunya, de les quals han presentat un total de 1.432 obres, quatre-centres més que l’any anterior.

“Aquest premi significa que a algú li agraden els meus dibuixos, això em posa molt content i no m'esperava quedar primer perquè els meus companys també són molt bons” ha expressat Daniel Temporal, de la Fundació Ampans, que ha estat el guanyador del primer premi per l’obra ‘La mosca al nas’, que ha fascinat al jurat per la seva composició surrealista. Temporal ha explicat que amb la seva obra vol transmetre “que no li agrada que el molestin i les mosques molesten molt. El gris del fons em transmet tranquil·litat i el vermell el moviment de les mosques pesades”.

Álex Juárez, també de la Fundació Ampans ha rebut el segon premi per l’obra ‘Deamon Cold’, que ha estat valorada per la seva contraposició entre la tècnica i la temàtica. Guillem Coma, de l’entitat Asproseat ha estat guardonat amb el tercer premi per l’obra ‘La figura’, en la que s’ha destacat el virtuosisme i la tècnica escollida per l’artista.

“Detectar, reconèixer i visibilitzar el talent d’aquests artistes és l’objectiu principal d’aquesta trobada”, ha explicat Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba. “Lluitem per fer de l’art una eina d’inclusió i reconeixement”, ha resumit Sampere.

Una gala oberta a totes les entitats

Durant les dues hores que ha durat la gala, també va haver-hi espai per les emocions i la música. La cerimònia ha comptat amb l’actuació musical d’ARTransforma, una entitat fundada i liderada per la música Queralt Prats i formada per músics amb discapacitat intel·lectual. L’actuació ha anat a càrrec del trio musical format per Queralt Prats, Marta Sarrato i Rubén Cruz i va posar a part del públic dempeus.

Carles Campuzano, director de Dincat, ha demanat “que els governs ens cuidin més. Ho necessitem”. Només el 20% de les persones amb discapacitats intel·lectuals troba feina i actualment més de 1.500 esperen plaça a un servei residencial. “Setba és capaç de congregar als millors artistes d’aquest país” ha sentenciat Campuzano en el seu discurs, unes paraules que han estat molt aplaudides.

El jurat de la convocatòria ha estat format per Glòria Andreu, responsable del projecte Art for Change de la Fundació “la Caixa”, Marcel·lí Antúnez, artista multidisciplinari, Mònica Ramon, presidenta de Galeries d’Art de Catalunya (GAC), José Manuel Jaurena, gerent d’Art Mir, i Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, demostrant la diversitat d’agents de la societat que treballen perquè l'art arribi a tothom.

Afegeix un comentari nou