Laura Banda: “L'evolució del jovent amb Asperger en tres mesos és increïble”
Comparteix
La responsable del grup Explora i del projecte Espavila’t explica com és l’experiència de conviure amb joves amb Síndrome d’Asperger perquè assoleixin una autonomia mentre fan amics.
La Fundació Friends és una entitat sense ànim de lucre creada amb la finalitat d'ajudar a joves amb síndrome d'Asperger (trastorn de l'espectre autista) i/o amb problemes de comunicació social, relació i empatia.
Entre els objectius de la fundació es vol facilitar la seva adaptació en tots els entorns socials, que adquireixin i enforteixin les seves habilitats socials i comunicatives i que participin en les activitats pròpies dels nois i noies de la seva edat.
També es vol aconseguir que superin els sentiments d'incomprensió i solitud, que estableixin relacions d'amistat i adquireixin autonomia per gestionar el propi temps d'oci.
La Fundació va néixer el 2004 gràcies a la força i la dedicació de Carme Canals, mare d'un noi amb síndrome d'Asperger, que volia donar-li eines i un espai on créixer personal i socialment. En aquell moment, el seu fill tenia 15 anys i no existia cap centre a Barcelona on s’ajudés a joves com el seu fill a fer amics i relacionar-se.
Carme va organitzar un centre d'oci, Casal Friends, que amb els anys ha anat creixent i desenvolupant altres serveis per donar resposta a les necessitats de les famílies dels nois i noies que han anat arribant.
Laura Banda, responsable del grup Explora i del projecte Espavila’t, ens explica de primera mà com funciona la fundació i un dels projectes amb més èxit, que ajuda als joves amb síndrome d’Asperger a assolir una autonomia mentre fan amics i aprenen tasques com cuinar o rentar la roba.
Quins tipus de grups teniu a la fundació?
La Fundació Friends, atén a persones amb Asperger o TEA d’alt funcionament. Tenim 8 grups en total. Cal dir, que no agrupem per edats en concret, sinó que els agrupem pels interessos que tenen, ja que el nostre principal objectiu és que gaudeixin del lleure compartint i establint relacions d’amistat. El meu grup és l’Explora. Està format per adults universitaris, de màster, de grau superior o fins i tot adults que ja viuen sols o estan en el món laboral. La diferència amb els altres grups és principalment l’interès que tenen amb el seu lleure, ja que els interessen els museus, les xerrades o ponències, sortir de festa, anar de bars...
Quines activitats feu en el vostre dia a dia per incentivar la seva independència?
Jo per exemple, amb el grup Explora, fomento molt l'autonomia del grup. Aprofitant que són tant autònoms, majors d'edat i que saben orientar-se molt bé per Barcelona, el que faig és marxar abans que acabi la sortida. D'aquesta manera, pretenc que no es crei el vincle sortida-monitor-obligació. És a dir, vull que ells continuïn quedant-se si estan a gust, sense la necessitat que jo sempre estigui amb ells. D'aquesta manera, marxant una mica abans del museu, de la cafeteria, del cine, o d'on sigui la pròpia sortida, aconsegueixo que ells continuïn fent l'activitat/sortida i que no tinguin la necessitat de tenir sempre un referent per quedar amb els amics del grup.
Què és el projecte Espavila’t?
El projecte Espavila’t són unes estades que serveixen per fomentar l’autonomia dels Friends perquè en un futur proper pugin acabar vivint sols en un pis i fer així una vida 100% independent. Podríem dir que és com un ‘entrenament’ per a la futura vida quotidiana.
En què consisteix el projecte?
Durant les estades, es fan grups de màxim 4 joves amb un referent (psicòleg o educador social) que els ensenya les tasques bàsiques del dia a dia; per exemple, fer la llista de la compra, anar al super, gestionar els diners per tota la setmana, fer rentadores, planxar, fer els llits, escombrar, cuinar… Tot el que comporta la vida diària independent.
Què feu al vostre dia a dia?
El que fem durant les estades és planificar des del primer dia tota la setmana perquè els hi sigui més senzill saber què toca fer cada dia i quina tasca té cadascú. Per les nits, mitjançant una assemblea es decideixen quines activitats es faran al dia següent o durant la setmana, ja que també han de gestionar el seu propi oci.
Quin és el millor moment que has viscut amb ells o el que et fa més feliç com a responsable d’ells?
Tinc molts moments que m'omplen de felicitat. Però el que més feliç em fa, és veure l'evolució d'ells; com venen el primer dia a com estan als 3 o 4 mesos, és increïble! M'encanta que quedin sense mi, que organitzin (amb una mica de la meva ajuda) les seves pròpies sortides o les seves pròpies festes i que em diguin... Tu no estàs convidada perquè ets ‘monitora’... Això és el que més m'agrada, perquè és una clara mostra del que volem a la fundació, que ells acabin sent independents i que tinguin el seu grup d'amics.
Com es planteja el futur a curt termini de l’associació?
Esperem continuar creixent, cada cop venen més famílies de nois joves que busquen un lloc on poder portar els seus fills perquè aquests puguin gaudir del lleure i fer amics. Des del dia que Friends es va obrir, hem passat de ser un grup a ser vuit. A curt termini, estem treballant per treure el màxim profit al nou local i per tant, poder continuar obrint nous grups i crear nous projectes que involucrin tant als nostres Friends, com als veïns de la zona, ja que lluitem per la inclusió i per un lleure per a tothom.
Afegeix un nou comentari