L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius posa en marxa ‘La línia de l’avortament’

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Des d'avui ja es pot trucar al 664 647 553 per accedir al recurs 'La línia de l'avortament'. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Des d'avui ja es pot trucar al 664 647 553 per accedir al recurs 'La línia de l'avortament'. Font: CC Unsplash.

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius posa en marxa ‘La línia de l’avortament’

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Es tracta d’un nou recurs d’acompanyament a joves per trencat l’estigma al voltant de la interrupció voluntària de l’embaràs.

Des d'avui, 22 de maig, ja està activa 'La línia de l'avortament', un nou servei d'acompanyament de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius per a dones i persones gestants que volen avortar o han avortat. Es tracta d'una línia telefònica, gratuïta i confidencial, que vol oferir un espai d'escolta sense judici a les persones que necessitin parlar i compartir dubtes, reflexions, emocions o pensaments sobre l'avortament, ja sigui perquè estan valorant fer-ho o perquè ja l'han fet.

'La línia de l'avortament' és una iniciativa pionera a l'estat espanyol, basada en el projecte 'Abortion Talk', dut a terme a la Gran Bretanya, que també combina una línia telefònica d'atenció a usuàries, amb un repositori de recursos i serveis, tallers, etc. Des de l'Associació expliquen que, tot i que "també existeixen projectes similars en molts països que han resultat inspiradors", han estat "les companyes d''Abortion Talk' les que les han assessorat en la implementació del recurs".

La línia està atesa per una desena d'activistes que han rebut una formació específica per dur a terme l'atenció telefònica amb relació a la temàtica. A més, el recurs compta amb la supervisió permanent de professionals psicòlogues i sanitàries de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius.

El nou servei parteix d'un posicionament pro-elecció en el que totes les persones haurien de tenir dret a triar si continuar o acabar amb un embaràs. A més, 'La línia de l'avortament' també té un enfocament pro-veu, perquè facilita parlar-ne i trenca el silenci i l'estigma nociu al voltant de l'avortament, a més de contribuir a desmuntar mites en relació amb aquesta pràctica.

La línia se suma a la resta de recursos d'acompanyament de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que inclouen els webs www.vullavortar.org i www.quieroabortar.org, on es pot trobar informació d'on i com accedir a l'avortament a Catalunya, i el projecte +22, que acompanya jurídicament i emocional a dones i persones gestants que volen interrompre l'embaràs més enllà de la setmana vint-i-dos.

Les atencions telefòniques de 'La línia de l'avortament' estan disponibles els dilluns, dimecres i divendres de 19 a 22h trucant al 664 647 553.

Una de cada tres dones avortarà durant la seva vida reproductiva

Cada any, unes 20.000 dones i persones gestants accedeixen a l'avortament a Catalunya, el que suposa que una de cada tres dones avortarà en algun moment de la seva vida reproductiva. Malgrat ser una pràctica tan freqüent, encara hi ha un estigma important que l'envolta i molta desinformació al respecte.

Segons el darrer sondegi de l'Associació, més del 80% de les dones no saben que l'avortament és gratuït i la meitat de les enquestades de menys de trenta anys no saben que poden avortar per elecció pròpia. A més, dos de cada tres menors d'edat tenen una informació equivocada sobre l'avortament, que també inclou una magnificació de les seves conseqüències, en el 70% dels casos.

Aquest és precisament un dels punts que vol corregir la recentment aprovada Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l'Embaràs que insisteix en el fet que, durant el procés, s'han d'assegurar totes les mesures adients per garantir que la decisió no sigui alterada. Altres novetats de la darrera reforma en matèria d'avortament inclouen l'eliminació del període de reflexió de tres dies abans de practicar la intervenció o la possibilitat que les menors de setze anys avortin sense informar les seves progenitores.

Afegeix un comentari nou