Àmbit de la notícia
Social

L’Associació in via posa el focus en els infants víctimes de violències masclistes

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • L’Associació in via va atendre l’any passat més d’11.300 trucades a través del telèfon Infància Respon.
    L’Associació in via va atendre l’any passat més d’11.300 trucades a través del telèfon Infància Respon. Font: Associació in via
  • Cartell de la campanya #InfanciaIntocable que ha posat en marxa l'Associació in via.
    Cartell de la campanya #InfanciaIntocable que ha posat en marxa l'Associació in via. Font: Associació in via

La campanya #InfanciaIntocable fa evidents casos de violències directes i indirectes silenciades en infants i adolescents.

“La violència masclistamúltiples formes i matisos, i no sempre es percep a primera vista. Per això posem el cas del Joan, que amb set anys va ser assassinat pel seu pare, i aquest ho va fer per fer mal a la mare. Una conseqüència terrible i visible de la violència masclista”. Ho explica la directora general de l'Associació in via, Carme Laorden. És un dels casos que ha arribat a l’entitat i que forma part de la campanya de sensibilització #InfanciaIntocable.

La Marta té nou anys i el seu tiet la viola des de fa temps sense que ningú ho sàpiga. En Juan i la Marisa han vist sempre com el seu pare obsessiu controlava a la mare. El Juan ara té vint anys i repeteix el patró del seu pare. La Marisa en té setze i té depressió i molt baixa autoestima. Són altres casos que relata Laorden. “Realitats que massa sovint no surten a la llum”, insisteix.

“La violència masclista no només afecta dones i és d’una determinada forma, sinó que té múltiples formes i conseqüències”, exposa la directora general de l’Associació in via. És per això que aquest any han dedicat a la infància la campanya de sensibilització que s’ha posat en marxa la setmana que han coincidit el Dia Internacional de la Infància (20 de novembre) i el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones (25 de novembre).

La campanya dona protagonisme a testimonis que permeten a la ciutadania posar-se a la pell de l’infant o adolescent, perquè es busca “que el missatge cali més”, explica Laorden. L’entitat ha anat penjant testimonis amb l’etiqueta #InfanciaIntocable a les xarxes socials i convida tothom a fer-ho.

La campanya també fa visible el telèfon Infància Respon (116 111), que té l'objectiu de prevenir i detectar els maltractaments d'infants i adolescents, posant especial atenció en els casos d'assetjament a les escoles, ciberassetjament, violència masclista en adolescents i abusos sexuals.

L’Associació in via, que fa gairebé setanta anys que treballa en l’abordatge especialitzat de les violències i discriminacions per raó de gènere, va atendre l’any passat més d’11.300 trucades a través del telèfon Infància Respon, de les quals 2.100 estaven relacionades amb casos de maltractament infantil i negligència.

Pel que fa al servei d’atenció residencial, l’entitat va atendre el 2021 un total de 214 dones supervivents de violències masclistes, de les quals quaranta-vuit eren infants o adolescents. La majoria d’elles havien patit situacions de violència masclista contra la mare, però també agressions físiques per part del pare, maltractament psicològic o violència sexual, i algunes eren supervivents de matrimoni forçat, de mutilació genital femenina o de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari