Àmbit de la notícia
Social

Les entitats de persones amb discapacitat es mobilitzen per uns carrers accessibles per a tothom

Entitat redactora
FCVS
  • Les terrasses envaeixen l'espai públic i impedeixen l'accessibilitat, segons 'Carrers per a Tothom'.
    Font: Oh-Barcelona, Flickr
  • El Passeig de Gràcia, espai on va tenir lloc la manifestació a favor de l'accessibilitat.
    El Passeig de Gràcia, espai on va tenir lloc la manifestació a favor de l'accessibilitat. Font: Wikimedia Commons
  • La plataforma ciutadana exigeix garantir l'accessibilitat amb la nova ordenança municipal.
    La plataforma ciutadana exigeix garantir l'accessibilitat amb la nova ordenança municipal. Font: Twitter

La Plataforma ‘Carrers per a Tothom’ demana repensar el model de voreres a Barcelona i exigeixen un canvi en la reforma de l’ordenança de terrasses.

Les entitats que treballen amb persones amb discapacitat s’han mobilitzat per reivindicar una millor accessibilitat a Barcelona i preservar els drets del col·lectiu amb necessitats especials. Com a clam unitari,  la plataforma ‘Carrers per a Tothom’ ha expressat en un comunicat i en una manifestació celebrada el passat dissabte dia 17 de març al passeig de Gràcia la seva preocupació sobre alguns canvis en matèria d’urbanisme i de gestió de l’espai públic.

En concret, el grup d’entitats majoritàriament de persones amb discapacitat ha reivindicat solucions pels carrers sense vorera i de plataforma única. D’una banda, ‘Carrers per a Tothom’ denuncia la nova ordenança de terrasses de l’Ajuntament de Barcelona que, segons afirmen, “incompleix la normativa d’accessibilitat i dóna llum verda a uns carrers plens d’obstacles”. El consistori barceloní va pactar a finals del 2017 un acord amb el Gremi de Restauració de Barcelona per modificar l’ordenança.

La plataforma ha denunciat que les taules i cadires envairan la zona de pas de vianants, provocant una pitjor accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda. A més, han criticat que puguin desaparèixer dels carrers de la ciutat bancs per seure en favor del que constaten és una “explotació comercial de l’espai públic”. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona considera que la nova proposta s’adapta a la singularitat dels districtes i garanteix l’accessibilitat.

D’altra banda, les entitats de discapacitat han criticat el model de carrers de plataforma única, en el qual les voreres no estan diferenciades i els cotxes circulen a la mateixa alçada que els vianants sense senyalització. El fet que no hi hagi senyals posa en perill, asseguren, a persones cegues, a infants i la gent gran. Segons l’Ajuntament, les terrasses hauran de respectar l’espai lliure necessari per garantir l’accessibilitat universal, respectant una distància d’1,80 metres a continuació de la façana reduïble a 1,50 en “casos excepcionals”.

Durant la manifestació les persones assistents van recobrir una part del passeig amb paper d’embalatge on van escriure diferents insígnies i proclames i es va llegir un manifest en Braille. En aquest sentit, les entitats socials conjuntament amb la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona han engegat #VivimLesPlaces, una iniciativa ciutadana per impulsar una regulació de terrasses respectuosa amb l’espai públic. La recollida de signatures es fa a dos espais, d’una banda l’AVV de la Sagrada Família i d’altra l’AVV Poblenou.

L’objectiu de la campanya és recollir suport necessari per presentar una iniciativa ciutadana que permeti debatre una nova ordenança de terrasses. ‘Carrers per a tothom’ ha volgut deixar clar que cal reconèixer les persones amb discapacitat com a agent polític actiu transformador de la ciutat. Així doncs, les entitats adherides al moviment són Acera peatonal, l’Assemblea per la Diversitat, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec, Associació Catalana Pro Persones Sordcegues, B1+B2+B2, AUGPCAT, ASENDI, Catalunya Camina, Cecs.cat, ECOM, CDxl i PUEDO.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari